Γερμανία: Το σκάνδαλο με τις μάσκες και τις μίζες έχει παρασκήνιο
Μας έχουν τρελάνει οι Γερμανοί με την προτεσταντική ηθική τους, μόνο που πρέπει πρώτα να κοιτάξουν τα του οίκου τους!
Δύο βουλευτές της καγκελαρίου Μέρκελ πιάστηκαν να παίρνουν μίζες για την προμήθεια προστατευτικών μασκών . Ο ένας-ο Χριστιανοδημοκράτης Νίκολας Λέμπελ παραδέχτηκε ότι πήρε μίζες ύψους 250.000 ευρώ επειδή μεσολάβησε για την αγορά μασκών από φιλικές του εταιρίες.
[caption id="attachment_1778542" align="alignnone" width="620"] Ο κ. Νιλέιν[/caption]
Ο δεύτερος-ο Χριστιανοκοινωνιστής Γκεργκ Νιλέιν- από το αδελφό κόμμα της Βαυαρίας και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής μάλιστα-λέγεται ότι πήρε μίζα 650.000 ευρώ. Η «μίζα» ανέβηκε στην περίπτωσή του, γιατί μεσολάβησε στην αγορά εκατομμυρίων μασκών από συγκεκριμένη εταιρεία για τις ανάγκες ολόκληρου του κρατιδίου της Βαυαρίας. Φυσικά , η ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των αδελφών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) τους ζήτησε να παραδώσουν τις έδρες τους. Θαυμάστε όμως την «ποιότητά» τους: Ο Λέμπελ συμφώνησε με βαριά καρδιά . Αρχικά παρακάλεσε να παραμείνει βουλευτής ως τον Αύγουστο «για να μην χάσει τα συνταξιοδοτικά του δικαιώματα». Η δημόσια κατακραυγή ήταν όμως μεγάλη, η κομματική του οργάνωση στο Μανχάιμ του έστειλε τελεσίγραφο να παραιτηθεί ως τις 31 Μαρτίου και έτσι ο Λέμπελ παραιτήθηκε δηλώνοντας ότι εγκαταλείπει την πολιτική για να συνεχίσει να πουλάει …μάσκες ,αλλά ο Βαυαρός Νιλέιν αποφάσισε να κρατήσει την έδρα του και να αποχωρήσει από το κόμμα του και την Κοινοβουλευτική του ομάδα. «Δεν μπορούμε να ανεχτούμε οι εκπρόσωποι του λαού να μετατρέπουν την κρίση σε ευκαιρία για …επιχειρήσεις» έγραψε στο twitter ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και ηγέτης του CSU, Μάρκους Σέντερ.
«Όποιος κάνει συναλλαγές που σχετίζονται με την προστασία από την πανδημία, όποιος αποκομίζει προσωπικό κέρδος, δεν είναι εκπρόσωπος του λαού. Και πρέπει να εγκαταλείψει το Κοινοβούλιο το συντομότερο δυνατό. Γιατί έχει πληγεί η εμπιστοσύνη του λαού», δήλωσε και σωστά ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του CDU, Αρμιν Λάσετ, προσθέτοντας με νόημα ότι αυτό ισχύει παντού και για όλα τα κόμματα. Ισως και για να το ακούσουν οι ομοϊδεάτες του σε όλη την Ευρώπη , καθώς πληθαίνουν οι καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις συμβάσεων χωρίς διαγωνισμούς ,ακόμη και σε εταιρείες-φαντάσματα. Στην Ελλάδα επίσης, τέτοια φαινόμενα ανθίζουν δυστυχώς...
Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο και εκλογικό ερευνητή Ματίας Γιουνγκ, το σκάνδαλο με τις μάσκες κλονίζει τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτισμού.
«Αυτό είναι φυσικά ένα πολύ καταστροφικό σήμα, ειδικά σε μια κατάσταση στην οποία η δυσαρέσκεια για τη διαχείριση κρίσεων εντείνεται λόγω της ανεπάρκειας των πολιτικών», δήλωσε ο Γιουνγκ στην εφημερίδα «Mannheimer Morgen». Αν οι βουλευτές χρησιμοποιούν τις σχέσεις τους για ιδιωτικά κέρδη, «αυτό δυναμιτίζει τα θεμέλια της δημοκρατικής μας κουλτούρας" πρόσθεσε.
Σωρεία σκανδάλων
Η «προτεστανική ηθική» δεν φαίνεται πάντως να φρενάρει κι άλλους Γερμανούς πολιτικούς να γίνονται επιρρεπείς στις μίζες. Ο επίσης Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Αξελ Φίσερ διερευνάται επίσης για διαφθορά. Αυτός και άλλα πρώην και ενεργά μέλη της Bundestag που μετείχαν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης κατηγορούνται ότι «έλαβαν χρήματα από το Αζερμπαϊτζάν, μεταξύ άλλων, μέσω βρετανικών εταιρειών με λογαριασμούς στη Βαλτική από το 2008 ως το 2016», σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Μονάχου. Ο λόγος;
Όπως γράφει το n-tv, οι βουλευτές πληρώνονταν αδρά από την κυβέρνηση του Μπακού για «να ασκήσουν την επιρροή τους σε προτάσεις ,ψηφοφορίες και ψηφίσματα υπέρ του Αζερμπαϊτζάν στις επιτροπές του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Όπως έγραψε η "Süddeutsche Zeitung, μια άλλη Χριστιανοδημοκράτισσα βουλευτίνα, η Κάριν Στρεντζ από το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, μαζί έναν Χριστιανοκοινωνιστή συνάδελφό της, είχαν λάβει το ίδιο διάστημα από μία εταιρία μίζα ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ για να εξυπηρετούν την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. Το 2015, η Στρεντζ ήταν μάλιστα η μόνη Γερμανίδα -μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης που καταψήφισε ψήφισμα για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στο Αζερμπαϊτζάν. Μετά από όλα αυτά βέβαια η Στρεντζ αποχώρησε από την Bundestag.
Ενας άλλος Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής ,ο Φίλιπ Αμθορ αποκαλύφθηκε επίσης ότι είχε λάβει μετοχές της εταιρίας πληροφορικής Augustus Intelligence για να την… διαφημίσει στον Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ. Ο Αμθορ παραδέχτηκε το λάθος του και η υπόθεση «έκλεισε» για το CDU. Το περασμένο Σάββατο εγκρίθηκε πάντως ως πρώτος υποψήφιος του Χριστιανοδημοκρατικού στο κρατίδιο του Μακλεμβούργου -Δυτικής Πομερανίας για τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Τα σκάνδαλα και η κακή διαχείριση της πανδημίας απειλούν πάντως να «καταβροχθίσουν» όχι μόνο τους διάφορους «ηγετίσκους», αλλά και τους ηγέτες. Ο πολιτικός επιστήμονας Γιούργκεν Φάλτερ τόνισε στην Bild :«Το χάος με τους εμβολιασμούς, η έλλειψη κατανοητής στρατηγικής κατά της πανδημίας και το μπρος-πίσω στο κλείσιμο και το άνοιγμα, χρεώνεται πλέον όλο και περισσότερο στην καγκελάριο Μέρκελ και τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν».
Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) ζήτησαν την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου για την διαλεύκανση της υπόθεσης. «Δεν πρόκειται πλέον για μεμονωμένες περιπτώσεις ή απλώς για παράνομο πλουτισμό από βουλευτές CDU και CSU. Επί της ουσίας διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, του ίδιου του γερμανικού κράτους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του FDP,Μίκαελ Θέουρερ.
Οικογενειοκρατία , απληστία και δημοσκοπική κατάρρευση
«Η οικογενειοκρατία και η απληστία εξαπλώθηκαν ακριβώς εκεί που διακυβεύεται η λύση στα πιο σημαντικά ζητήματα σε αυτήν την κρίση της πανδημίας» τόνισε ο Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόριανς. «Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν και η καγκελάριος Μέρκελ είναι οι υπεύθυνοι» υποστήριξε ο Βάλτερ Μπόριανς. Ο επικεφαλής του SPD τόνισε την ανάγκη να υπάρξει –όπως είπε- «μια εναλλακτική λύση στους συντηρητικούς, για να μπορεί να βασιστεί ο λαός της χώρας». Μόνο που η μακρόχρονη συγκυβέρνηση των Σοσιαλδημοκρατών με τους συντηρητικούς έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτη φθορά στο SPD που βλέπει τα ποσοστά του να έχουν κολλήσει στο 16%, πίσω από τους Πράσινους που είναι πλέον σταθερά το δεύτερο κόμμα στη Γερμανία με ποσοστά γύρω στο 20%.
Το σκάνδαλο με τις μάσκες σε συνδυασμό με την κακή διαχείριση της πανδημίας ,φαίνεται να στοιχίζουν πάντως πιο πολύ στους Χριστιανοδημοκράτες. Το ποσοστό τους έχει υποχωρήσει στο 32% ,από το 40% που ήταν τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με δημοσκόπηση ου ερευνητικού ινστιτούτου Kantar για την «Bild am Sonntag». Η δημοσκόπηση ,που έγινε μάλιστα πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο με τις μάσκες, δίνει το χαμηλότερο ποσοστό του κόμματος μόλις έξι μήνες πριν τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Ο Γιούργκεν Φάλτερ προειδοποίησε μάλιστα την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών να αποσαφηνίσουν άμεσα ποιος θα είναι ο υποψήφιος καγκελάριος του CDU/CSU στις εκλογές, πριν να «ξεκινήσει μια πτωτική σπείρα». Όπως προέβλεψε μάλιστα «δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τα δύο αδελφά κόμματα θα λάβουν αρκετές ψήφους για να εκλέξουν τον επόμενο καγκελάριο»!
Αυθαιρεσία παντού
«Υπάρχει μια λέξη για ό, τι συμβαίνει γύρω μας: αυθαιρεσία» γράφει ο πολύ γνωστός σχολιαστής Χένρικ Μπόντερ στη Die Welt εξηγώντας την δημοσκοπική κατάρρευση των Χριστιανοδημοκρατών. «Τα μέτρα κατά του κορονοϊού τα οποία αποφασίζουν οι αρχές ,έχουν από καιρό γίνει αυθαίρετα». Ο Μπόντερ ρίχνει μάλιστα τα βέλη του στην Γερμανίδα καγκελάριο: «Το αμετάβλητο στυλ με το οποίο η Καγκελάριος Μέρκελ παρουσιάζει την πολιτική της είναι ακόμα πιο εκπληκτικό. Λέει ότι είναι σε ειρήνη με τον εαυτό της - ποιος μπορεί όμως να το πει αυτό για τον εαυτό της;» διερωτάται ο Γερμανός σχολιαστής.
Όπως δεν είναι ικανοποιημένη άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των Γερμανών με τον Χριστιανοδημοκράτη υπουργό Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ. Το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο n-tv μεταδίδει ότι μόνο
το 20% είναι ικανοποιημένο με τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομικών καθώς ευθύνεται για την αργή και καθυστερημένη καταβολή των ενισχύσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης λόγω της πανδημίας.Η αντιπολίτευση περιγράφει τον Αλτμάιερ ως αδύναμο και χωρίς επιρροή, ενώ ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP Μίκαελ Θέουρερ του έδωσε τον τίτλο του «υπουργού …ανακοινώσεων»
Είναι τέτοια η δυσαρέσκεια που υπάρχει για την κυβέρνηση Μέρκελ που το n-tv προειδοποιεί ότι πλέον «κινδυνεύει η αντίληψη ότι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές αποτελούν το καταφύγιο σταθερότητας στην πανδημία».
Βαρόμετρο θα αποτελέσουν οι τοπικές εκλογές σε δύο κρατίδια το προσεχές Σαββατοκύριακο : Στη Βάδη -Βυτεμβέργη και στη Ρηνανία-Παλατινάτο . Μέσα στην «ατυχία» τους, οι Χριστιανοδημοκράτες πρέπει να αισθάνονται τυχεροί πάντως γιατί πολλοί ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει με επιστολικές ψήφους. Πριν ξεσπάσει δηλαδή το σκάνδαλο με τις μάσκες…