Γερμανία lockdown: Προς παράταση της καραντίνας έως τις 14 Φεβρουαρίου
Προς παράταση του αυστηρού lockdown σε όλη την Γερμανία έως τις 14 Φεβρουαρίου 2021 προσανατολίζονται κεντρική κυβέρνηση και κρατίδια, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες από την τηλεδιάσκεψη της Καγκελαρίου Μέρκελ με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 15:00 (ώρα Ελλάδος).
Όπως μεταδίδεται από τα γερμανικά ΜΜΕ, σημείο τριβής αποτελεί η λειτουργία των σχολείων, με την Άνγκελα Μέρκελ να επιμένει ότι πρέπει να παραμείνουν κλειστά και να εισηγείται γενικότερα μια τακτική «εκ του ασφαλούς».
Η Καγκελάριος, σύμφωνα με την Bild, εμφανίστηκε μάλιστα απογοητευμένη από τη μέχρι τώρα απόδοση των μέτρων, λέγοντας σχετικά: «Ήλπιζα ότι θα πηγαίναμε καλύτερα, πρέπει να μπορούμε να δείξουμε έστω μία επιτυχία!». Αναφερόμενη μάλιστα στο ενδεχόμενο η χώρα να φθάσει με αυστηρότατους περιορισμούς έως το Πάσχα (4 Απριλίου 2021), είπε χαρακτηριστικά: «Δεν γίνεται να φτάσουμε στο Πάσχα και να λέμε ακόμη στον κόσμο ότι δεν μπορούμε να ανοίξουμε τα κομμωτήρια».
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική πύλη ειδήσεων «Business Insider», το lockdown, το οποίο θα διαρκoύσε μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, αναμένεται να παραταθεί έως τις 14 Φεβρουαρίου. Από πότε θα ισχύει αυτό είναι ακόμα ανοιχτό, «αλλά πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα». Επίσης, στο μέλλον, δεν θα επιτρέπεται η χρήση κοινής μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες, στα ψώνια και στις λειτουργίες (των εκκλησιών), αλλά μόνο χειρουργικές ή μάσκες FFP2.
Οι προηγούμενοι περιορισμοί επαφής, σε αντίθεση με τα αρχικά σχέδια της καγκελαρίας, δεν θα ενισχυθούν. Θα εξακολουθήσουν να επιτρέπονται συναντήσεις με ένα άτομο από άλλο νοικοκυριό. Ωστόσο, ο αριθμός των νοικοκυριών πρέπει να διατηρείται όσο το δυνατόν πιο σταθερός και πιο μικρός.
Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος: Απαιτείται μεγαλύτερη παράταση
Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου Φράνκ Ούλριχ Μοντγκόμερι, επέκρινε την προγραμματιζόμενη στην Γερμανία παράταση του lockdown για δύο μόνο εβδομάδες ως πολύ σύντομη και τάσσεται υπέρ της εφάπαξ μακρύτερης παράτασης του lockdown αντί των μικρών συνεχών ανανεώσεών του.
«Προσωπικά, είμαι υπέρ των ξεκάθαρων διατυπώσεων και θα έλεγα ότι το lockdown σίγουρα θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Είναι ένα πολιτικό ερώτημα εάν πρέπει να συζητά κανείς την παράταση του lockdown κάθε δύο εβδομάδες ή να λέει μία φορά ότι θα διαρκέσει 4 ή 6 εβδομάδες. Η συνεργασία των πολιτών γίνεται όλο και πιο δύσκολη, όσο πιο συχνά τους υποσχόμαστε ότι το lockdown θα τελειώσει σύντομα και μετά παρατείνεται ξανά», είπε Μοντγκόμερι στο δίκτυο n-tv.
Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου τάχθηκε επίσης υπέρ της επιβολής κυρώσεων σε εταιρείες οι οποίες αρνούνται στους υπαλλήλους τους την δυνατότητα τηλεργασίας. «Γνωρίζω ότι ορισμένες εταιρείες προσπαθούν να αποτρέψουν τους υπαλλήλους τους από την τηλεργασία. Πρόκειται για ανοησία και πρέπει να επιβάλλονται κυρώσεις σε εταιρείες οι οποίες αρνούνται να επιτρέψουν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι, αν και αυτό θα ήταν δυνατό», τόνισε.
«Δεν χρειάζεται πανικός για τα νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού»
Εν τω μεταξύ, ο λοιμωξιολόγος και μικροβιολόγος Αλεξάντερ Κεκουλέ, καθηγητής του πανεπιστημίου του Βίτενμπεργκ Λούθηρος, θεωρεί ότι δεν πρέπει να δραματοποιείται η εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού, πρέπει όμως να τηρούνται με συνέπεια τα λαμβανόμενα μέτρα προστασίας. «Τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού θα έρθουν, αλλά δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Στις πανδημίες υπάρχουν πάντα παραλλαγμένα στελέχη ιών που εκτοπίζουν άλλα και τα οποία είναι πιθανώς να πιο μεταδοτικά», δήλωσε σήμερα ο επιφανής επιστήμονας στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).
«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν χρειάζεται να ανατρέψει τη στρατηγική της για την αντιμετώπιση του κορονοϊού λόγω των παραλλαγμένων στελεχών. Εάν επικρατήσει ένα τέτοιο παραλλαγμένο στέλεχος, αυτό δεν σημαίνει ότι χάσαμε τη μάχη. Δεν πρέπει να το δραματοποιούμε υπερβολικά. Δεν πρόκειται για κάποιον υπερ-ιό, όπως μπορεί κανείς να διαβάσει ή να ακούσει εδώ κι εκεί. Δεν πρόκειται για μια δεύτερη πανδημία που είναι ήδη παρούσα. Θα πρέπει (όμως) τα λαμβανόμενα μέτρα να εφαρμόζονται με μεγαλύτερη συνέπεια, διότι έχουμε πολλά τεράστια κενά στο σύστημα αντιμετώπισης του κορονοϊού. Και αυτά τα μέτρα θα πρέπει να ισχύουν τόσο για τα παλαιά όσο και για τα νέα παραλλαγμένα στελέχη», τόνισε ο λοιμωξιολόγος.