Γεραπετρίτης: «Πηγή προβλημάτων με την Τουρκία οι θαλάσσιες ζώνες - «Παράθυρο» ευκαιρίας για επίλυση
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος μιλώντας στο φόρουμ του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, τόνισε ότι μόνον εάν επιλυθεί το θέμα θα μπορούμε να μιλάμε για ειρήνη με διάρκεια στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο στούντιο του ΟΤ, στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ, τόνισε ότι η πηγή των προβλημάτων με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και μόνον εάν επιλυθεί το θέμα θα μπορούμε να μιλάμε για ειρήνη με διάρκεια στην ανατολική Μεσόγειο.
Επίσης, μεταξύ άλλων, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε ζήτημα αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Κάσο με τις αντιδράσεις των Τούρκων στις έρευνες που έκανε το ερευνητικό πλοίο, ενώ για τις σχέσεις Ελλάδας - Αιγύπτου επισήμανε ότι το Κάιρο είναι στρατηγικός εταίρος της Αθήνας και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τις κινήσεις που κάνει η Άγκυρα σε αυτό το πεδίο.
Ειδικότερα, μιλώντας στο φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε πως το θέμα της Κάσου «δεν επιδέχεται αμφισβήτηση». Και εξήγησε: «Το ερευνητικό πλοίο βγήκε σε διεθνή ύδατα, εμείς δώσαμε την άδεια. Οι Τούρκοι θεωρούν εσφαλμένα - βάση του τουρκολιβυκού μνημονίου ότι είναι τουρκικά ύδατα - και έστειλαν πλοίο. Πού κατέληξαν μετά από 36 ώρες; Τα τουρκικά πλοία αναχώρησαν και η έρευνα ολοκληρώθηκε στο 100%. Ήταν νίκη της ελληνικής διπλωματίας».
Αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας -Κύπρου, ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως είναι ένα πρόγραμμα κοινού ενδιαφέροντος και χρηματοδοτείται εν μέρει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα έχει πλήρη γεωπολιτική κάλυψη και αυτό φάνηκε ότι η έρευνα ολοκληρώθηκε. Οι συμπατριώτες μου στην Κάρπαθο και την Κάσο το είδαν. Το πλοίο βγήκε και ολοκλήρωσε την έρευνα. Πότε θα πάψουμε να βλέπουμε πλοία τουρκικά; Μόνον όταν οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες με την Τουρκία. Μόνο αν επιλύσουμε αυτό θα μιλάμε για μακροπρόθεσμη ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο», συμπλήρωσε.
«Θέλω λοιπόν να σας πω το εξής: ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια ευκαιρία, ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας για να μπορέσουμε να λύσουμε τα μεγάλα θέματα, τα οποία έχουμε με την Τουρκία. Τέτοιες ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται στην ιστορία συχνά», υπογράμμισε ο υπουργός.
«Το να επιλέγεις την αδράνεια είναι οπισθοδρόμηση»
Είπε ακόμη ότι το Διεθνές Δίκαιο προστατεύει όλες τις έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση. «Δεν υπάρχει θέμα να υπάρξει παρεμπόδιση του έργου. Έχουμε επενδύσει σαν Ελλάδα στο έργο αυτό», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών. Μιλώντας για την ΑΟΖ σημείωσε πως έγιναν 64 γύροι διερευνητικών επαφών «για να πούμε πως πλησιάζουμε να συζητήσουμε για ΑΟΖ. Κάθε φορά προέκυπταν νέες μαξιμαλιστικές θέσεις από την Τουρκία. Αν 20 χρόνια δεν μπορούσαμε να μιλάμε για την ουσία, σήμερα είναι μία ευκαιρία. Οι ηγέτες έχουν μία απτή διάθεση να συζητηθούν τα θέματα αυτά. Το να επιλέγεις την αδράνεια είναι οπισθοδρόμηση», τόνισε.
«Οι σχέσεις Ελλάδας - Αιγύπτου είναι βαθιά ριζωμένες. Δεν αναιρούνται. Δεν πλήττονται. Δεν ανακαλούνται», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε: «Θέλω όλοι οι στρατηγικοί μας εταίροι να έχουν καλές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και την Τουρκία. Στρατηγική σχέση μπορείς να έχεις μόνο με έναν εταίρο. Και εμείς με την Αίγυπτο είμαστε. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος».