Γεραπετρίτης για Τουρκία: Προετοιμαζόμαστε για να έχουμε πυγμή, δεν πρέπει να καλλιεργούμε τον πόλεμο
Ο υπουργός Εξωτερικών δέχθηκε πυρά περί «υποχωρητικότητας» από την αντιπολίτευση, τα οποία απέκρουσε σε υψηλούς τόνους.
Πολλαπλά μηνύματα, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας μας, έστειλε από βήματος της Ολομέλειας ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Με το βλέμμα στραμμένο στην τουρκική προκλητικότητα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας διατράνωσε, απαντώντας στις σχετικές αιχμές από τα κόμματα δεξιά της δεξιάς, πως «το χρέος μας είναι να προσπαθούμε για την ειρήνη, όχι να καλλιεργούμε τον πόλεμο. Προετοιμαζόμαστε πάντοτε ώστε η χώρα να έχει σθένος και πυγμή. Πρέπει όμως να συζητάμε με τους γείτονες για να αποσυμπιέζουμε τις εντάσεις που παράγουν κρίσεις», όπως σημείωσε στη Βουλή.
Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εξωτερικών δέχθηκε πυρά περί «υποχωρητικότητας» της χώρας μας, τα οποία και απέκρουσε σε υψηλούς τόνους, εξηγώντας πως «η Ελλάδα είναι ισχυρή, έχει διπλωματικό κεφάλαιο παντού, ενισχύει συνεχώς τις Ένοπλες Δυνάμεις και από το 2025 γίνεται μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας», όπως επεσήμανε, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό, ξεκαθάρισε πως σταθερός στόχος τόσο της Αθήνας όσο και της Λευκωσίας, είναι η επανέναρξη του διαλόγου στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Κριτική με φόντο το διορισμό του Τούρκου πρέσβη στον ΟΑΣΕ
Κριτική άσκησαν νωρίτερα στον Γιώργο Γεραπετρίτη, τόσο η ΝΙΚΗ όσο και οι Σπαρτιάτες, με φόντο το διορισμό του Τούρκου πρέσβη Φεριντούν Σινιρλίογλου στη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΑΣΕ, καταγγέλλοντας πως πρόκειται για «ενεργούμενο του Ερντογάν» και «σκληρό ανθέλληνα», και διαφωνώντας με την αλληλοϋποστήριξη Ελλάδας - Τουρκίας στις υποψηφιότητές τους για τις δυο σημαντικές θέσεις του Οργανισμού (από ελληνικής πλευράς προωθείται η υποψηφιότητα της Μάνιας Τελαλιάν για την θέση της Διευθύντριας του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ).
Απαντώντας, ο υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε πως ο εκάστοτε διπλωμάτης εκφράζει τις θέσεις της χώρας του και πως το δικό μας χρέος είναι να απαντάμε σε όλες τις ανυπόστατες και αντίθετες σε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου αιτιάσεις, κάτι το οποίο γίνεται, όπως είπε, με απόλυτη συνέπεια.
Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε πως είναι αδήριτη ανάγκη ο ΟΑΣΕ να λειτουργεί αποσυμπιεστικά, εξηγώντας πως η κοινή πρόταση Αθήνας - Άγκυρας είναι σε θέση να συγκεντρώσει την ομοφωνία και να σπάσει το αδιέξοδο σχετικά με την επιλογών των προσώπων στον Οργανισμό.