Απογευματινά χειρουργεία: Αυτή θα είναι η «ταρίφα» για να μπει το νυστέρι
Σε ανακοινώσεις για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, προχώρησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μαζί με τον υφυπουργό Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους. Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που θα έχει διαφάνεια και μικρότερο κόστος για τους πολίτες.
Η εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων θα είναι σταδιακή, αναλόγως της δυναμικής του κάθε νοσοκομείου, είπε στη συνέχεια ενώ τόνισε ότι μέσω των απογευματινών χειρουργείων θα είναι εφικτή η αποσυμφόρηση της λίστας που μετρά περί τις 100.000 τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις σε αναμονή.
«Από την 1η Φεβρουαρίου έχουμε θέσει σε λειτουργία την ενιαία λίστα χειρουργείων. Κάθε μεταρρύθμιση κρίνεται στην πράξη. Δέχομαι την πρόκληση του χρόνου τέτοια ημέρα να είμαστε εδώ, το site για την ενιαία λίστα θα είναι στον αέρα σε 3 μήνες από σήμερα και μέσω αυτού οι συμπολίτες θα γνωρίζουν πόση θα είναι η αναμονή ανά χειρουργική κλινική ανά νοσοκομείο καθώς παρουσιάζεται ανισομέρεια, άλλες φορές δικαιολογημένα και άλλοτε αδικαιολόγητα που δημιουργεί σκέψεις» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.
Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια ευγενής άμιλλα των χειρουργικών κλινικών και έτσι να λυθούν προβλήματα που υπάρχουν για χρόνια στο ΕΣΥ, συμπλήρωσε.
Πόσο θα κοστίζουν οι επεμβάσεις
Σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, τα στοιχεία από τα 126 νοσοκομεία, που καταχωρούνται ψηφιακά, χρησιμοποιούνται για την επίλυση του ζητήματος εφεξής, αφού αξιοποιούνται κεντρικά. Έτσι, έγινε εκκαθάριση της λίστας, με πάνω από 150 χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις σε πολίτες.
Εξ αυτών, το 38% είχε χειρουργηθεί αλλού ή δεν ίσχυαν λόγοι χειρουργείου.
Τα περιστατικά που αναμένουν χειρουργείο ανέρχονταν σε 102.634. Από αυτά τα 44.459 (43%) περιμένουν από 0 έως 4 μήνες, που θεωρείται ικανοποιητική σε όλα τα συστήματα υγείας, από 4 έως 12 μήνες αναμένουν οι 31.954 (31%), ενώ περισσότερο από 12 μήνες αναμένουν 26.221 περιστατικά (26%).
Η Βόρεια Ελλάδα έχει τους υψηλότερους χρόνους αναμονής αλλά και συνολικά περισσότερα περιστατικά, σε σχέση με την Αττική.
«Δεν έχουμε καθυστερήσεις σε ογκολογικά περιστατικά», διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους προσθέτοντας πως οι επεμβάσεις αντιστοιχούν σε είδη χειρουργείων που έχουν αναμονές και άλλα συστήματα υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, του οποίου την υπογραφή φέρει το σχέδιο, προβλέπει έξι κατηγορίες, με συγκεκριμένο κόστος σε κάθε μια.
Έτσι, βάσει της κατηγοριοποίησης των επεμβάσεων στις έξι κατηγορίες, το συνολικό ποσό που καταβάλλει ο ασθενής είναι:
- Πολύ μικρές επεμβάσεις - 300 ευρώ
- Μικρές επεμβάσεις - 500 ευρώ
- Μεσαίες επεμβάσεις - 900 ευρώ
- Μεγάλες επεμβάσεις - 1.200 ευρώ
- Βαρειές επεμβάσεις - 1.600 ευρώ
- Εξαιρετικά βαρειές επεμβάσεις - 2.000 ευρώ
Δηλαδή, για καταρράκτη (πολύ μικρή ή μικρή) το κόστος θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ, όταν στον ιδιωτικό τομέα ξεπερνά τα 800 ευρώ, για βουβωνοκήλη (μικρή) τα 500 ευρώ όταν στα ιδιωτικά ξεπερνά τα 1.800 ευρώ και για χολοκυστεκτομή (μικρή ή μεγάλη) θα προσδιορίζεται μεταξύ 500 και 1.200 ευρώ, ενώ ξεπερνά τις 2.500 ευρώ.
Επίσης για αρθροπλαστική γονάτου ή ισχύου (μεγάλη ή βαρειά) το κόστος θα κυμαίνεται από 1.200 έως 1.600 €, όταν στον ιδιωτικό τομέα ξεπερνά τις τρεισήμι 3.500 ευρώ.
Πόσο θα αμείβονται γιατροί και νοσηλευτές
Στις αμοιβές της χειρουργικής ομάδας (χειρουργοί, αναισθησιολόγος και λοιπό προσωπικό) αναφέρθηκε ο Υφ. Υγείας, δίνοντας παραδείγματα.
Βάσει των τριών βαθμών σοβαρότητας των επεμβάσεων, που έχουν ορίσει οι γιατροί, λοιπόν, αν μια επέμβαση χαρακτηριστεί μεγάλη, όπως μια χολοκυστεκτομή η αμοιβή για το Συντονιστή Διευθυντή/Καθηγητή θα είναι στα 550 ευρώ και 350 ευρώ του αναισθησιολόγου. Αντίστοιχα, για βαριές επεμβάσεις, όπως αρθροπλαστικές, οι αμοιβές θα είναι 750 ευρώ και 400 ευρώ, αντίστοιχα, ενώ για τις εξαιρετικά βαριές 1000 ευρώ και 450 ευρώ, αντίστοιχα.
Σε ό,τι αφορά τις αμοιβές των νοσηλευτών και του λοιπού προσωπικου θα είναι υψηλότερη από την αμοιβή των απογευματινών ιατρείων. Για τους νοσηλευτές η αμοιβή των απογευματινών ιατρείων είναι 10 ευρώ/ ώρα.
Ενιαία Λίστα Χειρουργείων
Σε λειτουργία έχει τεθεί από 1η Φεβρουαρίου η ενιαία λίστα χειρουργείων, αν και δεν είναι δημόσια ακόμα.
"Πρόκειται για το απαραίτητο εργαλείο για να μπορούμε να μετράμε", ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως εκτιμάται ότι θα είναι σε δημόσια χρήση σε περίπου 3 μήνες.
Στη λίστα θα μπορούν οι πολίτες να δουν τα χειρουργεία που είναι διαθέσιμα σε όλη τη χώρα αλλά και ο μέσος χρόνος αναμονής ανά κλινική ανά νοσοκομείο, σημείωσε.
"Κίνητρο για γιατρούς και νοσηλευτές να ενισχύσουν νόμιμα το εισόδημα τους θα αποτελέσουν τα απογευματινά χειρουργεία", ανέφερε ο Υπουργος Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, κατά την παρουσίαση του θεσμού, μαζί με τον Υφ. Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας παράλληλα πως θεωρεί απαράδεκτο να υπάρχουν αναμονές που ξεπερνούν τους 12 μήνες.
"Δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση ούτε για αποδυνάμωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Του εναντίον είναι η ισχυροποίηση του και η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα", υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης κατά την παρουσίαση του θεσμού των απογευματινών χειρουργείων και της Εθνικής Λίστας Χειρουργείου. "Η ιδεολογική φόρτιση που συνοδεύει αυτή την απόφαση, κατά τη γνώμη μου, εντελώς λανθασμένα", σημείωσε και πρόσθεσε πως η ιδιωτική υγεία μπορεί να λειτουργήσει μόνο επικουρικά.
Περίπου 50 χιλιάδες απογευματινά χειρουργεία θα πραγματοποιηθούν με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με το κονδύλι να προσδιορίζεται στα 60 εκατ. ευρώ.
"Κάθε μεταρρύθμιση κρίνεται στην πράξη", δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης προσθέτοντας πως του χρόνου τέτοια μέρα θα είμαστε εδώ για να αξιολογήσουμε την απόδοση του μέτρου.
"Σκοπός του site με τη λίστα θα είναι οι συμπολίτες μας με διαφάνεια να γνωρίζουν πόσο θα αναμένουν ανάλογα την κλινική που θα επιλέξουν", ανέφερε και συμπλήρωσε πως ελπίζει να αναπτυχθεί ένα καθεστώς ευγενούς άμιλλας στις χειρουργικές κλινικές και πως το μέτρο θα λύσει χρόνιες παθογένειες του ΕΣΥ.
Γιατί δεν συμφωνώ με την αύξηση των μισθών μόνο των γιατρών
«Δεν είναι αλήθεια ότι προσπαθούμε να ιδιωτικοποιήσουμε από την πόρτα του ΕΣΥ. Αυτό που προσπαθούμε είναι να κάνουμε πιο ελκυστική τη θέση του γιατρού, του αναισθησιολόγου, του νοσηλευτή. Το συνδικαλιστικό αίτημα της ΟΕΝΓΕ ήταν για αύξηση των μισθών των γιατρών. Είναι κάτι που εύκολα λέγεται, δύσκολα γίνεται. Εγώ ως υπουργός Υγείας δεν θα συμφωνούσα με την αύξηση των μισθών μόνο των γιατρών» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Όπως εξήγησε «για το ΕΣΥ ο κρατικός προϋπολογισμός ξοδεύει 3 δισ. ευρώ τον χρόνο. Άρα μπορείτε να υπολογίσετε τι μπορεί να σημαίνει δημοσιονομικά ο διπλασιασμός των μισθών των γιατρών. Ο ΈΝΦΙΑ προσφέρει 1,6 δισ. ευρώ και θα χρειαζόμασταν άλλον έναν ΕΝΦΙΑ για να προχωρήσουμε σε τέτοιο διπλασιασμό. Έπρεπε να βρούμε τρόπο να αυξάνουμε τα εισοδήματα γιατρών και νοσηλευτών με νόμιμο τρόπο».
«Πιστεύω ότι η διέξοδος των επί αμοιβή απογευματινών χειρουργείων θα αγκαλιαστεί. Στην αρχή θα την υποδεχθούν πιο διστακτικά αλλά πιστεύω ότι προϊόντος του χρόνου θα γίνει δεκτός από τις περισσότερες χειρουργικές κλινικές και θα γίνει δεκτή από όσους μπορούν» συμπλήρωσε.
«Άρα τα απογευματινά χειρουργεία είναι μέτρο για τη θεραπεία για την έλλειψη προσωπικού. Δεν επιβάλλεται να θεσπίσουν απογευματινά χειρουργεία όλες οι χειρουργικές κλινικές του ΕΣΥ. Εμείς τους δίνουμε την ελευθερία με αυστηρές προϋποθέσεις να προχωρήσουν σε τέτοια κίνηση αν μπορούν» διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Όπως είπε «η ασφαλιστική δικλείδα για τη λογική ανησυχία ότι θα μπορούσε να υπάρξει μετακίνηση των πρωινών χειρουργείων στα απογευματινά είναι η σύνδεση της άδειας για τη διενέργεια με την απόλυτη τήρηση του μέσου όρου των πρωινών χειρουργείων που ίσχυαν πριν. Αν πέσει κάτω από τον μέσο όρο θα χάνει την άδεια για απογευματινά χειρουργεία».
Παρουσιάζοντας, δε, το γεγονός ότι ο μέσος χρόνος για ραντεβού του ΕΣΥ με τους γιατρούς μετά τα απογευματινά ραντεβού είναι στο 1/3 σε σχέση με πριν από 22 χρόνια, εκτίμησε ότι θα υπάρξει ανάλογη βελτίωση, όχι άμεσα και για τα χειρουργεία.
«Θα παρακολουθούμε την πορεία των απογευματινών χειρουργείων, με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Σκοπός μας είναι τα απογευματινά χειρουργεία να είναι λύση πολύ οικονομικότερη των ιδιωτικών κλινικών. Δίνουμε στον ελληνικό λαό μια επιπλέον διέξοδο. Πρέπει να δώσουμε την διέξοδο στο να γίνεται η επιλογή ενός ανθρώπου που θέλει να πληρώσει με νόμιμο τρόπο και χωρίς δυσβάσταχτο τρόπο» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.