Γεωργιάδης: Η απόφασή μας να «ξεπαγώσουμε» τις τριετίες νωρίτερα δικαιώθηκε
Το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης , μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ δήλωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης να «ξεπαγώσει» τις τριετίες νωρίτερα δικαιώθηκε λόγω της ταχύτερης αποκλιμάκωσης της ανεργίας.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης, η εφαρμογή των τριετιών δεν είναι εθελοντική, αλλά υποχρεωτική.
Για τη δυνατότητα εργασίας των συνταξιούχων χωρίς παρακράτηση της σύνταξής τους, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε -μεταξύ άλλων- ότι δεν μπορεί να τιμωρείται ένας συνταξιούχος διότι θέλει να εργαστεί. Πλέον, με την ψήφιση της διάταξης του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, στις 18 Δεκεμβρίου 2023, αυτό λύνεται. Έτσι, λοιπόν, αν ο συνταξιούχος θέλει να δουλέψει, μπορεί να είναι απολύτως ενεργός και να προσφέρει, χωρίς παρακράτηση της σύνταξής του.
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες-ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότισσες.
«Στον ΕΟΔΕΑΠ π.χ. οι μητέρες δεν έπαιρναν επίδομα μητρότητας, έπαιρναν μόνο επίδομα λοχείας. Με το νέο νομοσχέδιο, τους δίνουμε επίδομα μητρότητας εννέα μήνες. Έμπρακτα στηρίζουμε τη γυναίκα να δημιουργήσει οικογένεια και όχι στα λόγια», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.
ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο - Νέο άλμα 9% στα τρόφιμα
Ράλι στις τιμές τροφίμων
Αύξηση 3% κατέγραψε ο πληθωρισμός ς τον Νοέμβριο, έναντι του Νοεμβρίου 2022, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ. Ο Γενικός ΔΤΚ τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο 2023 παρουσίασε μείωση 0,4%.
Με αυτά τα δεδομένα, ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2022 - Νοεμβρίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2021 - Νοεμβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 3,8%, έναντι αύξησης 9,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2021 - Νοεμβρίου 2022 με το δωδεκάμηνο Δεκεμβρίου 2020 - Νοεμβρίου 2021.
Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα. Για παράδειγμα 31,4% ακριβότερα από πέρυσι είναι τα έλαια, 12% τα φρούτα και 10,8% τα λαχανικά. Το μεταλλικό νερό και οι χυμοί κοστίζουν 13,3% υψηλότερα.
Παράλληλα, 11,8% υψηλότερα είναι οι τιμές στα φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ καταγράφονται ανατιμήσεις 5,1% στα ενοίκια.