Γεωργιάδης: Δεν συζητείται το ενδεχόμενο μείωσης ωραρίου των καταστημάτων - Θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις
Έκοψε τη συζήτηση για μείωση του ωραρίου καταστημάτων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων. Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο αν εφαρμοζόταν θα είχε δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας και στον τζίρο των καταστημάτων» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, των πολυκαταστημάτων και αλυσίδων καταστημάτων (ΣΕΛΠΕ) και των εμπόρων (ΕΣΕΕ) με αντικείμενο συζήτησης την πορεία του πληθωρισμού και την ακρίβεια.
Η κυβέρνηση, είχε διαμηνύσει εξάλλου και νωρίτερα ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να θεσπιστεί τέτοιο μέτρο, καθώς θεωρούν ότι ενδεχομένως θα προκαλέσει συνθήκες μη υγιούς ανταγωνισμού.
Ο υπουργός αναλυτικά ανέφερε: «Το θέμα της μείωσης του ωραρίου στα καταστήματα προήλθε από πρωτοβούλια που προκάλεσαν διάφοροι εμπορικοί σύλλογοι στα πλαίσια της εξοικονόμησης του ενεργειακού κόστους
Δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης η μείωση του ωραρίου των καταστημάτων. Δεν συζητείται αυτό το ενδεχόμενο, το οποίο αν εφαρμοζόταν θα είχε δυσμενείς συνέπειες και στην αγορά εργασίας και στον τζίρο των καταστημάτων. Η εποχή της κρίσης δεν είναι εποχή για να προκαλέσουμε προβλήματα στους εργαζομένους αλλά είναι εποχή για να λύσουμε προβλήματα στους εργαζόμενους. Η δε, ενδεχόμενη εξοικονόμηση, κατά μια ή δύο ώρες του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στο λιανικό εμπόριο θα είναι πολύ μικρή σε σχέση με τη ζημία που θα προκαλούσε στην αγορά. Αρα δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα.
Ούτως ή άλλως αν κάποιος θέλει να δουλεύει λιγότερες ώρες από το ωράριο λειτουργίας αυτό είναι δικό του δικαίωμα. Ως προς τις πρωτοβουλίες των εμπορικών συλλόγων για το θέμα του ωραρίου θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το επίσημο ωράριο της χώρας είναι εθνική αρμοδιότητα και την καθορίζει το υπουργείο Ανάπτυξης με νόμο.
Αν κάποιος εμπορικός σύλλογος θέλει να εφαρμόσει για τα μέλη του διαφορετικό ωράριο αυτό δεν αφορά το κράτος και ούτε μπορούν να επιβληθούν ποινές σε κάποιον που θα λειτουργήσει με το εθνικό ωράριο. Αποτελεί μια μεταξύ τους συμφωνία επί εθελοντικής βάσεως. Για το κράτος το ωράριο είναι αυτό που ορίζουμε και είναι αυτό που ισχύει».
«Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις στο πλαίσιο του εφικτού για να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας»
Σε ό,τι αφορά στον πληθωρισμό, ο υπουργός σημείωσε ότι όλη η αγορά γνωρίζει πως ουδέποτε έχουν γίνει τόσοι έλεγχοι και πρόσθεσε: «Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την πίεση στα νοικοκυριά που προκαλεί ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση. Είμαστε εδώ με τους εκπροσώπους της αγοράς για να βρούμε λύσεις στο πλαίσιο του εφικτού για να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας από αυτή την κρίση».
Αναφερόμενος στους ελέγχους της ΔΙΜΕΑ είπε ότι είναι ασταμάτητοι -και θα συνεχιστούν- ενώ με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε από τον Απρίλιο μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου προκύπτει ότι έχουν γίνει 3.831 έλεγχοι για αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας, διαπιστώθηκαν 283 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί 397.305 ευρώ.
Πώς ξεκίνησε το θέμα της μείωσης του ωραρίου των καταστημάτων
Επαγγελματίες και μεμονωμένα οι πολίτες καλούνται να πάρουν μέτρα εξοικονόμησης, για να αντιμετωπίσουν το κύμα αυξήσεων, που εν πολλοίς οφείλεται στην ενεργειακή κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, επαγγελματίες του κλάδου του εμπορίου έριξαν στο τραπέζι το ενδεχόμενο μείωσης του ωραρίου στα εμπορικά μαγαζιά.
Το μέτρο δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς είναι σαφές ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε να δοθεί ένας νέος γύρος ενισχύσεων στις επιχειρήσεις που θα επηρεάζονταν, δηλαδή στο σύνολο της αγοράς.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει ήδη προχωρήσει σε μείωση ωραρίου
Ήδη, σχετική πρωτοβουλία έχει λάβει ο Εμπορικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης, προτείνοντας στα μέλη του - καταστηματάρχες της πόλης να κλείνουν τα μαγαζιά τους δύο ώρες νωρίτερα, καθημερινά.
Συγκεκριμένα, προτείνει το εξής ωράριο από 10 Οκτωβρίου:
- Δευτέρα: 10:00 έως 16:00
- Τρίτη: 10:00 έως 19:00
- Τετάρτη: 10:00 έως 16:00
- Πέμπτη: 10:00 έως 19:00
- Παρασκευή: 10:00 έως 19:00
- Σάββατο: 10:00 έως 16:00
Όπως εκτιμούν στελέχη του λιανεμπορίου, υπολογίζεται ότι το μέτρο θα επέφερε μείωση κατά 50% της κατανάλωσης ενέργειας για αυτές τις ώρες ή 5%-7,5% του συνολικού ημερήσιου κόστους.
Ανάλογες πρωτοβουλίες συζητούν και άλλοι εμπορικοί σύλλογοι. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, έχει ήδη ταχθεί ανοικτά υπέρ του μέτρου αυτού. Προτείνει την καθολική εφαρμογή του, ζητώντας όμως να ληφθεί κεντρική κυβερνητική απόφαση επ' αυτού (με Υπουργική Απόφαση) και να μην αφεθεί το μέτρο στην εθελοντική εφαρμογή του, καθώς κάτι τέτοιο ίσως δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και, άρα, μεγαλύτερα προβλήματα.
Καφούνης: Η συζήτηση αφορά μόνο το βραδινό κλείσιμο
«Η συζήτηση αφορά μόνο το βραδινό κλείσιμο, αν δηλαδή τα καταστήματα θα κλείνουν στις 8 ή στις 7 αντί να κλείνουν στις 9, όπως ισχύει έως τώρα», δήλωσε επί του θέματος ο κ. Καφούνης. Επισήμανε πως αν και το αίτημα συζητείται για περισσότερες από δύο εβδομάδες στον ΕΣΑ, αλλά και στα όργανα που εκπροσωπούν τον κλάδο σε τοπικό ή πανελλαδικό επίπεδο, είναι μια σύνθετη κατάσταση που μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
«Επειδή ακριβώς δεν νομοθετώ, δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να βρεθεί με απόφαση δική μου που να καλεί τις εμπορικές επιχειρήσεις να κλείνουν νωρίτερα και το διπλανό κατάστημα να μένει ανοιχτό ή ακόμη χειρότερα να μένουν ανοιχτά όλα τα σούπερ μάρκετ ή μεγάλες αγορές ή malls ή οτιδήποτε. Θα δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και θα πρέπει μετά να τρέχουμε για να διορθώσουμε τα λάθη μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Η δική μας τοποθέτηση λέει, πρώτον, ότι αν αυτό γίνει πρέπει να γίνει με Υπουργική Απόφαση και να αφορά όλη την αγορά για να είναι τίμιο το μέτρο, διαφορετικά θα έχουμε συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Δεύτερον, θα πρέπει να συνδυαστεί με την επιδότηση του ενεργειακού κόστους, διότι μην ξεχνάμε ότι το ενεργειακό κόστος επιδοτείται σε συνδυασμό με μια μείωση στην κατανάλωση. Από τη στιγμή που θα κλείνουμε νωρίτερα, πρέπει να θεωρήσουμε ότι θα υπάρχει μείωση στην κατανάλωση, άρα και το ενεργειακό κόστος θα πρέπει να είναι μειωμένο για τις εμπορικές επιχειρήσεις. Γιατί, μην ξεχνάμε ότι θα ζητήσουμε από τις εμπορικές επιχειρήσεις να λειτουργούν λιγότερες ώρες, αλλά να καλύψουν τις ίδιες υποχρεώσεις. Αυτή η εξίσωση δεν βγαίνει εάν δεν κάνουμε μια παρέμβαση», συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών υπογράμμισε ότι «θα πρέπει το μέτρο αυτό να έχει συγκεκριμένη ισχύ, όσο διαρκούν οι ιδιαίτερες συνθήκες, αλλά επίσης να μπορεί η μισθωτή εργασία, δηλαδή οι εργαζόμενοι στα καταστήματα, να προσαρμοστούν στο νέο ωράριο, να μπορούμε να κρατήσουμε τους εργαζομένους ίδιες ώρες. Γιατί εμείς δεν θέλουμε να δούμε λιγότερες ώρες εργασίας για τους μισθωτούς, άρα και λιγότερα χρήματα στην τσέπη τους».
Παπαθανάσης: Η συζήτηση για μειωμένο ωράριο στα καταστήματα τώρα ανοίγει
«Η συζήτηση για τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους ενόψει του φετινού χειμώνα, τώρα ανοίγει», δήλωσε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τόνισε πως πρόκειται για μία ουσιαστική κουβέντα, ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει να δώσουμε χρόνο, για να γίνει επίσημα η συζήτηση αυτή. Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι η ενδεχόμενη μείωση του ωραρίου δεν πρόκειται να επηρεάσει τις θέσεις εργασίας και δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για αυτό.
Κληθείς να απαντήσει αν επανεξετάζεται κάτι αντίστοιχο για τα σούπερ μάρκετ, ο κ. Παπαθανάσης υπενθύμισε πως κατά την πανδημία είχαν γίνει αλλαγές ανάλογα με τις τότε ανάγκες. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι είναι κάτι που δεν έχει συζητηθεί.
Ακόμη, ανέφερε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έχει συνάντηση με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ σήμερα στις 15:30, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα των τιμών, κάτι που είναι πολύ σημαντικό ειδικά σε ό,τι αφορά τα είδη πρώτης ανάγκης.