Γεωργία: Σφοδρές συγκρούσεις και βαθιά πολιτική κρίση για τον νόμο περί «ξένων πρακτόρων»
Βίαιες ταραχές συνταράσσουν τη Γεωργία, καθώς δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές απαιτούν την απόσυρση του νόμου περί «ξένων πρακτόρων», που προωθεί η κυβέρνηση της χώρας.
Σύμφωνα με τους επικριτές, ο επίμαχος νόμος αποτελεί αντιγραφή του αντίστοιχου ρωσικού νόμου κατά των ξένων ΜΚΟ και σηματοδοτεί μια αυταρχική στροφή που βλάπτει τις πιθανότητες της Γεωργίας να αποκτήσει στενότερους δεσμούς με την Ευρώπη.
Μολονότι η κυβέρνηση της Γεωργίας διαψεύδει πως αντιγράφει τη Μόσχα (υποστηρίζει πως ο νόμος πληροί τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρότυπα), οι διαδηλωτές μιλούν ξεκάθαρα για «ρωσικό νόμο».
Βίαιες συγκρούσεις σημειώθηκαν, το βράδυ της Τρίτης, με τους διαδηλωτές να πετούν βόμβες μολότοφ και πέτρες στην Αστυνομία, η οποία έκανε χρήση δακρυγόνων και κανονιών νερού για να διαλύσει το πλήθος. Το υπουργείο Εσωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν 66 άτομα, ενώ δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν, εκ νέου, το απόγευμα της Τετάρτης, με μια πορεία για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, η οποία είναι αργία στη Γεωργία. Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες της Γεωργίας και της ΕΕ, στην κεντρική λεωφόρο Ρουσταβέλι προς το Κοινοβούλιο, φωνάζοντας το σύνθημα «Όχι στον ρωσικό νόμο».
Η συνέχεια ήταν δεκάδες χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές να έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου στη λεωφόρο Ρουσταβέλι, στο κέντρο της Τιφλίδας. Από την πλευρά τους, τα κόμματα της αντιπολίτευσης απηύθυναν έκκληση να συνεχισθούν για δεύτερη νύχτα οι μαζικές διαδηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο.
Το θέμα έχει βαθύνει το χάσμα μεταξύ του κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο», το οποίο ηγείται της κυβέρνησης και έχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, και της προέδρου Ζουραμπισβίλι, μιας φιλοευρωπαίας που έχει απομακρυνθεί από το κόμμα από τότε που εξελέγη με τη στήριξή του, το 2018.
Ο νόμος απαιτεί από κάθε οργάνωση, που λαμβάνει πάνω από το 20% της χρηματοδότησής της από το εξωτερικό, να εγγράφεται ως «ξένος πράκτορας», και τις θέτει υπό επιτήρηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλιώς θα υπόκεινται σε βαριά πρόστιμα.