Γεωργαντάς για ακρίβεια: «Παράθυρο» για μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα άρτου
Το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στα προϊόντα άρτου από το 13% στο 6%, όπως ζητούν οι αρτοποιοί ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές, άφησε ανοιχτό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς. Όπως ανέφερε μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» αυτό «είναι κάτι που θα εξετάσει συνολικά η κυβέρνηση η οποία βρίσκεται πάνω από τα προβλήματα, κατανοώντας ότι πρέπει να προστατεύσουμε τον ευάλωτο καταναλωτή, τον οποίο πρέπει να βρούμε διάφορους τρόπους να στηρίξουμε σε αυτή τη δύσκολη περίοδο».
Διευκρίνισε πάντως ότι η «κυβέρνηση δεν έχει δεσμευθεί σε συγκεκριμένες κινήσεις το επόμενο διάστημα, αλλά βρίσκεται πάντα πάνω από το πρόβλημα». «Παρακολουθούμε και δεν θα διστάσουμε να κάνουμε οποιαδήποτε παρέμβαση χρειαστεί» είπε θυμίζοντας ότι μειώθηκε στο 6% ο ΦΠΑ σε ζωοτροφές - λιπάσματα.
Ο κ. Γερωργαντάς εξήγησε ότι ένα μεγάλο ζήτημα που δημιουργείται και το οποίο θα επηρεάσει περισσότερο τις αναπτυσσόμενες χώρες, είναι η ιδιαίτερα αυξημένη η τιμή των προϊόντων, καθώς η τιμή ανά κιλό του σιταριού ήταν 20 με 22 λεπτά και τώρα πηγαίνει προς τα 50 λεπτά. «Διπλασιάστηκε, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε μια σταθεροποίηση και μια μικρή τάση αποκλιμάκωσης, περίπου στο 10%, επειδή μπαίνει και η φετινή παραγωγή στην αγορά. Το ψωμί έχει αυξηθεί γύρω στα 20% κατά μέσο όρο από την εποχή πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι αρτοποιοί απορρόφησαν όσα μπόρεσαν από την αύξηση στις πρώτες ύλες» σημείωσε..
Σε ερώτηση για το αν θα επιλεγεί η πολιτική με το «ψωμί διατίμησης» απάντησε ότι αυτό είναι ζήτημα του υπουργείου Ανάπτυξης.
Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης, εκτίμησε ότι με τα σημερινά δεδομένα η Ευρώπη δεν κινδυνεύει, αλλά για τις επόμενες περιόδους όλα θα εξαρτηθούν από το εάν θα συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, από τις αποφάσεις που θα πάρει η Ρωσία σε σχέση με τη δική της παραγωγή και από τις εξελίξεις στο μέτωπο της κλιματικής κρίσης.
Διαβεβαίωσε επιπλέον πως «έχουμε απόλυτη επάρκεια στην Ελλάδα και επειδή έχουμε μια πλατφόρμα όπου δηλώνονται τα αποθέματα από συγκεκριμένα προϊόντα – άλευρα, ζωοτροφές, πρώτες ύλες κτλ- γνωρίζουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη επάρκεια μηνών».