Γεωλόγος: Το ηφαίστειο της Σαντορίνης είχε «φουσκώσει» 50 εκατοστά το 2011, αλλά δεν εξερράγη
Καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά μια ηφαιστειακή έκρηξη της Νέας Καμένης εμφανίστηκε ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας Δημήτρης Παπανικολάου.
![Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi](https://flashgr.cachefly.net/portal-img/art_featured/72/6450869.jpg?crop=2048,1267,0,99)
Καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο μιας ηφαιστειακής έκρηξης της Νέας Καμένης, του ηφαιστειακού κώνου στην καλντέρα της Σαντορίνης, εμφανίστηκε ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας Δημήτρης Παπανικολάου.
«Η ανύψωση του ηφαιστείου της Καμένης δεν σημαίνει τίποτα» είπε μιλώντας στο Mega. Όπως σημείωσε «τα 4 εκατοστά και το "φούσκωμα" του ηφαιστείου είναι αποτέλεσμα των μικρών ηφαιστειακών σεισμών λόγω της κίνησης του μάγματος». Μάλιστα, υπενθύμισε ότι το 2011, που και τότε παρατηρήθηκε έντονη δραστηριότητα με ηφαιστειακούς σεισμούς, είχε αποτέλεσμα να φουσκώσει και να ανυψωθεί 50 εκατοστά η Καμένη, ωστόσο έκρηξη δεν συνέβη.
Ωστόσο, εφέστησε την προσοχή στην παρατεταμένη τεκτονική σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Ανύδρου, όπου οι σεισμοί συνεχίζονται με αυξομειώσεις στην ένταση και στη συχνότητα.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπανικολάου, υο μεγάλο ρήγμα που υπάρχει στον υποθαλάσσιο χώρο έχει διαστάσεις τέτοιες που δικαιολογούν ένα μέγεθος σεισμούς 6 Ρίχτερ. «Όσο κινείται το ρήγμα τόσο αυξήθηκαν οι διαστάσεις των ρηγμάτων το βέβαιο είναι ότι αν ενεργοποιηθεί το μεγάλο ρήγμα τότε θα πάμε σε σεισμό περίπου 6 Ρίχτερ» ανέφερε.
Πάντως δεν εμφανίστηκε ανήσυχος για μεγάλο σεισμό επισημαίνοντας ότι τα ρήγματα της ευρύτερης περιοχής δεν είναι δραστήρια.
Ανατολικά το ρήγμα της Αμοργού είχε ενεργοποιηθεί το 1956 και δεν μπορεί να δώσει τόσο γρήγορα σεισμό. Βόρεια είναι το ρήγμα της Ίου, που είναι μεγάλο ρήγμα και μπορεί να δώσει σεισμό 6,5 Ρίχτερ, αν ενεργοποιηθεί ολόκληρο πράγμα δύσκολο γιατί δεν είναι ενεργό, ενώ και νότια το ρήγμα της Ανάφης είναι εκτός δραστηριότητας.