Γενς Στόλτενμπεργκ: Δεν επιδιώκουμε πολεμική σύγκρουση με τη Ρωσία - Χειρότερες οι επόμενες ημέρες [vid]
Γενς Στόλτενμπεργκ: H επίθεση κατά της ζώνης πυρηνικής ενέργειας καταδεικνύει την «απερισκεψία» του πολέμου που ξεκίνησε η Μόσχα και την ανάγκη τερματισμού του, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή 4 Μαρτίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, προσερχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
«Καταδικάζουμε τις επιθέσεις κατά των αμάχων», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την απάντηση που θα πρέπει να δοθεί στη «βάναυση ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της».
Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν επιβάλει κυρώσεις χωρίς προηγούμενο και παρέχουν υποστήριξη στην Ουκρανία. Τόνισε, επίσης, ότι «το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης - το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία - δεν επιδιώκουμε πολεμική σύγκρουση με τη Ρωσία». Ταυτόχρονα, όμως το ΝΑΤΟ πρέπει να υπερασπιστεί και να προστατέψει τους Συμμάχους του και ως εκ τούτου έχει αυξήσει την παρουσία των δυνάμεών του στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας, εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας, ο οποίος χαιρέτισε την ισχυρή δέσμευση των ΗΠΑ να κινητοποιήσουν περισσότερα στρατεύματα, καθώς και το ότι οι ευρωπαίοι σύμμαχοι και ο Καναδάς ενισχύουν την παρουσία τους στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, σε στεριά, θάλασσα και αέρα.
Τα χειρότερα έπονται
Σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρίαση, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι τα χειρότερα έπονται, καθώς όπως είπε οι ρωσικές δυνάμεις αναμένεται να φέρουν βαρύτερο οπλισμό και να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους σε όλη την Ουκρανία.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ χαρακτήρισε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «τη χειρότερη στρατιωτική επίθεση στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες».
«Πόλεις υπό πολιορκία, σχολεία, νοσοκομεία και κατοικίες βομβαρδίζονται. Απερίσκεπτες ενέργειες γύρω από ένα πυρηνικό εργοστάσιο χθες το βράδυ, ενώ πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν. Οι επόμενες ημέρες είναι πιθανό να είναι χειρότερες, με περισσότερους θανάτους, περισσότερα βάσανα και περισσότερη καταστροφή».
Τι ειπώθηκε για το ενδεχόμενο ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία
Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συζήτησαν και το ενδεχόμενο μιας «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» πάνω από την Ουκρανία, αλλά συμφώνησαν ότι τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να επιχειρούν πάνω από τον ουκρανικό εναέριο χώρο, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.
Το ΝΑΤΟ δεν θα επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία γιατί αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει «σε ολοκληρωτικό πόλεμο στην Ευρώπη», τόνισε. Γι' αυτό και η Συμμαχία πήρε την «οδυνηρή» απόφαση να μην προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα ή να στείλει στρατιώτες.
https://www.youtube.com/watch?v=gbGtUHyhSB4