Τρομερό: Οι νέοι της «γενιάς Ζ» περνούν κρίση μέσης ηλικίας πριν φτάσουν τα 30
Η επονομαζόμενη «γενιά Z» αντιμετωπίζει μια... πρώιμη «κρίση μέσης ηλικίας», καθώς οι νέοι πριν πατήσουν τα 30 τους χρόνια, βιώνουν μια δύσκολη κατάσταση λόγω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως προειδοποιεί ο επικεφαλής αμερικανικού συστήματος υγείας Βίβεκ Μέρθι.
Η «γενιά Ζ», στην οποία ανήκουν όσοι γεννήθηκαν μεταξύ 1997 και 2012, είναι ακόμη κάτω των 30 ετών αλλά μπορεί να πλησιάζει στην εποχή της «κρίσης μέσης ηλικίας», είναι το συμπέρασμα που βγαίνει από τις επισημάνσεις του Βίβεκ Μέρθι. Ουσιαστικά, είναι η πρώτη γενιά που δεν είχε... προϊντερνετική ζωή. Τα παιδιά της «Ζ» γεννήθηκαν έχοντας «έξυπνα» τηλέφωνα και «μυήθηκαν» γρήγορα στα social media.
«Αυτό που συμβαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το ισοδύναμο του να έχεις παιδιά σε αυτοκίνητα που δεν έχουν χαρακτηριστικά ασφαλείας και να οδηγείς σε δρόμους χωρίς όρια ταχύτητας», δήλωσε στον Guardian. «Χωρίς φωτεινούς σηματοδότες και χωρίς κανέναν κανόνα. Και εμείς τους λέμε: "Ξέρετε κάτι, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε - βρείτε τρόπο να το διαχειριστείτε". Είναι τρελό αν το σκεφτείτε».
Ο Μέρθι σχολίασε την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας 2024 του Ινστιτούτου Gallup, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, σύμφωνα με την οποία οι νέοι είναι η πιο δυστυχισμένη ομάδα. Οι ΗΠΑ υποχώρησαν επίσης, στην κατάταξη των χωρών, στην 23η θέση, σύμφωνα με τα στοιχεία, σηματοδοτώντας έτσι την πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βρίσκονταν μέσα στις 20 πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου από τότε που ξεκίνησε η έκθεση πριν από 20 χρόνια. Οι Αμερικανοί κάτω των 30 ετών κατατάσσονται στην 62η θέση μεταξύ 143 χωρών όσον αφορά την ευτυχία, σύμφωνα με την έκθεση.
Η ίδια τάση αναμένεται και στη δυτική Ευρώπη
Μεταξύ άλλων, η ίδια έκθεση έδειξε ότι οι νέοι ηλικίας 15 έως 24 ετών είναι λιγότερο ευτυχισμένοι από τις παλαιότερες γενιές. Στη βόρεια Αμερική πολλοί νέοι άνθρωποι είναι πλέον λιγότερο ευτυχισμένοι από τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Η ίδια τάση αναμένεται να επικρατήσει και στη δυτική Ευρώπη. Όσον αφορά τη γενιά Z, ο Ζαν Εμάνουελ Ντε Νιβ, διευθυντής του Wellbeing Research Center και συντάκτης της έκθεσης, δήλωσε ότι τα ευρήματά τους έδειξαν «ανησυχητική πτώση της ευτυχίας των νέων, ιδίως στη βόρεια Αμερική και τη δυτική Ευρώπη», σαν να είχε «πέσει από γκρεμό». «Η σκέψη ότι σε ορισμένα μέρη του κόσμου τα παιδιά βιώνουν ήδη το ισοδύναμο μιας κρίσης μέσης ηλικίας, απαιτεί άμεση πολιτική δράση», πρόσθεσε, όπως αναφέρει η New York Post.