Γέιλ: Η ρωσική οικονομία έχει παραλύσει
Η ρωσική οικονομία έχει παραλύσει και η πολεμική μηχανή του Πούτιν επιβιώνει κανιβαλίζοντας κρατικές εταιρείες, υποστηρίζουν δύο εξέχοντες ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γέιλ σε έρευνά τους.
Σε ανάλυση που δημοσιεύεται στο έγκυρο περιοδικό, Foreign Policy, ο Jeffrey Sonnenfeld και ο Steven Tian απαντούν σε πρόσφατες αναλύσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι οποίες τοποθετούν τον Βλαντιμίρ Πούτιν στους μεγάλους νικητές του 2023 εν μέσω στοιχείων για την ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας.
Όμως, όπως υποστηρίζουν οι δύο ειδικοί, οι δυτικές κυρώσεις και η επακολουθούμενη μαζική έξοδος πολυεθνικών εταιρειών από τη Ρωσία έχουν επιβαρύνει δραματική την οικονομία της χώρας.
«Δεν μπορούμε να πέσουμε στην παγίδα του να σκεφτόμαστε ότι όλα πάνε καλά για τον Πούτιν και δεν μπορούμε να απορρίψουμε τα αποτελεσματικά μέτρα πίεσης του», γράφουν οι δύο ερευνητές τονίζοντας ότι η μεταφορά «άχρηστων» απαλλοτριωμένων περιουσιακών στοιχείων από δυτικές εταιρείες στους φίλους του Πούτιν δεν κάνει τη Ρωσία πιο πλούσια.
Επίσης, επισημαίνουν μία σειρά στοιχείων που δείχνουν ότι η ρωσική οικονομία υποφέρει.
Συγκεκριμένα, από την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, τουλάχιστον 1 εκατομμύριο Ρώσοι έχουν πάει να ζήσουν σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων και πολλών ταλέντων στον τομέα της τεχνολογίας.
Αυτό, βέβαια, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη τουλάχιστον 5 εκατομμυρίων εργαζομένων σε διάφορους τομείς και, βέβαια, να ενισχύεται ο πληθωρισμός.
Εν τω μεταξύ, ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 253 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν φύγει από τη Ρωσία μεταξύ του Φεβρουαρίου του 2022 και του Ιουνίου του 2023, τονίζουν οι Jeffrey Sonnenfeld και Steven Tian επικαλούμενοι επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.
Επιπλέον, η Ρωσία έχει χάσει την πρόσβασή της στη Δυτική τεχνολογία και τεχνογνωσία, στην οποία βασίζονταν πολλές εταιρείες της, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν σχεδόν μηδενιστεί.
Την κατάσταση επιδείνωσαν περαιτέρω οι αυστηροί έλεγχοι κεφαλαίων που έχουν καταστήσει τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία σε ρούβλια σχεδόν άχρηστα στις διεθνείς αγορές.
Και οι κυρώσεις που έκοψαν τη Μόσχα από σημαντικό μέρος της διεθνούς χρηματοδότησης εμποδίζουν τις ρωσικές εταιρείες να εκδώσουν νέες μετοχές ή νέα ομόλογα σε μια δυτική αγορά.
«Η Ρωσία, που δεν παρείχε ποτέ ολοκληρωμένα αγαθά – βιομηχανικά ή καταναλωτικά – στην παγκόσμια οικονομία, έχει παραλύσει», γράφουν προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται ούτε κατά διάνοια για μία υπερδύναμη, με τις περισσότερες πρώτες ύλες της να έχουν βρεθεί από άλλες χώρες. Η πολεμική μηχανή στηρίζεται μόνο από τον κανιβαλισμό των κρατικοποιημένων πλέον επιχειρήσεων».
Επιβεβαιώνοντας – άθελά της – τους δύο ερευνητές, η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας προειδοποίησε την εβδομάδα που μας πέρασε για περισσότερα προβλήματα στην οικονομία της χώρας στο μέλλον.