Η επίσημη πρώτη των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων
Την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση του νέου Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), στην Αίθουσα Συνεδριάσεων «ΣΤΡΑΤΑΡΧΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΓΟΥ», για να προβεί σε έκτακτες κρίσεις των Ανωτάτων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Η νέα σύνθεση του ΣΑΓΕ είναι η ακόλουθη:
- Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, Αρχηγός ΓΕΕΘΑ
- Αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, Αρχηγός ΓΕΣ
- Αντιναύαρχος Δημήτριος - Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, Αρχηγός ΓΕΝ
- Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης, Αρχηγός ΓΕΑ
Το χρονικό
Στις 13:00 ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έγινε δεκτός από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, με τον Νίκο Δένδια να χαρακτηρίζει τις αλλαγές ως restart στις Ένοπλες Δυνάμεις, υποστηρίζοντας πως η επιλογή της νέας ηγεσίας «σηματοδοτεί τη νέα προσέγγιση της κυβέρνησης για την Εθνική Ασφάλεια. Την Εθνική Στρατηγική για τις Ένοπλες Δυνάμεις του 2030. Ένα Σύγχρονο Αμυντικό Δόγμα».
Σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια, «στόχος της αλλαγής που ξεκινά σήμερα είναι ο πολύπλευρος εκσυγχρονισμός των Ενόπλων Δυνάμεων με προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα και τις ανάγκες. Μια εθνική προσπάθεια για την αποτελεσματική θωράκιση της πατρίδας μας απέναντι σε κάθε μορφής απειλή, συμβατική ή υβριδική» πρόσθεσε.
Νίκος Δένδιας: Οι τρεις πυλώνες αλλαγών
Ο υπουργός ισχυρίστηκε πως η αλλαγή αφορά σε τρεις βασικούς πυλώνες με πρώτη την «πλήρη αναδιοργάνωση της Δομής και Λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων».
«Στόχος ένα οργανωτικά σύγχρονο, ευέλικτο και επιχειρησιακά αποτελεσματικό σχήμα. Που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις αλλά και στις πραγματικές δυνατότητες της πατρίδας μας» είπε και σε αυτό το σημείο τόνισε την ανάγκη αναδιάταξης «σχηματισμών/Μονάδων και τη συγκρότηση Μονάδων Διττού ρόλου/χρήσης για την Άμυνα και την Πολιτική Προστασία».
«Απαιτείται προσήλωση σε τεχνολογικά προηγμένες λύσεις, αποτελεσματικές και με καλύτερη αναλογία κόστους-οφέλους. Ταυτόχρονα, απαιτείται ανάπτυξη νέων μέσων από την εγχώρια παραγωγή. Η χώρα διαθέτει το κατάλληλο ανθρώπινο κεφάλαιο. Οφείλει να το αξιοποιήσει» σημείωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «με το υπό ίδρυση Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης Καινοτομίας δημιουργείται ένα οικοσύστημα καινοτομίας. Θα χρηματοδοτεί την παραγωγή των μέσων που οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν προδιαγράψει, ενισχύοντας, παράλληλα, την ελληνική αμυντική βιομηχανία και την οικονομία της χώρας.
«Αυτονόητα, οι σύγχρονες Ένοπλες Δυνάμεις προϋποθέτουν έναν αποτελεσματικό μηχανισμό συντήρησης των υφιστάμενων/σε χρήση μέσων. Με ένα νέο μοντέλο λειτουργίας της Αμυντικής Βιομηχανίας. Με αφετηρία τις αλλαγές στην ΕΑΒ στο αμέσως προσεχές διάστημα και ακολούθως στα ΕΑΣ. Με τη δημιουργία μιας υγειούς βάσης συνεργασίας με την Ελληνική Ναυπηγική Βιομηχανία» είπε ο Νίκος Δένδιας πριν αναφερθεί στον τρίτο πυλώνα, που αφορά στους ανθρώπινους πόρους των Ενόπλων Δυνάμεων και την υπόσχεση για αναβάθμιση της εκπαίδευσης των Αξιωματικών, επανασχεδιασμό της διαδρομής καριέρας και σταδιοδρομίας τους και διεύρυνση του ρόλου του Σώματος Υπαξιωματικών.
Ο δεύτερος πυλώνας, κατά τον κ. Δένδια, αφορά στα οπλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων «με την επικαιροποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος, που θα λαμβάνει υπόψη τα διδάγματα Ουκρανίας, Καυκάσου και Μέσης Ανατολής, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις δημοσιονομικές δυνατότητες».