Γάζα: Το Ισραήλ στοχεύει στα τούνελ της Χαμάς - Αντίθετες με την κατοχή οι ΗΠΑ
Έναν μήνα μετά την έναρξη του πολέμουΙσραήλ -Χαμάς οι δύο πλευρές αγνοούν τις διεθνείς πιέσεις για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ να υποστηρίζει ότι η Χαμάς θα πρέπει πρώτα να απελευθερώσει τους ομήρους, ενώ η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση τονίζει ότι δεν θα προβεί σε καμία τέτοια κίνηση όσο η Γάζα βρίσκεται υπό επίθεση..
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρότεινε τη Δευτέρα στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου «τριήμερη κατάπαυση πυρός», προκειμένου να συμφωνήσει η Χαμάς στην απελευθέρωση περισσότερων ομήρων. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios μετέδωσε τη συγκεκριμένη πληροφορία, επικαλούμενος Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους, τους οποίους δεν κατονομάζει.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Αμερικανός αξιωματούχος ενημέρωσε το Axios για διαβουλεύσεις μεταξύ ΗΠΑ, Ισραήλ και Κατάρ σχετικά με το προτεινόμενο σχέδιο, το οποίο προβλέπει πως «η Χαμάς θα απελευθέρωνε 10-15 ομήρους» και στο διάστημα της «τριήμερης κατάπαυσης του πυρός» η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση «θα ταυτοποιούσε όλους τους ομήρους» και θα έδινε στη δημοσιότητα «λίστα με ονόματα».
Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι «ο Νετανιάχου είπε στον Μπάιντεν πως δεν εμπιστεύεται τη Χαμάς» και ότι δεν πιστεύει πως η Χαμάς προτίθεται να αποδεχθεί συμφωνία για τους ομήρους. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, ενώ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σημείωσε πως δεν σχολιάζει τις ιδιωτικές συνομιλίες του προέδρου Μπάιντεν.
Το Ισραήλ κυνηγά τη Χαμάς σε σήραγγες αφού περικύκλωσε την πόλη της Γάζας
Πέντε πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ δήλωσαν στο Reuters ότι η καταστροφή του τεράστιου δικτύου σηράγγων που εκτείνεται κάτω από τη βόρεια Γάζα θα αποτελέσει θεμελιώδες μέρος της επόμενης φάσης της επίθεσης, η οποία θα απαιτήσει χρόνο.
Σε τηλεοπτική του εμφάνιση, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλανταν, επιβεβαίωσε ότι «...οι χερσαίες δυνάμεις του IDF έχουν μπει στα προπύργια τρομοκρατίας στη Γάζα από όλες τις κατευθύνσεις, σε τέλειο συντονισμό με τις θαλάσσιες και εναέριες δυνάμεις» και «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από την πόλη της Γάζας που σύμφωνα με τον ίδιο είναι «...η μεγαλύτερη τρομοκρατική βάση που χτίστηκε ποτέ από άνθρωπο». Μάλιστα, αποκάλυψε πως «ο αρχηγός της Χαμάς, Γιαχία Σινγουάρ, κρύβεται στο καταφύγιό του και δεν έχει επαφή με τους συνεργάτες του», υποσχόμενος να τον εξοντώσει.
Ο επικεφαλής εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι το σώμα μαχητικής μηχανικής του Ισραήλ χρησιμοποιεί εκρηκτικούς μηχανισμούς για να καταστρέψει ένα δίκτυο σήραγγας που κατασκεύασε η Χαμάς και εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιόμετρα κάτω από τη Γάζα.
Ρομπότ και σκύλοι ανιχνευτής αναπτύχθηκαν για να εντοπίσουν εισόδους και περιοχές ανίχνευσης μέσα στις σήραγγες πριν από πιθανή δράση από ειδικούς χερσαίους στρατιώτες, ανέφεραν οι πηγές.
Ο Άβι Μελαμέντ, πρώην αξιωματούχος των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, είπε ότι οι στρατιώτες του Ισραηλινού Στρατού επεξεργάζονταν ένα σχέδιο εντοπισμού τούνελ, καταστροφής σημείων εκτόξευσης πυραύλων και δολοφονίας διοικητών και μαχητών της Χαμάς. «Πρόκειται για την εξάλειψη της στρατιωτικής ράχης», είπε. «Θα ήταν πολύ λογικό να πούμε ότι εξετάζουμε κάτι που μπορεί να πάρει μήνες».
Σε μια άλλη επίσημη τοποθέτηση, ο επικεφαλής εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων, υποναύαρχος, Ντάνιελ Χάγκαρι, ανέφερε πως «14.000 «τρομοκρατικοί στόχοι και 100 τούνελ καταστράφηκαν μέσα στον τελευταίο μήνα».
Οι απώλειες των δυο πλευρών
Η Χαμάς εκτιμάται ότι διαθέτει μια δύναμη μεταξύ 20.000 και 30.000 μαχητών, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.
Η παλαιστινιακή οργάνωση δεν έχει αναφέρει πόσοι μαχητές έχουν σκοτωθεί, αλλά έχουν γίνει κηδείες για ορισμένους πολιτικούς και στρατιωτικούς επικεφαλής. Μεταξύ των σημαντικότερων ήταν ο Αϊμάν Νοφάλ, μέλος του ανώτερου στρατιωτικού συμβουλίου της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς.
Ο υποστράτηγος Γιαρόν Φίνκελμαν, επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης των IDF, δήλωσε την Τρίτη ότι δεκάδες διοικητές της Χαμάς έχουν σκοτωθεί, χωρίς να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες.
Περίπου 348 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν επίσης σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία των IDF. «Πρόκειται για έναν πολύπλοκο και δύσκολο πόλεμο και δυστυχώς έχει κόστος», δήλωσε ο Φίνκελμαν.
Αντίθετες οι ΗΠΑ με την επιβολής «νέας κατοχής» του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
Η Ουάσιγκτον τόνισε χθες πως θα εναντιώνονταν σε νέα μακρόχρονη κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ, την επομένη της δήλωσης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου πως η χώρα του θα αναλάβει «τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στον θύλακο αφού τερματιστεί ο πόλεμος που κήρυξε στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
«Κατά την άποψή μας, οι Παλαιστίνιοι πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της λήψης αυτών των αποφάσεων, η Γάζα είναι παλαιστινιακό έδαφος και θα παραμείνει παλαιστινιακό έδαφος», δήλωσε χθες Τρίτη κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Βεντάντ Πατέλ, εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας.
«Γενικά μιλώντας, δεν υποστηρίζουμε την επιβολή νέας κατοχής της (Λωρίδας της) Γάζας, ούτε το Ισραήλ» την επιδιώκει, συνέχισε.
Το Ισραήλ απέσυρε με μονομερή απόφαση το 2005 τους στρατιώτες του και τους εποίκους από τη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από 38 χρόνια κατοχής.
Οι ισραηλινές αρχές ωστόσο έχουν επιβάλει αυστηρό χερσαίο, αεροπορικό και θαλάσσιο αποκλεισμό της αφότου πήρε την εξουσία η Χαμάς εκεί, το 2007.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνωρίζει μολαταύτα ότι «είναι αδύνατη η επιστροφή στο status quo» πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο ισραηλινό έδαφος, την πιο πολύνεκρη από καταβολής του κράτους του Ισραήλ το 1948, πάντα κατά τον κ. Πατέλ.
«Το Ισραήλ και η περιοχή πρέπει να έχουν ασφάλεια και η Γάζα δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι πλέον βάση από την οποία θα εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον των πολιτών του Ισραήλ ή οποιουδήποτε άλλου», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο κ. Νετανιάχου είπε προχθές Δευτέρα πως η χώρα του θα αναλάβει «επ’ αόριστον» τη «γενική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο, για να εμποδιστεί, κατ’ αυτόν, κάθε επιστροφή της Χαμάς.
Αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια δέχθηκε πυρά στη Γάζα
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε ότι αυτοκινητοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια δέχθηκε πυρά σήμερα στην πόλη της Γάζας, αλλά έφθασε τελικά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα όπου παρέδωσε ιατρικές προμήθειες. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί από την επίθεση.
Την ίδια ώρα κατά μέσο όρο 160 παιδιά σκοτώνονται στη Γάζα από την αρχή του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Συνολικά πάνω από 11.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γάζα από τον πόλεμο Ισραήλ Χαμάς ανέφερε ο εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Κρίστιαν Λιντμάιερ.
photo Reuters
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο Λιντμάιερ είπε ότι μέχρι στιγμής 16 υπάλληλοι του Οργανισμού έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για την προστασία του προσωπικού του ΠΟΥ.
Ανέφερε 102 επιθέσεις εναντίον δομών υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, 121 στη Δυτική Όχθη και 25 στο Ισραήλ. Επί του παρόντος, είπε ότι 14 νοσοκομεία στη Γάζα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω της έλλειψης καυσίμων ή των ζημιών που έχουν υποστεί.
500 άνθρωποι απομακρύνονται μέσω της αιγυπτιακής διάβασης
Τουλάχιστον 500 άνθρωποι πέρασαν χθες στην Αίγυπτο μέσω της Ράφα, σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας.
Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν αλλοδαποί ή διπλής υπηκοότητας και τα εξαρτώμενα μέλη τους, είπαν.
Η Ιορδανία είπε ότι εκκένωσε 262 πολίτες, ενώ ο Καναδάς είπε ότι 59 πολίτες, μόνιμοι κάτοικοι και τα μέλη των οικογενειών τους έφυγαν από τη Γάζα.
Δεκαεννέα κάτοικοι της Γάζας που χρειάζονταν ιατρική περίθαλψη επιτράπηκαν επίσης να περάσουν στα αιγυπτιακά νοσοκομεία, δήλωσε ιατρική πηγή.
Άλλες χώρες με πολίτες που έλαβαν άδεια να φύγουν την Τρίτη ήταν η Ρουμανία, η Γερμανία, η Μολδαβία, η Ουκρανία, οι Φιλιππίνες και η Γαλλία, σύμφωνα με τη συνοριακή αρχή της Γάζας.
Αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι η Αίγυπτος συνεχίζει να πιέζει για αυξημένη βοήθεια και καύσιμα στη Γάζα και ασφάλεια για ασθενοφόρα.
Θρίλερ με εγκλωβισμένους Έλληνες σε μοναστήρι
Εν τω μεταξύ, το πολεμικό θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα, έχει και ελληνική διάσταση, καθώς οκτώ Έλληνες έχουν εγκλωβιστεί σε μοναστήρι στη Λωρίδα. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω του Γενικού Προξενείου Ιεροσολύμων, διεμήνυσε πως βρίσκεται συνεχώς σε επαφή με τους Έλληνες που έχουν παραμείνει στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου.
Τα ονόματα και των 8 Ελλήνων, οι οποίοι παρέμειναν στο μοναστήρι, έχουν δοθεί τόσο στις Ισραηλινές όσο και στις Αιγυπτιακές Αρχές, ενώ έχουν ενημερωθεί οι Ισραηλινές Αρχές για την παραμονή Ελλήνων πολιτών στο μοναστήρι.
Το Υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε ετοιμότητα. Όταν ανοίξει εκ νέου η διάβαση της Ράφα και καταστεί δυνατή η μετάβασή εκεί των Ελλήνων πολιτών θα μεταφερθούν, εφόσον το επιθυμούν, στην Αίγυπτο.