Γάζα: Το Ισραήλ απελευθέρωσε 2 ομήρους από τη Ράφα - Συνεχίζεται το σφυροκόπημα
Οι υπηρεσίες ασφαλείας και ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσαν πως απελευθέρωσαν δυο ομήρους που είχαν απαχθεί την 7η Οκτωβρίου από μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια επιχείρησης τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στη Ράφα , στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
«Ο Φερνάντο Σιμόν Μαρμάν, 60 ετών, και ο Λουίς Χαρ, 70 ετών, ανακτήθηκαν κατά τη διάρκεια νυχτερινής επιχείρησης στη Ράφα που διεξήγαγαν από κοινού ο στρατός, η Σιν Μπετ (σ.σ. η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας) και η αστυνομία», σύμφωνα με κοινό δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα.
Οι όμηροι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Σίμπα, στο κεντρικό Ισραήλ, ανακοίνωσε η δομή υγείας. Γιατροί επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται «σε καλή κατάσταση».
Η ανακοίνωση ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Ράφα που είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν πάνω από 50 άνθρωποι στη Ράφα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακο.
Συνεχίζεται το σφυροκόπημα
Η σειρά αεροπορικών βομβαρδισμών του Ισραήλ που εξαπολύθηκαν τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στη Ράφα, πόλη της Λωρίδας της Γάζας πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 52 ανθρώπους, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, η οποία ασκεί την εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακο από το 2007.
Οι βομβαρδισμοί έπληξαν 14 σπίτια και τουλάχιστον τρία ισλαμικά τεμένη σε διάφορους τομείς της πόλης, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς.
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «διεξήγαγε σειρά επιδρομών εναντίον τρομοκρατικών θέσεων στη νότια Λωρίδα της Γάζας», προσθέτοντας ότι τα πλήγματά του «ολοκληρώθηκαν», χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε προ ημερών τον στρατό του να προετοιμαστεί να εξαπολύσει χερσαία επίθεση στη Ράφα.
Όμως οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν πως ευρείας κλίμακας επιχείρηση στην πόλη θα ήταν καταστροφική. Στην πόλη έχουν καταφύγει τουλάχιστον 1,3 εκατ. εκτοπισμένοι, που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους σε άλλες περιοχές του παλαιστινιακού θυλάκου για να σωθούν από τους ασταμάτητους βομβαρδισμούς και τις μάχες.
Πριν από προηγούμενες τέτοιες επιχειρήσεις ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους αμάχους να φύγουν, χωρίς όμως να δημοσιοποιήσει συγκεκριμένο σχέδιο κατεπείγουσας απομάκρυνσής τους.