Γαύδος: Κατασκηνωτές ξήλωσαν τις ντουζιέρες με κέρματα που έβαλε ο Δήμος [pics]
Αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κατασκηνωτές και τη δημοτική αρχή της Γαύδου, έγινε η απόφαση να τοποθετηθούν ντουζιέρες με κερματοδέκτη, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών του Δήμου με στόχο, όπως σημειώνεται, την ορθή διαχείριση των αποθεμάτων του νερού στο νησί.
Η αρχή έγινε με την τοποθέτηση μίας ντουζιέρας στην παραλία του Σαρακήνικου, όπου όσοι επιθυμούν να κάνουν μπάνιο με πόσιμο νερό, καλούνταν να δώσουν το συμβολικό ποσό των 50 λεπτών για 30 δευτερόλεπτα χρήσης.
Ωστόσο, η ενόχληση των κατασκηνωτών ήταν τέτοια που σε ένδειξη διαμαρτυρίας ξήλωσαν την εγκατάσταση.
Όπως είχε επισημάνει η δήμαρχος του νησιού, Λίλιαν Στεφανάκη, η Γαύδος έχει περιορισμένους υδάτινους πόρους και αποφασίστηκε η υιοθέτηση της πρακτικής πολλών ελληνικών και ξένων νησιών με το ίδιο πρόβλημα, ώστε να μειωθεί η ανεξέλεγκτη σπατάλη του νερού.
Ακόμη, ξεκαθάρισε ότι η κίνηση δεν γίνεται με σκοπό το κέρδος, αφού ούτως ή άλλως το ποσό είναι μικρό και συμβολικό, αλλά με στόχο την ευαισθητοποίηση των ντόπιων, αλλά κυρίως των επισκεπτών, που αγνοούν το πρόβλημα του νησιού -ή δεν τους νοιάζει κιόλας- και προβαίνουν σε μεγάλη κατανάλωση νερού, χωρίς να αναλογίζονται τις μακροπρόθεσμες συνέπειες για την κοινωνία της Γαύδου.
Από την πλευρά τους, οι κατασκηνωτές κάνουν λόγο για «εμπορευματοποίηση του μέχρι πρότινος δωρεάν νερού». Μάλιστα, εξέδωσαν σχετικό κείμενο διαμαρτυρίας που συντάχθηκε από τη χθεσινή συνέλευση κατασκηνωτών Γαύδου και αναφέρει τα εξής:
«Η Γαύδος ήταν και είναι ένα νησί ανέγγιχτης φυσικής ομορφιάς, χαρακτηρισμένο μάλιστα Natura 2000, έχοντας ταυτόχρονα πολύ σημαντικό ιστορικό χαρακτήρα. Το νησί αυτό επισκέπτονται εδώ και παρα πολλα χρόνια ελεύθεροι κατασκηνωτές από όλο τον κόσμο και αποτελεί σημείο αναφοράς και σύμβολο μη εντατικοποιημένης τουριστικής "ανάπτυξης".
Ο ιδιαίτερος αυτός χαρακτήρας του νησιού επιχειρείται ξεκάθαρα να αλλοιωθεί μέσω των πρόσφατων ενεργειών της δημοτικής αρχής.
Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες οι ελεύθεροι κατασκηνωτές αλλά και όλοι οι επισκέπτες της Γαύδου είδαν έκπληκτοι να εγκαθίστανται
κερματοδέκτες στις ντουζιέρες όπου μέχρι τώρα το νερό ήταν ελεύθερο και δωρεάν. Με πρόσχημα την υπαρκτή ανάγκη για εξοικονόμηση των αποθεμάτων του νερού και ένδυμα το σεβασμό του περιβάλλοντος, εμπορευματοποιείται ένα δημόσιο αγαθό ενώ ταυτόχρονα επιτελείται μία απροκάλυπτη επίθεση στη δυνατότητα της ελεύθερης κατασκήνωσης.
Αντί να δοθούν ουσιαστικές λύσεις για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Γαύδου και την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών (ύδρευση, αποχετευτικό δίκτυο, ηλεκτροδότηση, περίθαλψη κ.ά.), επιλέγεται μία άδικη και παράλογη ενέργεια σε περίοδο μάλιστα πανδημίας. Τέτοιου είδους ενέργειες αποτελούν προπομπό ενός σχεδίου πλήρους εμπορευματοποίησης της Γαύδου, εικόνα ήδη γνωστή από πολλά άλλα ελληνικά νησιά.
Η συνέλευση ελεύθερων κατασκηνωτών /τριών Γαύδου είναι αντίθετη σε αυτή και σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που επιτίθεται την πρόσβαση σε δημόσια αγαθά.
Διεκδικούμε:
-Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση στο νερό για τους λουόμενους.
-Μέριμνα για προστασία του
περιβάλλοντος και τις αναγκαίες υποδομές στο νησί.
Συνέλευση ελεύθερων κατασκηνωτών /τριών Γαύδου»