Καούρα στο στομάχι: Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και πώς αντιμετωπίζεται
Η καούρα στο στομάχι είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα που νιώθουμε μετά την κατανάλωση ενός μεγάλου γεύματος, μετά από αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ ή όταν κάποιος ξαπλώνει αμέσως μετά το φαγητό. Πώς όμως μπορούμε να διαπιστώσουμε αν πάσχουμε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση; Και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κοινή και διαδεδομένη πάθηση;
Όπως σημειώνει ο διαιτολόγος-διατροφολόγος Πάρης Παπαχρήστος, στην ιστοσελίδα του diaitologos.com, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μία συχνή πάθηση που εμφανίζεται και στα δύο φύλα, σε οποιοδήποτε στάδιο της ζωής.
Κάθε φορά που τρώμε, η τροφή φτάνει στο στομάχι μέσω του οισοφάγου. Στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου υπάρχει ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας, ο οποίος ανοίγει, επιτρέποντας στην τροφή να μπει στο στομάχι και μετά την κατάποση κλείνει για να αποτρέψει την παλινδρόμηση των όξινων υγρών του στομάχου στον οισοφάγο.
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση εμφανίζεται λόγω αποτυχίας του κάτω οισοφαγικού σφικτήρα να κλείσει σωστά, με αποτέλεσμα το περιεχόμενο του στομάχου να επιστρέφει στον οισοφάγο.
Το όξινο περιεχόμενο του στομάχου ερεθίζει τον οισοφάγο και προκαλεί κάψιμο (καούρες) και πιθανές βλάβες στον οισοφάγο, ενώ μπορεί να συνδυάζεται και με άλλα συμπτώματα, όπως πόνο στο στήθος, δυσκολία στην κατάποση, πονόλαιμο και βραχνάδα. Τα συμπτώματα αυτά εντείνονται το βράδυ μόλις κανείς ξαπλώσει ή μετά από μεγάλα γεύματα.
Η διερεύνηση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης γίνεται, συνήθως μέσω γαστροσκόπησης, η οποία είναι μια γρήγορη, απλή και ανώδυνη ενδοσκοπική εξέταση για την οποία χρησιμοποιείται καταστολή με μέθη.
Ο γαστρεντερολόγος ελέγχει αν ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας κλείνει καλά ή αν υπάρχει διαφραγματοκήλη, γεγονός που επιτρέπει την παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο. Επιπλέον, με την εξέταση αυτή μπορεί να ελέγξει αν υπάρχει φλεγμονή στον οισοφάγο και σε τι βαθμό (οισοφαγίτιδα).
Πώς αντιμετωπίζεται
Οι βασικοί τρόποι αντιμετώπισης της γαστροεισοφαγικής παλινδρόμησης είναι οι εξής:
- Αλλαγές στον τρόπο ζωής
Κατ’ αρχάς, ένας τρόπος αντιμετώπισης είναι η αλλαγή σε ορισμένες διατροφικές συνήθειες, όπως η αποφυγή της καφεΐνης, ο περιορισμός του λίπους, η αποφυγή του ανθρακικού, η αποφυγή όξινων τροφίμων και χυμών.
Άλλες αλλαγές που μπορεί να σκεφτεί κανείς είναι η μείωση του σωματικού βάρους, η διακοπή του καπνίσματος, η αποφυγή της ύπτιας θέσης ή του σκυψίματος μετά τα γεύματα, η αποφυγή στενών ρούχων και ζωνών, η αποφυγή κατανάλωσης υγρών μαζί με τα γεύματα, η διαχείριση του άγχους, η ήπια σωματική άσκηση.
Σημειώνεται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνητικών μελετών, το να κοιμόμαστε στο αριστερό πλευρό φαίνεται να είναι ιδανική θέση ύπνου, καθώς μειώνει τα επεισόδια παλινδρόμησης και την έκθεση του οισοφάγου στα όξινα γαστρικά υγρά.
- Λήψη Φαρμακευτικής Αγωγής
Η φαρμακευτική αγωγή δίνεται είτε παράλληλα με τις αλλαγές του τρόπου ζωής, είτε εκ των υστέρων αν τα συμπτώματα επιμένουν. Χορηγούνται, κυρίως, αντιόξινα, αναστολείς της αντλίας πρωτονίων, ανταγωνιστές του υποδοχέα ισταμίνης, ή συνδυασμός των ανωτέρω φαρμάκων, στοχεύοντας στην εξουδετέρωση των οξέων του στομάχου ή στη μείωση της παραγωγής τους στο στομάχι.
- Χειρουργική Επέμβαση
Η χειρουργική αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης συνήθως συστήνεται σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στις αλλαγές του τρόπου ζωής ή στη λήψη φαρμάκων ή χρειάζονται συνεχώς φαρμακευτική αγωγή στην καθημερινότητά τους για να αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα.
«Κλειδί» για τη θεραπεία η αλλαγή στις συνήθειές μας
Σε κάθε περίπτωση, η διατροφή, ο τρόπος ζωής αλλά και μερικοί άλλοι παράγοντες όπως το άγχος, το κάπνισμα, η κατάκλιση μετά το γεύμα, μπορούν να την προκαλέσουν αλλά και να την επιδεινώσουν. Τα συμπτώματα είναι έντονα και πολλές φορές μειώνουν την ποιότητα ζωής του παθόντος.
Η φαρμακευτική αγωγή αλλά και η χειρουργική επέμβαση είναι τρόποι αντιμετώπισης και διαχείρισης της πάθησης αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως η αλλαγή του τρόπου ζωής και η σωστή διατροφή έχει το κλειδί και μπορεί να βοηθήσει στο μέγιστο βαθμό.