Γαλλοϊταλικό αντιαεροπορικό σύστημα θέλει ο Ερντογάν - Οι συζητήσεις με Ντράγκι και Μακρόν
Το γαλλοϊταλικό αντιαεροπορικό σύστημα μεγάλου βεληνεκούς SAMP-T θέλει να αγοράσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, όπως αποκάλυψε ο ίδιος μετά τη συνάντησή του την Τρίτη με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με τον ιστότοπο skai.gr.
Ο Ερντογάν, είπε ότι συζήτησε ήδη για το θέμα αναλυτικά με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου του ΝΑΤΟ.
"Θέλουμε να φτάσουμε μια ώρα αρχύτερα στη φάση της υπογραφής για το SAMP-T. Θέλουμε να μπουν οι υπογραφές. Γιατί αυτό έχει μεγάλη σημασία για τα αμυντικά μας συστήματα. Στο θέμα αυτό με τον πρωθυπουργό (της Ιταλίας) συμφωνήσαμε πλήρως, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Όπως συμφωνήσαμε και με τον Μακρόν. Εύχομαι το συντομότερο δυνατό να υπογράψουμε και να προχωρήσουμε", τόνισε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το skai.gr, εάν προχωρήσει η αγορά του ιταλογαλλικού συστήματος, θα επιτρέψει στον Ερντογάν να κάνει έναν ελιγμό σε σχέση με το ρωσικό σύστημα S-400 προκειμένου μετά να ζητήσει να σταματήσουν οι κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, κάτι που θα ικανοποιούσε και τις ΗΠΑ.
Οι εννέα συμφωνίες που υπογράφτηκαν
«Μνημόνιο Κατανόησης για τη συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας μεταξύ της Προεδρίας του Υπουργείου Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας για τη Διαχείριση Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD) και του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Προεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Ιταλίας».
«Μνημόνιο συμφωνίας για τη συνεργασία στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης μεταξύ της προεδρίας της Προεδρίας Στρατηγικής και Προϋπολογισμού και του ιταλικού Υπουργείου Οικολογικού Μετασχηματισμού».
«Κοινή δήλωση για την ανανέωση του προγράμματος υλοποίησης της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ του Συμβουλίου Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας της Τουρκίας (TÜBİTAK) και του ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας για τα έτη 2023-2025.»
«Μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκικής Δημοκρατίας και του Ιταλικού Υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης για τη συνεργασία στον τομέα των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».
«Συμφωνία για την αμοιβαία προστασία εμπιστευτικών πληροφοριών στην αμυντική βιομηχανία».
«Συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης και ανταλλαγής αδειών οδήγησης».
«Μνημόνιο συμφωνίας για πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας».
«Μνημόνιο συμφωνίας για συνεργασία στον τομέα της κατάρτισης διπλωματών μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Τουρκίας και του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας».
Οι Υπουργοί Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Λουίτζι Ντι Μάιο υπέγραψαν επίσης την «Επιστολή προθέσεων για συνεργασία μεταξύ του Antalya Diplomacy Forum (ADF) και του MED Dialogues».
Ανησυχούν οι Τούρκοι αναλυτές για τους ελληνικούς εξοπλισμούς
Την ίδια ώρα, στην Τουρκία επικρατεί ενόχληση για τον εξοπλισμό της Ελλάδας, με αναλυτές να προειδοποιούν ότι τα βήματα που γίνονται από την Αθήνα στον τομέα της άμυνας είναι σημαντικά και θα πρέπει να θορυβήσουν την Άγκυρα.
"Καμία απειλή δεν μπορεί να υποτιμηθεί διότι το σχέδιο πρέπει να γίνει ανάλογα με όσα κάνουν. Η Ελλάδα επιχειρεί να αγοράσει 20 F-35, αγοράζει F-16, όπως και καταδρομικά από τις ΗΠΑ. Ραγδαία αύξηση των αμυντικών δαπανών", δήλωσε στο Haber Global ο Ναΐμ Μπαμπούρογλου, καθηγητής Πανεπιστημίου και Πολιτικός Αναλυτής.