Εκτός ελέγχου οι αγρότες στη Γαλλία: Σταματούν φορτηγό και χύνουν το κρασί
Σε κατάσταση πολιορκίας οι κάτοικοι του Παρισιού και πολλών άλλων γαλλικών πόλεων λόγω των κινητοποιήσεων των αγροτών.
Τρακτέρ μπλοκάρουν σημεία εισόδου και εξόδου από τη γαλλική πρωτεύουσα, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των αγροτών πραγματοποιούνται και σε άλλες μεγάλες γαλλικές πόλεις.
Ο διευθυντής μιας από τις ισπανικές εταιρείες που επλήγησαν από τις ταραχές στη Γαλλία εξέφρασε την αδυναμία και αβεβαιότητα που νιώθει αφού 18 φορτηγά από τον στόλο της εταιρίας του βρίσκονται παγιδευμένα σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς δεν μπορούν να επιστρέψουν από φόβο για τις ζημιές που μπορεί να υποστούν στη Γαλλία. Ακόμα, οδηγός φορτηγού της εταιρίας που ταξίδευε στη Γερμανία, αναγκάστηκε από Γάλλους αγρότες να σταματήσει σε πάρκινγκ δίπλα στο Μονπελιέ, όπου του άδειασαν στον δρόμο φορτίο 25.000 λίτρων λευκού κρασιού.
Ατάλ: Η Γαλλία θα επιδιώξει την εξαίρεσή της από κανόνες της ΚΑΠ
Η Γαλλία θα επιδιώξει την εξαίρεσή της από κάποιους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ με την ευκαιρία των προγραμματικών δηλώσεων της νέας γαλλικής κυβέρνησης ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης.
«Ο αγροτικός τομέας βρίσκεται στα θεμέλια της γαλλικής ταυτότητας και των γαλλικών παραδόσεων», δήλωσε ο Ατάλ, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως στις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις του με τα συνδικάτα των αγροτών έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος.
Και οι Ισπανοί αγρότες στο δρόμο
Την ίδια στιγμή, διάσταση ντόμινο φαίνεται ότι λαμβάνουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών σε όλη την Ευρώπη, καθώς μετά τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και φυσικά την Ελλάδα, στο «χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι Ισπανοί αγρότες.
Τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα Ισπανών αγροτών ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα ενωθούν με το κίνημα οργής των Ευρωπαίων αγροτών, με μία σειρά «κινητοποιήσεων» στο σύνολο της χώρας τις «προσεχείς εβδομάδες».
«Ο αγροτικός τομέας στην Ευρώπη και στην Ισπανία αντιμετωπίζει μια αυξανόμενη ματαίωση και δυσφορία», λόγω κυρίως «της ασφυκτικής γραφειοκρατίας που δημιουργείται από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς», εξήγησαν σε κοινή ανακοίνωση οι ενώσεις, Asaja, UPA και Coag.
Οι τρεις οργανώσεις , που δεν διευκρινίζουν προς το παρόν τις ακριβείς ημερομηνίες των κινητοποιήσεών τους, λένε πως θέλουν έναν «μετριασμό» και «απλούστευση» της κοινής αγροτικής πολιτικής, καθώς και ένα «φιλόδοξο σχέδιο δράσης» σε επίπεδο «ΕΕ, Ισπανίας» και ισπανικών «περιφερειών».
Οι Ευρωπαίοι αγρότες «μάχονται εναντίον μιας απορυθμισμένης αγοράς που εισάγει αγροτικά προϊόντα από τρίτες χώρες σε χαμηλή τιμή, που ρίχνουν» τις τιμές των τροφίμων «στην ΕΕ» και «στην Ισπανία», υπογραμμίζουν οι τρεις οργανώσεις που εκπροσωπούν πλειοψηφικά τους Ισπανούς αγρότες.
«Αυτά τα εξωκοινοτικά προϊόντα δεν σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανόνες» σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και είναι πηγή ενός «αθέμιτου ανταγωνισμού» που «απειλεί τη βιωσιμότητα χιλιάδων αγροτικών εκμεταλλεύσεων στην Ισπανία και την Ευρώπη», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Οι κινητοποιήσεις των αγροτών πολλαπλασιάζονται εδώ και αρκετές ημέρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και κυρίως στη Γαλλία όπου οι αγρότες αποκλείουν από χθες, Δευτέρα, με τα τρακτέρ τους οκτώ οδικούς άξονες γύρω από την πρωτεύουσα, υπό το βλέμμα των δυνάμεων ασφαλείας που έχουν κινητοποιηθεί μαζικά.
Απέναντι σε αυτή την κινητοποίηση, το συνδικάτο Asaja δήλωσε τη Δευτέρα ότι θέλει να συμμετάσχει στο κίνημα. «Οι Ισπανοί αγρότες έχουν τα ίδια προβλήματα με τους Γάλλους αγρότες», είπε ο πρόεδρός του Πέδρο Μπαράτο, για τον οποίο «η ισπανική ύπαιθρος» ήταν «αρκετά παραμελημένη».
Η Ισπανία είναι μαζί με τη Γαλλία και την Πολωνία οι μεγαλύτερες γεωργικές δυνάμεις στην Ευρώπη. Η χώρα, που παράγει ένα μεγάλο μέρος των φρούτων και των λαχανικών που καταναλώνονται στην ΕΕ, είναι αντιμέτωπη ωστόσο εδώ και τρία χρόνια με μια ιστορική ξηρασία που έχει αποδυναμώσει μεγάλο αριθμό εκμεταλλεύσεων και έχει προκαλέσει πτώση της σοδειάς, ιδιαίτερα της ελαιοπαραγωγής και των δημητριακών.