Γαλλία: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Παρίσι για το συνταξιοδοτικό
Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα μέσα στο κρύο στο Παρίσι κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των νεολαιίστικων οργανώσεων αλλά και του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (LFI, ριζοσπαστική αριστερή αντιπολίτευση).
Ενώ ένα νομοσχέδιο που προβλέπει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη αναμένεται να παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο υπουργικό συμβούλιο, μια πορεία με επικεφαλής νέους, στην οποία όμως μετείχαν άνθρωποι κάθε ηλικίας, πραγματοποιήθηκε μεταξύ της πλατείας της Βαστίλης και της πλατείας του Έθνους, χωρίς να σημειωθεί κάποιο αξιοσημείωτο περιστατικό.
Η σημερινή συγκέντρωση δεν είχε τη συμμετοχή που παρατηρήθηκε στην κινητοποίηση της Πέμπτης, στην οποία μετείχαν από ένα έως δύο εκατομμύρια διαδηλωτές σε όλη τη Γαλλία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας ή της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Γαλλίας.Το show του Μάνου Γκαρθία οδήγησε τον Άρη στην επιβλητική νίκη (3-0) επί του Βόλου στο «Κλ. Βικελίδης» και φυσικά τον επανέφερε στην 5η θέση της βαθμολογίας.
Ο βραχύσωμος Ισπανός ήταν υπέροχος, όπως υπέροχα ήταν και τα τρία γκολ που σημείωσε καθώς το ένα ήταν καλύτερο από το άλλο. Αυτό ήταν το πρώτο χατ τρικ στην καριέρα του Μάνου Γκαρθία και το δεύτερο στη φετινή σεζόν για τους «κίτρινους» καθώς είχε προηγηθεί αυτό του Λούις Πάλμα στον αγώνα με τον Παναιτωλικό.
Ο Πάρντιου άλλαξε πολλά, ο Μπράτσος τίποτε!
Η επιβάρυνση από τους διαδοχικούς αγώνες με τον Ολυμπιακό οδήγησε τον Άλαν Πάρντιου στην εφαρμογή πλάνου αλλαγών με κυριότερη την επιστροφή του Σέικ Ντουκουρέ στο αρχικό σχήμα έπειτα από 4½ μήνες. Ο Βλάντιμιρ Νταρίντα διατηρήθηκε στον άξονα έχοντας δημιουργικές ευθύνες μαζί με τον Μάνου Γκαρθία. Ο Βρετανός απέφυγε τις αλλαγές στην επιθετική τριάδα με τους Μαντσίνι, Ματέο Γκαρσία και Γκρέι, αντιθέτως άλλαξε τους ακραίους μπακ του χρησιμοποιώντας τους Εμπακατά, Πίρσμαν. Ο Κώστας Μπράτσος επέλεξε την 11αδα με την οποία ξεκίνησε τον αγώνα με τον Ιωνικό. Με διάταξη 4-2-3-1 και τους Μεταξά, Μπαριέντος ως «κόφτες» και επιθετική τετράδα τους Τσιρίνος, Ντέλιτς, Οζέγκοβιτς και 10αρι τον Μεθκίδα.
Νευρικός ο Άρης, ακίνδυνος ο Βόλος
Στο πρώτο ημίχρονο ο Άρης πάλεψε με τους δαίμονές του και στο τέλος αυτού συμπλήρωσε περισσότερα από 230 αγωνιστικά λεπτά δίχως γκολ. Οι «κίτρινοι» ήταν νευρικοί, σε πολλές περιπτώσεις έβγαζαν ποδοσφαιρική αναρχία και κατ’ επέκταση προσπάθησαν με ανορθόδοξο τρόπο να διασπάσουν την άμυνα του Βόλου. Παράλληλα ενίσχυσαν το χαμηλό ποσοστό τους στην αξιοποίηση των τελικών προσπαθειών γιατί στο 15’ ο Πίρσμαν βρισκόμενος λίγο έξω από τα μικρή περιοχή έστειλε την μπάλα στην κερκίδα, γιατί επίσης ο Ντάνιελ Μαντσίνι έκανε ένα από τα χειρότερα ημίχρονά του με τη φανέλα του Άρη και ο Άντρε Γκρέι δεν βρήκε κώδικα επικοινωνίας με τους συμπαίκτες του. Ο Μαντσίνι «κατέστρεψε» τη σπουδαιότερη στιγμή του Άρη στο 16’ όταν δεν είδε πάσα στον ανενόχλητο Γκρέι και στην εξέλιξη της φάσης οι γηπεδούχοι δεν έφτασαν ούτε σε επίπεδο τελικής προσπάθειας λόγω ασυνεννοησίας μεταξύ Ματέο και Μάνου. Οι δύο βραχύσωμοι χαφ επίσης δεν είχαν ουσία στο παιχνίδι τους. Η τελευταία ουσιαστική φάση του Άρη στο πρώτο ημίχρονο ήταν ένα σουτ του Μαντσίνι από το ύψος της μεγάλης περιοχής. Στο 22’ ο Σαλέμ Εμπακατά αντικαταστάθηκε από τον Οντουμπάτζο λόγω τραυματισμού.
Ο Βόλος έκανε δύο πράγματα στο πρώτο ημίχρονο. Επενδύοντας στην ταχύτητα του Τσιρίνος προσπάθησε να «χτυπήσει» στο transition παιχνίδι αλλά ο Άρης είχε αποτελεσματικές επιστροφές κι έτσι η ομάδα της Θεσσαλίας δεν έκανε καν τελική στο πρώτο ημίχρονο καθώς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «τέτοια» ένα σουτ του Λούνα από τα 30 μέτρα. Το δεύτερο που έκαναν οι Βολιώτες ήταν το παιχνίδι με το χρονόμετρο επενδύοντας ξεκάθαρα στην πίεση του αποτελέσματος που είχε ο Άρης. Αμυντικά έκαναν αρκετά καλή δουλειά γιατί ήλεγξαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις κινήσεις των γηπεδούχων.
Ο Μάνου εκτέλεσε υπέροχα
Ο Άρης αποδέσμευσε όλη την πίεση έπειτα από δευτερόλεπτα στο δεύτερο ημίχρονο καθώς βρήκε… ανοιχτό τον Βόλο και τον τιμώρησε γιατί λειτούργησε υποδειγματικά στο transition παιχνίδι. Ο Μαντσίνι έκανε την πρώτη αλλά και την τελευταία πάσα (!) στον Μάνου Γκαρθία ο οποίος μπήκε στην περιοχή και εκτέλεσε από πλάγια θέση τον Κλέιμαν (1-0, 46’). Αυτό το γκολ άλλαξε το πλάνο του Κώστα Μπράτσου καθώς έριξε στο παιχνίδι τον επιθετικογενή Γκάτζι και η ομάδα του πήρε μέτρα στο γήπεδο ψάχνοντας την ισοφάριση. Αυτό εκμεταλλεύτηκε ο Μάνου Γκαρθία ο οποίος στο 59’ έδωσε εξαιρετικά στον Γκρέι αλλά ο Τζαμαϊκανός αστόχησε από το ύψος του πέναλτι. Ένα λεπτό αργότερα ο Ισπανός αποφάσισε να τελειώσει μόνος του τη φάση αφήνοντας «άγαλμα» τον Κλέιμαν καθώς ο τερματοφύλακας του Βόλου δεν περίμενε την εκτέλεση του Ισπανού και κυρίως στη γωνία που την έστειλε (2-0, 60’).
Στο 66’ ο Άρης ζήτησε πέναλτι σε ανατροπή του Γκρέι από τον Εσκοβάλ σε μία φάση όπου στο ξεκίνημα η μπάλα χτύπησε στο χέρι του αμυντικού του Βόλου, στη συνέχεια σ’ αυτό του Γκρέι για να ακολουθήσει η ανατροπή του τελευταίου. Ο Κατοίκος υπέδειξε επιθετικό φάουλ και συμφώνησε μαζί του ο Γκάμαρης στο VAR.
Σουτ μπανάνα και χατ τρικ!
Ο Μάνου Γκαρθία τελειοποίησε τη φανταστική εμφάνισή του μ’ ένα ακόμη υπέροχο γκολ στο 73’ καθώς ο Άρης ήταν και πάλι στην transition επίθεση και ο Ισπανός με σουτ μπανάνα έξω από την περιοχή άφησε για δεύτερη φορά άγαλμα τον Κλέιμαν κάνοντας το 3-0. Ο Ισπανός παρέμεινε στο παιχνίδι στο… κύμα αλλαγών του Άλαν Πάρντιου έχοντας κατά νου και τον αγώνα με τον Ολυμπιακό για το Novibet Κύπελλο Ελλάδας.
Μετά από ένα σημείο και ο Βόλος συμβιβάστηκε με το αποτέλεσμα. Στο προηγούμενο διάστημα οι Θεσσαλοί προσπάθησαν να φτιάξουν φάση αλλά δεν το πέτυχαν καθώς περιορίστηκαν σ’ ένα σουτ του Λούνα στο 51’. Ημιτελείς και τσαπατσούληδες στην τελική πάσα ουσιαστικά δεν απείλησαν τον Άρη. Αντιθέτως, οι γηπεδούχοι απείλησαν με δύο κεφαλιές τον Φαμπιάνο, Μαζικού στο τελευταίο δεκάλεπτο. Επί της ουσίας δεν άλλαξε κάτι και ο Άρης πήρε μια νίκη που είχε ανάγκη.
Την κίτρινη κάρτα είδε οι Ντέλετιτς (Βόλος)
Ο MVP: Ποιος άλλος; Ο φανταστικός Μάνου Γκαρθία ο οποίος πέτυχε για πρώτη φορά στην καριέρα του χατ τρικ κι έγινε ο δεύτερος παίκτης του Άρη στη σεζόν που το κατάφερε μετά τον Λούις Πάλμα και ο 26ος στην ιστορία του συλλόγου.
Στο ύψος του: Ο Βλάντιμιρ Νταρίντα ήταν παντού. Ένα ακόμη ουσιαστικό παιχνίδι από τον Τσέχο ο οποίος έδωσε ταχύτητα και επιθετικότητα στη μεσαία γραμμή του Άρη.
Ο «αδύναμος κρίκος»: Ο Βόλος ανέβασε τις γραμμές του στο δεύτερο ημίχρονο κι έχασε τα αυγά και τα πασχάλια. Δεν υπήρχε μεσαία γραμμή, όπως και επιστροφές παικτών στην transition άμυνα. Η δε επιθετική τετράδα δεν φάνηκε σε κανένα σημείο του αγώνα.
Η «γκάφα»: Μάλλον αυτή του Πίρσμαν στο πρώτο ημίχρονο καθώς από το σημείο που σούταρε θα έπρεπε να είχε κάνει καλύτερη εκτέλεση και τουλάχιστον να έβρισκε εστία.
Το «στραγάλι»: Ο Κατοίκος έκανε πολλά λάθη, υστέρησε στον πειθαρχικό τομέα και ελέγχεται μαζί με τον Γκάμαρη στο VAR στη φάση όπου ο Άρης δικαιολογημένα ζήτησε πέναλτι σε ανατροπή του Γκρέι. Η βασική ευθύνη ανήκει στον Γκάμαρη ο οποίος έχει την πολυτέλεια του VAR.
Το «ταμείο» του Gazzetta: Ο Μάνου Γκαρθία απλοποίησε τα πράγματα και αποσυμπίεσε την ομάδα του με τα υπέροχα τέρματά του. Ο Άρης είχε πρόβλημα στο πρώτο ημίχρονο καθώς δεν έκανε γκολ τις τρεις φάσεις που είχε αλλά και δυσκολία στη διάσπαση της άμυνας του Βόλου. Μόλις σκόραρε ο Μάνου Γκαρθία φάνηκε ξεκάθαρα ότι ήταν θέμα χρόνου να «κλειδώσει» τη νίκη γιατί ο Βόλος αναγκάστηκε να ανέβει στο γήπεδο και μοιραία άφησε χώρους.
ΑΡΗΣ (Άλαν Πάρντιου): Κουέστα, Εμπακατά (22’ Οντουμπάτζο), Φαμπιάνο, Μπράμπετς, Πίρσμαν, Ντουκουρέ, Νταρίντα (68’ Ετέμπο), Μάνου Γκαρθία (80’ Ιτούρμπε), Μαντσίνι (80’ Μαζικού), Ματέο Γκαρσία (80’ Ροντρίγκες), Γκρέι (80’ Ιτούρμπε).
ΒΟΛΟΣ (Κώστας Μπράτσος): Κλέιμαν, Άλχο, Ροντρίγκο, Πίρινεν, Λούνα (68’ Αρούνα Σι), Μεταξάς (57’ Γκάτζι), Μπαριέντος, Μεθκίδα (68’ Πιρές), Τσιρίνος, Ντέλετιτς, Οζέγκοβιτς (84’ Κούτσιας)
Με σχεδόν 150.000 διαδηλωτές, οι διοργανωτές μπορούν να καυχηθούν ότι πέτυχαν τον στόχο τους. Άλλες καταμετρήσεις ωστόσο είναι πολύ πιο ολιγάριθμες: 12.000 άτομα σύμφωνα με αστυνομική πηγή, 14.000 σύμφωνα με το γραφείο Occurrence για λογαριασμό μιας ομάδας μέσων ενημέρωσης συμπεριλαμβανομένου του Γαλλικού Πρακτορείου.
Στο πλήθος, η Σαρλότ Λαμορλέτ, 30χρονη σκηνοθέτιδα, και η Κλοέ Κισκιπούρ, 29χρονη ηθοποιός, πιστεύουν ότι «είμαστε στην αρχή του κινήματος, πρέπει να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα και να ενθαρρύνουμε κι άλλους ανθρώπους να έρθουν».
Δίπλα της, η Ζοέ Λοριού-Σεβαλιέ, μέλος του κόμματος Génération.s. «Θέλουμε να το παλέψουμε, θέλουμε να πούμε ότι δεν θα είμαστε η γενιά που θυσιάστηκε».