Γαλλία: Θετική η Γερουσία για το ασφαλιστικό - Σύνταξη στα 67 αντί τα 62 και άλλα «κατέβασαν» 1 εκατομμύριο κόσμο στους δρόμους
Έπειτα από 10 ημέρες έντονων συζητήσεων την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η Γερουσία, η άνω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου, υιοθέτησε χθες, Σάββατο, το νομοσχέδιο-φάρο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν που πυροδότησε εβδομάδες απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων.
Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν δεν έκρυψε την ικανοποίησή της μετά την πρώτη αυτή νομοθετική νίκη ενόψει μιας καθοριστικής σημασίας εβδομάδας, κατά την οποία η κυβέρνηση ελπίζει να δει να υιοθετείται οριστικά η μεταρρύθμισή της έπειτα από μια χαοτική κοινοβουλευτική πορεία.
Δεύτερη απόπειρα Μακρόν να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης στα 64 έτη - Αντιδράσεις στα συνδικάτα
«Έγινε ένα σημαντικό βήμα», σημείωσε αμέσως, εκφράζοντας την ικανοποίησή της σε σχόλιό της στο AFP, και δήλωσε πεπεισμένη ότι «υπάρχει πλειοψηφία» στο κοινοβούλιο για την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης.
Το νομοσχέδιο-φάρος της δεύτερης θητείας του Μακρόν δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την νομοθετική του πορεία. Μπροστά του βρίσκεται κρίσιμη ψηφοφορία, μάλλον την Πέμπτη, στην Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή του γαλλικού κοινοβουλίου.
Η Γερουσία ολοκλήρωσε χθες το βράδυ την κούρσα της ενάντια στον χρόνο, υιοθετώντας το νομοσχέδιο μία ημέρα νωρίτερα από την προθεσμία που είχε για σήμερα τα μεσάνυχτα, βάσει του άρθρου του Συντάγματος στο οποίο είχε καταφύγει η κυβέρνηση για να περιορίσει τον χρόνο των νομοθετικών συζητήσεων.
«Επιτέλους, φτάσαμε στο τέλος!», δήλωσε ο Μπρουνό Ρεταγιό, ο επικεφαλής στη Γερουσία του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι (δεξιά), το οποίο ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας Ολιβιέ Ντισό να μεταφέρει στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν το μήνυμα: «Εμείς ψηφίζουμε την μεταρρύθμιση, αλλά δεν ψηφίζουμε αυτόν».
Από την αριστερά, η γερουσιαστής Μονίκ Λουμπέν καταφέρθηκε κατά μιας «βάναυσης» μεταρρύθμισης. «Είναι μια μελανή ημέρα για όλους τους εργαζόμενους αυτής της χώρας», σημείωσε.
Τα σημεία του νέου ασφαλιστικού της Γαλλίας που προκαλούν αντιδράσεις
Η συμπλήρωση του 64ου έτους δεν εξασφαλίζει στον εν δυνάμει συνταξιούχο ότι θα δει στο πορτοφόλι του πλήρεις συντάξιμες αποδοχές. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να συντρέχει η προϋπόθεση της συμπλήρωσης ενσήμων 43 ετών, γεγονός που πρακτικά συνεπάγεται ότι οι περισσότεροι από τους «απόστρατους» της εργασίας θα λάβουν πλήρη σύνταξη στα 67 τους.
Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση μοιάζει να «ρίχνει» τις γυναίκες συγκριτικά με τους άντρες όπως παραδέχεται και η κυβέρνηση δια στόματος του υπουργού Κοινοβουλευτικών Σχέσεων, Φρανκ Ριστέρ. Σύμφωνα με την αριθμητική της καινούργιας ασφαλιστικής νομοθεσίας οι γυναίκες που γεννήθηκαν το 1972 θα πρέπει να εργαστούν επιπλέον 9 μήνες, την ώρα που οι άνδρες που γεννήθηκαν την ίδια θα πρέπει να εργαστούν επιπλέον 5 μήνες. Αντίστοιχη αδικία υφίστανται οι γεννηθείσες το 1980 γυναίκες οι οποίες θα πρέπει να εργαστούν επιπλέον 8 μήνες, όταν η παράταση για τους συνομηλίκους τους άνδρες είναι 4 μήνες.
Οι ειδικοί εντοπίζουν επιπρόσθετους λόγους για τους οποίους το ασφαλιστικό Μακρόν θα πλήξει περισσότερο της γυναίκες. Επικαλούνται για παράδειγμα το γεγονός ότι λόγω μητρότητας και συναφών οικογενειακών υποχρεώσεων οι γυναίκες τείνουν να έχουν περισσότερες ασυνέχειες στην καριέρα τους (βλ. πολύμηνη αποχή από την εργασία, γονικές άδειες κλπ)
Οι γυναίκες συνταξιούχοι σε σχέση με τους άρρενες «ομολόγους» τους αδικούνται, εξάλλου, και ως προς το ύψος των συνταξιοδοτικών απολαβών τους, αφού η σύνταξη που παίρνουν στο τέλος του εργασιακού τους βίου είναι κατά μέσο όρο 40% μικρότερη από των αντρών.
Την ώρα που η Γερουσία ολοκλήρωνε την εξέταση της μεταρρύθμισης, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν κατέβει στους δρόμους κατά την έβδομη ημέρα κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης αυτής και της αύξησης που προβλέπει της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη από τα 62.
Διαδηλώσεις στη Γαλλία για το νέο ασφαλιστικό
Το υπουργείο Εσωτερικών υπολόγισε σε 368.000 τους ανθρώπους που διαδήλωσαν στους δρόμους της Γαλλίας, εκ των οποίων 48.000 στο Παρίσι, δηλαδή λιγότερους από αυτούς που είχαν κατέβει στους δρόμους στις 16 Φεβρουαρίου, που ήταν η μέρα με την χαμηλότερη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις από τότε που άρχισαν οι διαδηλώσεις, στις 19 Ιανουαρίου.
https://www.youtube.com/watch?v=0DSLicTDk8k
Ωστόσο το συνδικάτο CGT υπολογίζει σε πάνω από ένα εκατομμύριο αυτούς που διαδήλωσαν χθες.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η πλειονότητα των Γάλλων τάσσεται κατά της μεταρρύθμισης αυτής του συνταξιοδοτικού συστήματος, την οποία κρίνει «άδικη», κυρίως για τις γυναίκες και τους εργαζόμενους σε επισφαλείς δουλειές.
Σύμφωνα με το AFP, από το μέτρο αυτό κρίνεται σε μεγάλο βαθμό η πολιτική φερεγγυότητα του Γάλλου προέδρου και η ρητή βούλησή του για μεταρρυθμίσεις αν και αυτό αποκρυσταλλώνει την δυσαρέσκεια μέρους των Γάλλων απέναντί του.
Την Παρασκευή ο Μακρόν δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος πρέπει να φτάσει «ως το τέλος» στο κοινοβούλιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν αποκλείει τίποτα, συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στην έγκρισή της χωρίς ψηφοφορία μέσω του άρθρου 49.3 του Συντάγματος.