Γαλλία: Συνδικάτο απειλεί με διακοπή ρεύματος βουλευτές και μεγιστάνες - Μαζική απεργία για το συνταξιοδοτικό
Κλιμακώνονται οι κοινωνικές αντιδράσεις στη Γαλλία για το κυβερνητικό σχέδιο αύξησης του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης. Την Πέμπτη, εργαζόμενοι στους τομείς των μεταφορών, εκπαίδευσης και ενέργειας θα συμμετάσχουν στην απεργία που έχει προκηρυχθεί, με μεγάλες πορείες διαμαρτυρίας στο Παρίσι και άλλες πόλεις.
Στο πλαίσιο της απεργίας μάλιστα, το σκληροπυρηνικό συνδικάτο CGT απείλησε να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε βουλευτές και μεγιστάνες της Γαλλίας.
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα και προβλέπει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 από τα 62 έτη, κίνηση που δεν αντιμετωπίζεται θετικά από τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων εν μέσω σοβαρής κρίσης στο κόστος ζωής.
Γαλλία: Στα 64 χρόνια αυξάνεται η ηλικία συνταξιοδότησης έως το 2030
"Προτείνω επίσης να πάνε να δουν τα ωραία ακίνητα, τα ωραία κάστρα των δισεκατομμυριούχων», δήλωσε στο France 2 την Τετάρτη ο Philippe Martinez, ηγέτης του CGT, του δεύτερου μεγαλύτερου συνδικάτου της Γαλλίας.
"Καλό θα ήταν να τους κόψουμε το ρεύμα για να μπουν, για λίγες μέρες, στη θέση των... Γάλλων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τον λογαριασμό τους".
Οι δημόσιες συγκοινωνίες θα επηρεαστούν περισσότερο την Πέμπτη, με τα περισσότερα τρένα καθώς και ορισμένες πτήσεις να ακυρώνονται και το μετρό του Παρισιού να έχει σοβαρή διαταραχή.
Επτά στους 10 δασκάλους πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα αποχωρήσουν από τη δουλειά τους, όπως είπαν πολλοί εργαζόμενοι στα διυλιστήρια, συνδικάτα και μεταφορείς.
10.000 αστυνομικοί στους δρόμους
O υπουργός Εσωτερικών, Gerald Darmanin, δήλωσε ότι θα υπάρχουν περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί κατά τις πορείες διαμαρτυρίας, το 1/3 των οποίων θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Αστυνομίας, θα μπορούσαν να υπάρχουν περίπου 1.000 δυνητικά βίαιοι άνθρωποι παρόντες στις συγκεντρώσεις του Παρισιού την Πέμπτη, είπε στο ραδιόφωνο RTL, λέγοντας ότι προέρχονται από τη ριζοσπαστική αριστερά ή ανήκαν στο κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων.
Η Γαλλία έχει μια ιστορία δεκαετιών προσπαθειών μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού της συστήματος -ένα από τα πιο γενναιόδωρα και δαπανηρά στην Ευρώπη- και διαμαρτυριών για να προσπαθήσει να τις σταματήσει.
Το 1995, εκατομμύρια βγήκαν στους δρόμους στις πιο ανατρεπτικές κοινωνικές διαμαρτυρίες της χώρας εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, αρκετές άλλες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό έχουν πραγματοποιηθεί έκτοτε παρά τις διαμαρτυρίες.
Η μεταρρύθμιση δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, όπου ο πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ελπίζει, ωστόσο, να λάβει τις ψήφους των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών.