Γαλλία: Σε πολιτικό αδιέξοδο ο Μακρόν - Αδυνατεί να συγκροτήσει κυβερνητικό συνασπισμό
Στους αντιπάλους του πέταξε ο Εμανουέλ Μακρόν το μπαλάκι, καλώντας τους να προτείνουν πώς θα μπορεί να νομοθετεί η κατακερματισμένη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και περιμένει από την αντιπολίτευση να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.
Ο Μακρόν είχε την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση στην πρώτη του θητεία, αλλά οι Γάλλοι ψηφοφόροι, που τον επανεξέλεξαν τον Απρίλιο, του έβαλαν αυτή φορά όρια, απογοητευμένοι από τα λάθη του και οργισμένοι με την εκτόξευση του πληθωρισμού και την ακρίβεια, γεγονός που σημαίνει ότι πλέον ο Γάλλος πρόεδρος θα πρέπει να βρει στήριξη μεταξύ των πολιτικών του αντιπάλων.
Οι διήμερες διαβουλεύσεις του Μακρόν με τους πολιτικούς αρχηγούς, όπου κάλεσε τις κοινοβουλευτικές ομάδες να υπογράψουν μια «συμφωνία συμβιβασμού» μαζί του, ή να ψηφίζουν σε ad hoc βάση τα νομοσχέδια, δεν απέδωσαν καρπούς, καθώς ουδείς φαίνεται πρόθυμος να συμπράξει στην οικοδόμηση μιας λειτουργούσας πλειοψηφίας. Αυτό σημαίνει ότι τώρα θα πρέπει να διεξάγει δύσκολες διαπραγματεύσεις για κάθε νομοσχέδιο, αν και πολλά παραμένουν ακόμη ανοικτά.
«Δεν μπορώ να αγνοήσω τα ρήγματα και τις βαθιές διαιρέσεις της χώρας μας που αντικατοπτρίζονται στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση», είπε ο Μακρόν στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του, στα πρώτα σχόλιά του μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής. «Είναι ευθύνη της προεδρικής πλειοψηφίας να διευρυνθεί. Πρέπει συλλογικά να μάθουμε να κυβερνάμε και να νομοθετούμε διαφορετικά. Χτίζοντας νέους συμβιβασμούς, με διάλογο, ακρόαση, σεβασμό» τόνισε, αποκλείοντας το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Η σιγή του Μακρόν μετά τις εκλογές είχε προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ συμμάχων και αντιπάλων, που ήθελαν ο Γάλλος πρόεδρος να τοποθετηθεί μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, προτού ξεκινήσει μια σειρά διεθνών συναντήσεων, μεταξύ άλλων στις συνόδους κορυφής της ΕΕ, του ομίλου των επτά πλουσιότερων χωρών και του ΝΑΤΟ.
Ο Μακρόν είπε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να προχωρήσουν σε συμβιβασμούς και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να ξεκαθαρίσουν μέσα σε 48 ώρες τι βήματα είναι έτοιμα να κάνουν.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Μακρόν ότι θέλει να αλλάξει μέθοδο, αλλά ούτε μια κεραία στο πρόγραμμά του
Το «πουλέν» της Μαρίν Λεπέν και μεταβατικός πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά, εξέφρασε την απογοήτευσή του που ο Μακρόν «θέλει να αλλάξει μέθοδο [διακυβέρνησης] χωρίς να αλλάξει ούτε μια κεραία στο πρόγραμμά του.
«Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι πώς ζητά από την αντιπολίτευση να κάνει βήματα προς το μέρος του για τη δημιουργία μιας μορφής συνασπισμού, από τη στιγμή που εκείνος είναι που ηττήθηκε στις κάλπες της περασμένης Κυριακής», είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. Και διερωτήθηκε: «Σε ποιους τομείς του προγράμματός του είναι έτοιμος να υπαναχωρήσει, ή να αποσύρει για να ανοίξει δρόμο προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης»;
Και απέρριψε το ενδεχόμενο σύμπραξης της ακροδεξιάς σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας «με άτομα που υπεραμύνονται της συνταξιοδότησης στα 65, που αρνούνται να μειώσουν τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, που ενόψει του χάους και των εικόνων στο [τελικό του Champions League στο] Stade de France αρνούνται να αναθεωρήσουν τη μεταναστευτική τους πολιτική ή τον ποινικό τους κώδικα».
«Πόρτα» στον Μακρόν από τη Δεξιά για «συμβόλαιο συνασπισμού»
Αλλά και o υπαρχηγός της παραδοσιακής δεξιάς των Ρεπουμπλικανών, Ορελιάν Πραντιέ, εκτόξευσε βέλη κατά του Μακρόν: «Έχουμε μια χώρα που φαίνεται δύσκολο να κυβερνηθεί κι έναν Εμανουέλ Μακρόν που θεωρεί ότι τίποτε δεν έχει πλήξει την πολιτική του νομιμοποίηση. Οι Γάλλοι είπαν ξεκάθαρα ότι απεχθάνονται τις πολιτικές του επιλογές».
Ο Πραντιέ δήλωσε απογοητευμένος που ο Μακρόν «επιμένει σε μια πολιτική προσέγγιση που μας οδήγησε σε αυτή την παράλυση στην Εθνοσυνέλευση», και ερωτηθείς αναφορικά με την πρόταση του Γάλλου προέδρου για «συμβόλαιο συνασπισμού» απορρίπτει την ιδέα αυτή, επειδή «το δικό του πολιτικό πρότζεκτ δεν είναι το δικό μας. Σε πολλά θέματα δεν έχουμε το ίδιο όραμα για την κοινωνία», είπε.
Πυρά κατά του Μακρόν εξαπολύουν και οι Σοσιαλιστές, με τη βουλευτή Βαλερί Ραμπό να κατηγορεί τον Γάλλο πρόεδρο ότι «αντέστρεψε τους ρόλους», απαιτώντας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν επί ενός συμφώνου συνασπισμού ή στήριξη στην κυβέρνηση κατά νομοσχέδιο.
«Γνωρίζει καλά τις δεσμεύσεις μας. Είναι έτοιμος να αυξήσει τον κατώτατο μισθό στα 1.500 ευρώ καθαρά; Να προχωρήσει σε πραγματικό οικολογικό πρόγραμμα, να αναθεωρήσει τις συντάξεις;(…) Αν επιμείνει στο πρόγραμμά του, δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Αυτός είναι που είναι στριμωγμένος, που μπλοκάρει τη Γαλλία», είπε.
Μόλις δύο στους δέκα Γάλλους θέλουν συνασπισμό ή κυβέρνηση εθνικής ενότητας
Κι ενώ επτά στους δέκα Γάλλους δηλώνουν ικανοποιημένοι που ο Μακρόν απώλεσε την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το 44% τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων ανά νομοσχέδιο και λιγότεροι από 20% θα ήθελαν συνασπισμό ή κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Διχογνωμίες σημειώνονται στο μεταξύ μεταξύ των συμμάχων του Μακρόν ως προς το κατά πόσον το κεντρώο κυβερνητικό στρατόπεδο θα πρέπει να αποκλείσει ρητά το ενδεχόμενο συνεργασίας με μεμονωμένους βουλευτές του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν για την ψήφιση σε ad hoc βάση νομοσχεδίων.
Ορισμένοι από τους υπουργούς του Μακρόν εξέφρασαν κατηγορηματικά τη διαφωνία τους στην προοπτική συνεργασίας με την παράταξη της Λεπέν, που είναι δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στην Εθνοσυνέλευση.
«Θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος: δεν μπορεί να υπάρξει καμία συμμαχία, ακόμη και περιστασιακή, με τον Εθνικό Συναγερμό. Δεν έχουμε κανένα κοινό στοιχείο μαζί τους» υπογράμμισε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Κλεμάν Μπον, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.
Aπό την άλλη, ο επικεφαλής του μικρού κεντρώου κόμματος MoDem και σύμμαχος του Μακρόν, Φρανουσά Μπαϊρού, εμφανίστηκε διαλλακτικότερος: «Όλες οι ιδεολογικές απόψεις είναι σεβαστές. Πρέπει να βρούμε την αρμονία της συμφωνικής ορχήστρας, που είναι η δημοκρατία».
Σημειώνεται ότι ο Μακρόν δεν αναφέρθηκε καθόλου στην ακροδεξιά στο διάγγελμά του.