Γαλλία: Πρόστιμα άνω του 1 δισ. ευρώ σε 5 τράπεζες μετά τις εφόδους
Οι τράπεζες στη Γαλλία, μεταξύ των οποίων η Société Générale και η BNP Paribas, αντιμετωπίζουν συλλογικά πρόστιμα ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ (1,1 δισ. δολαρίων) στο πλαίσιο έρευνας για φορολογική απάτη και ξέπλυμα χρήματος που σχετίζονται με πληρωμές μερισμάτων.
Η HSBC, η Natixis και η Exane της BNP αποτελούν, επίσης, μέρος της έρευνας, σύμφωνα με την εισαγγελία του Παρισιού, η οποία ανέφερε ότι τα πρόστιμα περιλαμβάνουν ποινές και αναδρομικούς τόκους. Οι προκαταρκτικές έρευνες στη Γαλλία, οι οποίες σχετίζονται με τις εφόδους των Αρχών, ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 2021.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επιδρομές αυτές σχετίζονται με μια στρατηγική αρμπιτράζ μερισμάτων, γνωστή ως Cum-Cum, όπου οι μέτοχοι μεταβίβαζαν μετοχές για σύντομο χρονικό διάστημα σε επενδυτές με έδρα το εξωτερικό, προκειμένου να αποφύγουν τον φόρο μερισμάτων.
Οι επενδυτές κατείχαν τις μετοχές κατά την περίοδο που καταβάλλονταν τα μερίσματα και είτε δεν φορολογούνταν είτε οι φόροι επιστρέφονταν. Στη συνέχεια, πωλούσαν τους τίτλους πίσω στον αρχικό ιδιοκτήτη και το ποσό που εξοικονομήθηκε μοιραζόταν μεταξύ των μερών.
Οι εκπρόσωποι της BNP, της HSBC και της Natixis δεν σχολίασαν την είδηση. Εκπρόσωπος της Société Générale επιβεβαίωσε ότι η τράπεζα συμμετέχει στην έρευνα.
Ενισχύεται το αρνητικό κλίμα για τις τράπεζες
Οι έφοδοι προστίθενται στο περαιτέρω αρνητικό κλίμα γύρω από τον τραπεζικό κλάδο τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, όπου οι επενδυτές έχουν πληγεί από την έκτακτη διάσωση της Credit Suisse και την κατάρρευση Silicon Valley Bank.
Η Société Générale υποχώρησε έως και 2,4%, προτού περιορίσει τα κέρδη της, και διαπραγματευόταν με πτώση 1% στη 1:03 μ.μ. στο Παρίσι. Η BNP ήταν 0,5% χαμηλότερα και η HSBC υποχώρησε περίπου 0,2% στο Λονδίνο.
Γαλλική έρευνα
Στη γαλλική έρευνα, η οποία -σύμφωνα με τον εισαγγελέα- προετοιμάζεται επί μήνες, συμμετέχουν 16 τοπικοί δικαστές, περισσότεροι από 150 ερευνητές και 6 εισαγγελείς από την Κολωνία. Η αποφυγή καταβολής φόρων επί των μερισμάτων στη Γερμανία αποτελεί ένα διαρκές σκάνδαλο στη χώρα και σχεδόν μια δεκαετία.
Ένα παρόμοιο σύστημα, γνωστό ως Cum-Ex, επέτρεπε στους short-sellers και στον πραγματικό κάτοχο των μετοχών να διεκδικήσουν όλοι μαζί φορολογικές πιστώσεις για ένα μέρισμα που καταβλήθηκε μόνο μια φορά.