Γαλλία: Νέες κινητοποιήσεις για το συνταξιοδοτικό την Τρίτη - Χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους για τυχόν επεισόδια
Νέος γύρος μαζικών διαδηλώσεων την Τρίτη στη Γαλλία, με το κύμα απεργιακών κινητοποιήσεων να φουντώνει κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του Εμανουέλ Μακρόν.
Τα συνδικάτα έχουν απευθύνει κάλεσμα για γενική απεργία στη Γαλλία, ενώ η Αστυνομία προετοιμάζεται κινητοποιώντας τεράστιες δυνάμεις.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας στέλνει στο πεδίο 13.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες, εκ των οποίων 5.500 στο Παρίσι, για τη 10η ημέρα κινητοποιήσεων στη χώρα, σύμφωνα με τη Monde.
Η επέμβαση της Αστυνομίας στις διαδηλώσεις και η βίαιη καταστολή, που επέδειξε, είναι στο στόχαστρο κριτικής όχι μόνο των ΜΜΕ αλλά και του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Η κατάσταση της υγείας ενός άνδρα, που τραυματίστηκε σοβαρά στον λαιμό κατά τη διάρκεια των βίαιων συγκρούσεων στο Sainte-Soline, έχει επιδεινωθεί. Τραυματίστηκε όταν διαδηλωτές δέχτηκαν βολές από τα «κανόνια» νερού της γαλλικής Αστυνομίας. Εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.
Ένας άλλος άνδρας τραυματίστηκε στο κεφάλι από χειροβομβίδα GM2L, σύμφωνα με τους διοργανωτές της κινητοποίησης. Η Εισαγγελία στη Γαλλία ξεκίνησε έρευνα για τον τραυματισμό τριών διαδηλωτών, συμπεριλαμβανομένων αυτών των δύο ανδρών και μιας 19χρονης γυναίκας. Παράλληλα, πολλές έρευνες των εισαγγελικών Αρχών για την αστυνομική βία στη Γαλλία είναι σε εξέλιξη.
Η απεργία της Τρίτης
Στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Τρίτης μετέχουν εργαζόμενοι στις δημόσιες συγκοινωνίες, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία και τις δημόσιες υπηρεσίες. Ο αντίκτυπος της βιομηχανικής δράσης είναι αισθητός σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής.
Μια κυλιόμενη απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα, στο Παρίσι, αφήνει τα σκουπίδια να συσσωρεύονται σε διάφορα μέρη της γαλλικής πρωτεύουσας και μια απεργία στα διυλιστήρια έχει οδηγήσει σε ελλείψεις καυσίμων στα βενζινάδικα.
Παρά τις εκτεταμένες αναταραχές, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δεσμεύτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα υποχωρήσει στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, που αυξάνει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 από 62, λέγοντας ότι ήταν «αναγκαίο» για τη χώρα να φέρει μια ισορροπία στο «γενναιόδωρο» συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.