Γαλλία: Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις για το συνταξιοδοτικό σε ολόκληρη τη χώρα
Συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην Γαλλία κατά του συνταξιοδοτικού, με τα συνδικάτα να ανεβάζουν φανερά τους τόνους κατά της κυβέρνησης Μακρόν.
Τόσο επίμονο αγώνα δίνουν οι Γάλλοι εργαζόμενοι, που αυτήν τη φορά δεν δίνουν προκαθορισμένη ημερομηνία λήξης των απεργιών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο του «παγώματος» στην χώρα, αφού στις απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να συμμετέχουν πολλοί τομείς.
Ενδεικτικά και σύμφωνα με το france24.com, οι δάσκαλοι, οι εργαζόμενοι στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, οι οδηγοί τρένων και οι βιομηχανικοί εργάτες πρόκειται να συμμετάσχουν στις απεργίες που ξεκινούν την Τρίτη (6/3).
''Grèves reconductibles''
Η 7η Μαρτίου θα σημάνει την έκτη ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων από τον Ιανουάριο, με αφορμή τα σχέδια της κυβέρνησης να μεταρρυθμίσει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα στη Γαλλία και να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.
Μία μεγάλη διαφορά της αυριανής απεργίας με τις προηγούμενες, είναι πως οι μεγάλες συνομοσπονδίες γαλλικών συνδικάτων - συμπεριλαμβανομένων των CFDT και CGT - έχουν ανακοινώσει ''grèves reconductibles'', που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα ψηφίζουν στο τέλος απεργίας για το αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.
Χωρίς καθορισμένη ημερομηνία λήξης, τα συνδικάτα ελπίζουν ότι οι κυλιόμενες στάσεις εργασίας θα καταφέρουν να διαταράξουν την καθημερινότητα και την οικονομία, «στριμώχνοντας» την κυβέρνηση σε τέτοιο βαθμό που θα αναγκαστεί να υλοποιήσει τα εργατικά αιτήματα
«Πάντα λέγαμε ότι θα ανεβάσουμε την ένταση αν χρειαστεί», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT, Philippe Martinez, στη γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα Journal du Dimanche την Κυριακή: «Αυτό θα συμβεί και την Τρίτη».
Δεν θα κάνουν πίσω οι εργαζόμενοι
Οι εκπρόσωποι λένε ότι οι απεργοί εργαζόμενοι είναι διατεθειμένοι να βρίσκονται στον δρόμο για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Για τους εργαζόμενους στο φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό, οι στάσεις εργασίας που ξεκίνησαν την Παρασκευή 3 Μαρτίου θα συνεχιστούν «τουλάχιστον μέχρι τις 7 του μηνός και το πολύ μέχρι να νικήσουμε», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας CGT Energie, Sébastien Ménesplier.
Για την ερχόμενη εβδομάδα, ο Ménesplier προανήγγειλε στοχευμένες διακοπές ενέργειας, μπλόκα, καθιστικές διαμαρτυρίες και επιχειρήσεις που θα θυμίζουν τον Ρομπέν των Δασών, προσθέτοντας πως «Αν ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θέλει η Γαλλία να έρθει σε αδιέξοδο και σε μία εβδομάδα σκότους για την ενεργειακή βιομηχανία, θα ήταν καλύτερο να αποσύρει τις μεταρρυθμίσεις του».
Οι στάσεις εργασίας θα επηρεάσουν τη βιομηχανία, τις μεταφορές, την εκπαίδευση
Η συμμετοχή στην απεργία της Τρίτης αναμένεται να είναι μεγάλη, με τους εργαζόμενους σε διάφορους τομείς να σχεδιάζουν μαζική κινητοποίηση.
Στον τομέα των μεταφορών, η εθνική σιδηροδρομική εταιρεία SNCF και ο πάροχος μεταφορών Ile-de-France RATP αναμένουν αμφότερες μεγάλή παρουσία εργαζόμενων, με τις αρχές μεταφορών να προειδοποιούν για «μεγάλη αναστάτωση» στο Παρίσι.
Τον Δεκέμβριο του 2019 οι απεργιακές κινητοποιήσεις του προσωπικού των μεταφορών για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος συνεχίστηκαν για εβδομάδες, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι δημόσιες συγκοινωνίες σε τμήματα της πρωτεύουσας και σε ολόκληρη τη Γαλλία.
Οι διεθνείς μετακινήσεις με τα τρένα και τις πτήσεις Thalys θα επηρεαστούν επίσης, με τη γαλλική αρχή πολιτικής αεροπορίας (DGAC) να συνιστά στα αεροδρόμια των μεγάλων πόλεων της Γαλλίας να μειώσουν την αεροπορική κίνηση έως και 30%. Αναμένονται καθυστερήσεις και ακυρώσεις.
«Κινητοποίηση της νεολαίας»
Στον τομέα της εκπαίδευσης, τα επτά μεγαλύτερα συνδικάτα εκπαιδευτικών ζήτησαν το «πλήρες κλείσιμο» των σχολείων την ημέρα της απεργίας.
Μαθητές λυκείων και φοιτητές θα συμμετάσχουν στις διαμαρτυρίες μαζί με το προσωπικό των ιδρυμάτων από την Τρίτη, με κορύφωση την ημέρα «κινητοποίησης της νεολαίας» στις 9 Μαρτίου.
«Μέχρι να αποσυρθούν οι μεταρρυθμίσεις»
Και στον βιομηχανικό τομέα, η CGT κάλεσε τους εργαζόμενους στα διυλιστήρια πετρελαίου να «μπλοκάρουν ολόκληρη την οικονομία» με συνεχείς στάσεις εργασίας, προκειμένου να διαταράξουν την παραγωγή, τη διανομή και την εισαγωγή καυσίμων.
Οι εργαζόμενοι στον τομέα της βενζίνης και των χημικών, συμπεριλαμβανομένου του φαρμακευτικού τομέα, κλήθηκαν να απεργήσουν μαζί με τους 1,5 εκατομμύριο εργάτες μετάλλου της Γαλλίας - πολλοί από τους οποίους εργάζονται σε εταιρείες αεροναυπηγικής, αυτοκινητοβιομηχανίας και χάλυβα που κατέχουν ηγετική θέση στην αγορά.
Οι συλλέκτες απορριμμάτων, οι εργάτες, οι λιμενεργάτες και άλλοι, έχουν επίσης κληθεί να απεργήσουν, «μέχρι να αποσυρθούν οι μεταρρυθμίσεις», αναφέρει η CGT.
Την Κυριακή, οι οδηγοί φορτηγών ξεκίνησαν απεργίες από νωρίς, με αποκλεισμούς που αναμένονται σε ορισμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις "go-slow" που θα προκαλέσουν κυκλοφοριακό κομφούζιο σε μεγάλους δρόμους.
Η Γαλλία να ακινητοποιηθεί
Περισσότεροι κλάδοι και εργαζόμενοι συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, και τα συνδικάτα ελπίζουν ότι η Γαλλία θα «ακινητοποιηθεί» από την Τρίτη και μετά.
Έως και 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις, με 60-90.000 διαδηλωτές μόνο στο Παρίσι, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Τα συνδικάτα αναμένουν επίσης ότι το επίπεδο αποδιοργάνωσης της καθημερινότητας θα είναι εμφανές και με άλλους τρόπους- οι δρόμοι μπορεί να αποκλειστούν, τα καταστήματα να κλείσουν και τα εργοτάξια να σιωπήσουν.
Ο υπουργός Δημόσιας Δράσης και Λογαριασμών, Gabriel Attal, προειδοποίησε ότι οι διαταραχές που απειλούν την οικονομία κινδυνεύουν να γονατίσουν τους εργαζόμενους και όχι την οικονομία, και κάλεσε τα συνδικάτα να ενεργήσουν «υπεύθυνα».
Ερωτηθείς σχετικά με τις απεργίες το Σάββατο, καθώς ολοκλήρωνε την περιοδεία του σε αφρικανικές χώρες, ο Μακρόν δήλωσε ότι δεν έχει «τίποτα νέο να πει» για το θέμα.
Yπέρ των απεργιών η συντριπτική πλειονότητα του γαλλικού λαού
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού BFMTV, το 64% των Γάλλων τάσσεται υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων, ενώ το 57% τάσσεται υπέρ μιας γενικής απεργίας διαρκείας.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισης του νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό, αυτή βρίσκεται πλέον στο τελευταίο στάδιο, δηλαδή της έγκρισής του από την Γερουσία.
Πηγή: France24