Γαλλία: Καμπάνια κατά της ομοφοβίας στο γαλλικό ποδόσφαιρο - Παίκτες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν
Γαλλία: Η γαλλική Λίγκα (LFP), είχε ζητήσει από τους παίκτες της Ligue 1 να φορέσουν μια φανέλα με νούμερο στο χρώμα του ουράνιου τόξου στην πλάτη στους αγώνες αυτού του Σαββατοκύριακου ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Τετάρτης (17/5), κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Διφοβίας. Ωστόσο, αρκετοί παίκτες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.
Η ένωση επαγγελματιών ποδοσφαιριστών της Γαλλίας (UNFP) ανέφερε ότι δεν εναπόκειται στους παίκτες να μεταφέρουν «συλλογικά μηνύματα», ενώ σε σχετική ανακοίνωση σημείωσε την έκπληξή της που οι σύλλογοι έπρεπε να τους ζητήσουν να το κάνουν.
Η Τουλούζ άφησε έξω τους παίκτες που δεν ήθελαν να φορέσουν τη φανέλα. Όμως ο Μαροκινός αμυντικός του συλλόγου Ζακάρια Αμπουχλάλ υπερασπίστηκε την επιλογή του να μην λάβει μέρος:
«Ο σεβασμός είναι μια αξία που εκτιμώ πολύ. Επεκτείνεται και στους άλλους, αλλά περιλαμβάνει επίσης σεβασμό για τις δικές μου προσωπικές πεποιθήσεις. Ως εκ τούτου, δεν πιστεύω ότι είμαι ο καταλληλότερος άνθρωπος για να συμμετάσχω σε αυτήν την εκστρατεία», έγραψε στο twitter.
Ο προπονητής της Μπρεστ, Έρικ Ρόι, χαρακτήρισε την καμπάνια «καταστροφική», ένα σχόλιο που προκάλεσε εκτεταμένη κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
«Μπορείτε να δείτε ότι υπάρχουν παίκτες που έχουν πρόβλημα με αυτό. Ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφράσει τις απόψεις του. Προσωπικά, δεν έχω πρόβλημα με αυτό. Υπάρχουν όμως παίκτες που μπορεί να έχουν πρόβλημα με αυτό», είπε συμπληρώνοντας ότι ήταν λάθος να προγραμματιστεί κάτι τέτοιο σε μια εποχή που οι παίκτες πάλευαν για να αποφύγουν τον υποβιβασμό.
Ο ομόλογός του της Ρεμς, Μπρούνο Τζενέσιο, είπε ότι ενώ ήταν ενάντια σε κάθε είδους διάκριση, «δεν ήταν σίγουρος ότι ήταν καλή ιδέα να οργανωθεί μια ημέρα κατά της ομοφοβίας».
Η υπουργός Αθλητισμού Αμελί Ουεντά-Καστερά στάθηκε στη διαμάχη υπέρ της καμπάνιας:
«Νομίζω ότι είναι ευθύνη των συλλόγων να επιβάλουν κυρώσεις», είπε. «Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας κίνησης, στην οποία συμμετέχουν όλοι οι σύλλογοι για το βασικό θέμα της μη διάκρισης, πρέπει να εμφανιστείς».
Όπως είναι γνωστό στο περσινό Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, η FIFA απείλησε επτά εθνικές ομάδες από την Ευρώπη με κυρώσεις εάν φορούσαν το περιβραχιόνιο «One Love» που συμβολίζει τη διαφορετικότητα και την ανεκτικότητα.