Γαλλία: Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης δεν είναι συμβατή με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας
Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για την αναζήτηση υδρογονανθράκων «δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας», ανακοίνωσε σήμερα η Γαλλία.
Η θέση του Παρισιού για αυτό το «μνημόνιο κατανόησης» είναι ότι «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη», όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Μακρόν σε Ερντογάν: Σεβασμός στο διεθνές δίκαιο
Σεβασμό στο διεθνές δίκαιο ζήτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν από τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συναντήθηκε χθες στην Πράγα, στο περιθώριο της πρώτης συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.
Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την «ανησυχία» του για την κατάσταση στο Αιγαίο και «κάλεσε για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των πλευρών ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση και να διαφυλαχθεί ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ο Μακρόν επέμεινε επίσης ότι είναι αναγκαίο να αγωνιστούν οι χώρες ώστε να μην παρακάμπτονται οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. «Υπογράμμισε τη σημασία του καθεστώτος των ευρωπαϊκών κυρώσεων ώστε να μπει τέλος στην κλιμάκωση (εκ μέρους της Ρωσίας) και ζήτησε να αγωνιστούν εναντίον κάθε στρατηγικής παράκαμψης τους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Τουρκία, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, αρνείται να εφαρμόσει τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αντιπροτείνοντας αδιάκοπα τη μεσολάβησή της μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Η χώρα, προτιμώμενος προορισμός των Ρώσων, είδε να φτάνουν στο έδαφός της χιλιάδες μετά την έναρξη του πολέμου – τουρίστες, πρόσφυγες και επιχειρηματίες, που από τον Μάιο και μετά έγιναν οι μεγαλύτεροι αγοραστές ακινήτων στην Τουρκία.