Γαλλία: Δεν θα γίνω πρωθυπουργός αν δεν έχω απόλυτη πλειοψηφία, λέει ο εκλεκτός της Λεπέν
Ο Μακρόν φαίνεται ότι θα δυσκολευτεί αρκετά να συγκροτήσει ένα συνασπισμό κομμάτων στη Βουλή για την επόμενη μέρα
Την άρνησή του να δεχτεί τη θέση του πρωθυπουργού, σε περίπτωση που το κόμμα του δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, εξέφρασε ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος ηγείται του λεπενικού κόμματος ενόψει των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία.
Ο 28χρονος πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης, του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος που ίδρυσε ο Ζαν-Μαρί Λε Πεν και «κληρονόμησε» η Μαρίν Λεπέν, τόνισε ότι δεν μπορεί να δεχτεί τη θέση του πρωθυπουργού της Γαλλίας χωρίς να διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, επειδή δεν θα έχει την ελευθερία να ενεργεί «στην καθημερινή ζωή του γαλλικού λαού», όπως εκείνος κρίνει κατάλληλα.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Εθνική Συσπείρωση βρίσκεται σε τροχιά νίκης για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, που προκήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συντριπτική νίκη της Λεπέν στις ευρωεκλογές.
Ωστόσο, η απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών, η οποία θα επέτρεπε στο λεπενικό κόμμα να εγκρίνει νόμους και να κυβερνά χωρίς βοήθεια από άλλους συμμάχους, φαίνεται ότι δεν είναι εφικτός στόχος.
«Αν αύριο είμαι σε θέση να διοριστώ στο πρωθυπουργικό γραφείο, και δεν έχουμε απόλυτη πλειοψηφία επειδή οι Γάλλοι δεν μου έχουν δώσει απόλυτη πλειοψηφία, τότε θα αρνηθώ να διοριστώ», υπογράμμισε ο Ζορντάν Μπαρντελά, σε συνέντευξή του στη γαλλική δημόσια τηλεόραση.
«Λέω στον γαλλικό λαό ότι για να δράσω, χρειάζομαι απόλυτη πλειοψηφία», είπε. «Ένας πρωθυπουργός με σχετική πλειοψηφία δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Δεν θα μπορούσα να ενεργήσω στην καθημερινή ζωή των Γάλλων, στις πολιτικές για τη χώρα», σημείωσε ο εκλεκτός της Λεπέν.
Τι θα συμβεί αν αρνηθεί ο Μπαρντελά
Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο στη Γαλλία, ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας (εν προκειμένω ο Εμανουέλ Μακρόν) είναι ελεύθερος να διορίσει όποιον πρωθυπουργό επιλέξει. Στην πράξη όμως, για να αποφευχθεί η ανατροπή της επερχόμενης κυβέρνησης με ψήφο δυσπιστίας, ο πρόεδρος ορίζει πάντα κάποιον που απολαμβάνει την υποστήριξη της πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο.
Εάν ο Μπαρντελά αρνηθεί, παρά το ότι έχει βγει πρώτος, ο Μακρόν θα μπορούσε να προσφέρει τη θέση στο δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα ή να προσπαθήσει να οικοδομήσει έναν συνασπισμό κυρίαρχων κομμάτων, μια διαδικασία που ενδέχεται να αποδειχθεί δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Το Σύνταγμα απαγορεύει άλλες εκλογές εντός ενός έτους, με τον κίνδυνο αδιεξόδου στη Γαλλία να είναι ορατός.