Γαλατασαράι - Λιντς: Η «κόλαση» της Πόλης που κατέληξε σε 2 νεκρούς
Γαλατασαράι και Λιντς πριν από 24 χρόνια (5 Απριλίου 2000) διασταύρωσαν τα ξίφη τους, για μία θέση στον μεγάλο τελικό του Europa League (τότε Κύπελλο ΟΥΕΦΑ), που είχε προγραμματιστεί για τις 17 Μαΐου στο «Πάρκεν» της Κοπεγχάγης. Το πρώτο παιχνίδι έγινε στην Κωνσταντινούπολη και δεν έμεινε στην ιστορία για το αποτέλεσμά του (2-0 η Γαλατά), αλλά για την τραγική κατάληξη δύο φιλάθλων της Λιντς, που είχαν ταξιδέψει για να παρακολουθήσουν από κοντά την αγαπημένη τους ομάδα. Τα σκηνικά που εξελίχθηκαν σοκάρουν, οι αποφάσεις της UEFA (για άλλη μία φορά) προκάλεσαν αντιδράσεις.
Τερίμ: «Οι φωνές τους θα μετατρέψουν το Αλί Σαμί Γιεν σε κόλαση για την Λιντς» και η Πόλη μετατράπηκε σε πραγματική κόλαση
Το Αλί Σαμί Γιεν φιλοξενούσε μέχρι και το 2011 την ομάδα της Γαλατά. Ο προπονητής των Τούρκων, και νυν του Παναθηναϊκού, Φατίχ Τερίμ είχε αναφερθεί στην «καυτή» ατμόσφαιρα που επιφύλασσαν οι οπαδοί της ομάδας, στην Λιντς, χωρίς όμως να γνωρίζει, πως οι δηλώσεις του θα έρθουν... τούμπα: «Οι φωνές τους θα μετατρέψουν το Αλί Σαμί Γιεν σε κόλαση για την Λιντς», λίγες μέρες μετά η κόλαση του Τερίμ έγινε πραγματικότητα με τον χειρότερο τρόπο.
Παραμονές των αγώνων και η Κωνσταντινούπολη ετοιμαζόταν για το παιχνίδι του αιώνα. Η αγαπημένη ομάδα των Τούρκων της περιοχής ήταν έτοιμη να κάνει το πρώτο βήμα για τον μεγάλο τελικό. Όμως τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή. Σκληρές μάχες μεταξύ οπαδών των δύο ομάδων με τους «γηπεδούχους» να είναι προετοιμασμένοι για τα χειρότερα. Με μαχαίρια παραμάσκαλα επιτέθηκαν στους Άγγλους και όταν ξεκαθάρισε το τοπίο αποκαλύφθηκε η ωμή πραγματικότητα: Ο Κέβιν Σπάιτ (40 ετών) και ο Κρίστοφερ Λόφτους (37 ετών) ήταν νεκροί. Δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους οπαδούς. Ο ένας με μαχαιριά στην καρδιά και ο άλλος στο στομάχι! Τουλάχιστον, άλλοι 9 άνθρωποι κατέληξαν στο νοσοκομείο (6 φίλαθλοι της Λιντς).
Οι μαρτυρίες λένε πως όλα ξεκίνησαν απ' τους Άγγλους. Οι Τούρκοι αναφέρουν πως έπιναν ασταμάτητα και προκαλούσαν τον κόσμο, με την αστυνομία να αντιδράει και να διαλύει την συγκέντρωση στα μπαρ. Από 'κει κατευθύνθηκαν στην πλατεία Ταξίμ, όπου υπήρχαν οπαδοί της Γαλατά και ακολούθησε ρίψη αντικειμένων. Η μαρτυρία συνεχίζεται αναφέροντας πως κάποιος μπήκε σε ένα μαγαζί και κάλεσε ενισχύσεις, οι οποίες έφτασαν εντός ολίγων λεπτών και ακολούθησε το χάος.
Οι αποφάσεις της UEFA και οι ποινές
Οι Τούρκοι ζητούσαν άλλη έδρα στον επαναληπτικό, οι Άγγλοι να μην έρθουν φιλοξενούμενοι. Το δεύτερο σενάριο επικράτησε με την Γαλατασαράι να αντιδρά έντονα αναφέροντας: «Πρόκειται για μια εξοργιστική απόφαση, η Λιντς θέλει να εκμεταλλευτεί τους νεκρούς προς όφελος της». Με την είσοδο των δύο ομάδων ανέβηκε πλακάτ που έλεγε ειρωνικά: «Καλώς ήρθατε στον πολιτισμό». Για την ιστορία το παιχνίδι έληξε ισόπαλο (2-2) και η Γαλατά πήρε την πρόκριση για τον τελικό, όπου και κατέκτησε ενάντια στην Άρσεναλ (1-0).
Ο Αλί Ντεμίρ ήταν ένας απ' αυτούς που συνέλαβε η αστυνομία και παραδέχτηκε την συμμετοχή του στα επεισόδια. Αποδείχθηκε ένοχος και η τιμωρία του ήταν 15 χρόνια φυλάκισης η οποία είχε μειωθεί από την αρχική των 30 ετών μιας και υπήρχαν ξεκάθαρες αποδείξεις ότι αυτός ήταν ο δολοφόνος. Μάλιστα οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης έγιναν έξαλλοι με την απόφαση φωνάζοντας πως ο Ντεμίρ είναι «πατριώτης». Οι άλλοι τρεις τιμωρήθηκαν από 6 μήνες έως 8 χρόνια φυλάκισης. Ο Ντεμίρ έκανε έφεση το 2003, η απόφαση άλλαξε και το 2005 αφέθηκε ελεύθερος.
Νικόλας Δενδρινός