G7 ατζέντα: Οι υπουργοί Ενέργειας θα συζητήσουν περαιτέρω ενέργειες για το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Οι υπουργοί Ενέργειας της G7, της Ομάδας των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, θα συναντηθούν αύριο, Πέμπτη, για να συζητήσουν τι περισσότερο μπορεί να κάνει η Δύση για να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας Κουάσι Κουάρτενγκ.
Η Βρετανία έχει δηλώσει ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου έως το τέλος του 2022 και εξετάζει την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, συντασσόμενη με άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών σε μια κίνηση για να τιμωρηθεί η Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.
«Αύριο θα έχουμε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της G7 για να συζητήσουμε τις περαιτέρω ενέργειες», δήλωσε ο Κουάρτενγκ μιλώντας στο κοινοβούλιο. Στη G7 μετέχουν ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Τι προτείνει η Κομισιόν
Έκτακτα μέτρα για τις τιμές της ενέργειας προαναγγέλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Μεταξύ άλλων προτείνει πλαφόν στην τιμή για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο καθώς και έκτακτη φορολόγηση σε εταιρείες ενέργειας για να στηριχθούν ευάλωτα νοικοκυριά και μικρομεσαίοι.
Όπως αναφέρει η Κομισιόν, για να αντιμετωπίσει τις εκτοξευόμενες τιμές της ενέργειας, η Επιτροπή θα εξετάσει όλες τις πιθανές επιλογές για έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της επίδρασης των τιμών του φυσικού αερίου στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως τα προσωρινά όρια τιμών. «Θα αξιολογήσει επίσης επιλογές για τη βελτιστοποίηση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας λαμβάνοντας υπόψη την τελική έκθεση του Οργανισμού της ΕΕ για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) και άλλες συνεισφορές σχετικά με τα οφέλη και τα μειονεκτήματα των εναλλακτικών μηχανισμών τιμολόγησης για να διατηρηθεί η ηλεκτρική ενέργεια προσιτή, χωρίς διακοπή του εφοδιασμού και περαιτέρω επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση».
Η Κομισιόν επισημαίνει «Εργαλειοθήκη τιμών ενέργειας» της Επιτροπής από τον περασμένο Οκτώβριο βοήθησε τα κράτη μέλη να μετριάσουν τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών στους ευάλωτους καταναλωτές και παραμένει σημαντικό πλαίσιο για εθνικά μέτρα.
«Σήμερα η Επιτροπή παρουσιάζει στα κράτη μέλη πρόσθετη καθοδήγηση, επιβεβαιώνοντας τη δυνατότητα ρύθμισης των τιμών σε εξαιρετικές περιστάσεις και ορίζοντας πώς τα κράτη μέλη μπορούν να αναδιανέμουν τα έσοδα από τα υψηλά κέρδη του ενεργειακού τομέα και την εμπορία εκπομπών στους καταναλωτές. Οι κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις προσφέρουν επίσης στα κράτη μέλη επιλογές να παρέχουν βραχυπρόθεσμη στήριξη σε εταιρείες που πλήττονται από υψηλές τιμές ενέργειας και να συμβάλλουν στη μείωση της έκθεσής τους στην αστάθεια των τιμών της ενέργειας μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα. Μετά από διαβούλευση σχετικά με στοχευμένες τροποποιήσεις στις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις για το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, η Επιτροπή θα διαβουλεύεται επίσης με τα κράτη μέλη σχετικά με τις ανάγκες και το πεδίο εφαρμογής ενός νέου προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για την παροχή ενισχύσεων σε εταιρείες που έχουν πληγεί από την κρίση, ιδίως όσοι αντιμετωπίζουν υψηλό ενεργειακό κόστος».
Η Επιτροπή, συνεχίζει, «σκοπεύει να υποβάλει έως τον Απρίλιο μια νομοθετική πρόταση που απαιτεί την πλήρωση της υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ έως τουλάχιστον το 90% της χωρητικότητάς της έως την 1η Οκτωβρίου κάθε έτους. Η πρόταση θα συνεπαγόταν την παρακολούθηση και την επιβολή των επιπέδων πλήρωσης και τη δημιουργία ρυθμίσεων αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών. Η Επιτροπή συνεχίζει την έρευνά της στην αγορά φυσικού αερίου ανταποκρινόμενη στις ανησυχίες για πιθανές στρεβλώσεις του ανταγωνισμού από φορείς εκμετάλλευσης, ιδίως την Gazprom».