Φυσικό αέριο: Η Ρωσία έκλεισε τη στρόφιγγα και στη Γαλλία
Η διαχειρίστρια του γαλλικού δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου GRTgaz ανακοίνωσε ότι δεν λαμβάνει ρωσικό αέριο μέσω αγωγού από τις 15 Ιουνίου έπειτα "από τη διακοπή της φυσικής ροής μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας".
Ο ρωσικός κολοσσός ενέργειας Gazprom έχει μειώσει σημαντικά τις τελευταίες ημέρες τις παραδόσεις του σε ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1, κάτι που ενδέχεται να προκάλεσε τη διακοπή ανεφοδιασμού της Γαλλίας.
Η Γαλλία βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το 17% του φυσικού της αερίου, το οποίο φτάνει στη χώρα είτε μέσω αγωγών είτε σε υγροποιημένη μορφή. Το μεγαλύτερο μέρος φτάνει στη Γαλλία μέσω αγωγού από τη Γερμανία.
Η ροή είχε μειωθεί ήδη κατά 60% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τη GRTgaz. Εδώ και δύο ημέρες οι προμήθειες μέσω του αγωγού έχουν πέσει στο μηδέν.
Ωστόσο η Γαλλία εισάγει αέριο και από άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Ισπανίας, η οποία πρόσφατα αύξησε τις παραδόσεις της. Εξάλλου η χώρα αύξησε τις αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Μειωμένες ποσότητες ανακοίνωσε και ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni
Η ιταλική Eni θα λάβει μόνο τη μισή ποσότητα των προμηθειών αερίου που έχει ζητήσει από τη ρωσική Gazprom σήμερα, έπειτα από την παραλαβή ανεπαρκών ποσοτήτων τις δύο προηγούμενες ημέρες, ανέφερε η εταιρία.
"Έναντι ημερήσιας ζήτησης αερίου από την Eni περίπου 63 εκατ. κυβικών μέτρων, η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα προμηθεύσει μόνο το 50% της ποσότητας που της έχει ζητηθεί, με τις πραγματικές ποσότητες που διανέμονται να παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες από χθες", ανέφερε ο ενεργειακός κολοσσός στον ιστότοπό του.
Κερδισμένη η Gazprom
O ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom φαίνεται ότι «επωφελείται από την άνοδο των τιμών στην Ευρώπη, ακόμη και αν οι ροές του προς την μεγαλύτερη αγορά του είναι μειωμένες».
Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο διευθύνοντας σύμβουλος της Gazprom, Alexey Miller μιλώντας στο οικονομικό φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης υπογραμμίζοντας ότι αν και οι προμήθειες φυσικού αερίου της Gazprom στην Ευρώπη από την αρχή του 2022 μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί κατά δεκάδες τις εκατό, οι περιφερειακές τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν πολλές φορές την ίδια περίοδο.
Η Gazprom, η οποία πέρυσι παρέδωσε περισσότερο από το ένα τρίτο του συνόλου του φυσικού αερίου που καταναλώθηκε στην Ευρώπη, φέτος μειώνει δραστικά τις εξαγωγές της στους κύριους πελάτες της. Οι μειώσεις, οι οποίες συνέβαλαν στην πιο σοβαρή ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες, έρχονται εν μέσω φόβων ότι η Μόσχα θα αντιδράσει στις κυρώσεις που προκλήθηκαν από την εισβολή στην Ουκρανία.
Οι προμήθειες της Ρωσίας προς την Ευρώπη μειώθηκαν από την αρχή του 2022 κατά 29%, το μεγαλύτερο ποσοστό από όταν η Σοβιετική Ένωση άρχισε να προμηθεύει την Ευρώπη και την Τουρκία .
Τον Ιούνιο, οι μέσες ημερήσιες παραδόσεις έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 2014, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται σε ιστορικά δεδομένα.
Από τα τέλη Μαρτίου, η Ρωσία έχει απαιτήσει από τους Ευρωπαίους να πληρώνουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια με αρκετές χώρες να έχουν αρνηθεί γεγονός που οδήγησε στο κλείσιμο της στρόφιγγας σε αυτές τις αγορές.
Ωστόσο, αρκετές χώρες της ΕΕ αποδέχθηκαν τους όρους της Μόσχας με το Κρεμλίνο να υποστηρίζει σήμερα, ότι «δεν θα υπάρξουν περεταίρω διακοπές φυσικού αερίου καθώς όλοι οι εναπομείναντες πελάτες έχουν συμμορφωθεί με τη ζήτηση πληρωμών σε ρούβλι».
Η Ευρώπη θα ξεμείνει από φυσικό αέριο αν κλείσει τον Nord Stream η Ρωσία
Η Ευρώπη κινδυνεύει να ξεμείνει από αποθέματα φυσικού αερίου στην κορύφωση της χειμερινής ζήτησης, εάν διακοπούν εντελώς οι αποστολές προμηθειών από τη Ρωσία μέσω του κρίσιμου αγωγού Nord Stream, σύμφωνα με την Wood Mackenzie.
Όπως μετέδωσε το Bloomberg, στη χειρότερη περίπτωση, κατά την οποία ο αγωγός Nord Stream που καταλήγει στη Γερμανία κλείσει εντελώς, η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να φτάσει τα επίπεδα αποθήκευσης που έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης, τον Νοέμβριο.
Και η Γηραιά ήπειρος θα μπορούσε να ξεμείνει εντελώς από τα αποθέματα έως τον Ιανουάριο, δήλωσε μέσω email στο πρακτορείο ο Massimo Di Odoardo, αντιπρόεδρος έρευνας φυσικού αερίου και LNG της WoodMac.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, "ακόμη και με τη λήψη αντιμέτρων, ίσως καταστεί αναπόφευκτο να χρειαστεί κάποια διανομή με δελτίο".
Υπενθυμίζεται ότι σε μια κίνηση που αναστάτωσε τις αγορές ενέργειας και έφερε νέο ράλι τις τιμές, ο ρωσικός γίγαντας Gazprom PJSC περιόρισε τις τελευταίες δύο ημέρες τις προμήθειες φυσικού αερίου σε πελάτες της στην Ιταλία, την Γερμανία, την Γαλλία και την Αυστρία.
Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν με καθημερινά άλματα της τάξεως του 20%, φτάνοντας από τα 80 ευρώ έως και τα 150.
Ο Ρώσος εξαγωγέας είπε ότι αναγκάστηκε να περιορίσει τη χωρητικότητα του Nord Stream μέσω Βαλτικής θάλασσας λόγω προβλημάτων με τη συντήρηση των στροβίλων που παράγει η Siemens. Η Γερμανία ωστόσο αμφισβήτησε τους ρωσικούς ισχυρισμούς, λέγοντας ότι οι περικοπές είχαν "πολιτικά κίνητρα" και στοχεύουν στη διαταραχή των αγορών.
Εάν οι μειωμένες ροές από τη Ρωσία διατηρηθούν για περισσότερο καιρό, ενδέχεται να εκτροχιάσουν την καλοκαιρινή προσπάθεια αναπλήρωσης των αποθεμάτων ακριβώς τη στιγμή που αυτά ανέκαμπταν, ενισχύοντας την αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της ΕΕ για ελάχιστο επίπεδο πλήρωσης 80% πριν από την 1η Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τον Di Odoardo της WoodMac, μία πλήρης διακοπή των ροών του Nord Stream θα σήμαινε ότι τα επίπεδα αποθήκευσης της Ευρώπης θα ανέρχονται σε μόλις 59% την 1η Νοεμβρίου.
Εάν ο αγωγός συνεχίσει να λειτουργεί μόνο στο 40% της χωρητικότητάς του, τότε τα επίπεδα αποθήκευσης θα μπορούσαν να φτάσουν το 67% την ίδια περίοδο, με κίνδυνο εξάντλησής τους στο τέλος του χειμώνα, πρόσθεσε.
Από την άλλη, εάν ο αγωγός επιστρέψει σε πλήρη λειτουργία, τότε είναι εφικτό να έχουν γεμίσει οι χώροι αποθήκευσης έως και κατά 80% την 1η Νοεμβρίου, ακόμη και αν συνεχιστεί η παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας του Freeport LNG, ενός από τους σημαντικότερους κόμβους υγροποιημένου αερίου στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον αναλυτή ενέργειας Patricio Alvarez του Bloomberg Intelligence, οι εισαγωγές LNG αποτελούν σημείο - κλειδί για την αναπλήρωση των μειωμένων ροών από τη Ρωσία.
Όπως επισημαίνει ο ίδιος ωστόσο, "παρόλα αυτά, η τεράστια αστάθεια των τιμών του φυσικού αερίου λόγω μείωσης του εφοδιασμού από τη Ρωσία και υποχώρησης της παγκόσμιας προσφοράς LNG, είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεγαλύτερη χρήση από τα αποθέματα, κάτι που θα ενέτεινε την εξάρτηση από τις καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες".
Σημειώνεται ότι οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου σήμερα στο Άμστερνταμ κινούνται προς ώρας με μικρές διακυμάνσεις (-1%) με την τιμή του συμβολαίου παραδόσεως Ιουλίου στο εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των 123 ευρώ η μεγαβατώρα.
Σε επίπεδο εβδομάδας άλλωστε, οι τιμές είναι αυξημένες κατά 50% περίπου.