Φυσικό αέριο: Απορρίπτει η Αθήνα την πρόταση της ΕΕ για το πλαφόν
Μη ικανοποιητική χαρακτηρίζει η Ελλάδα την πρόταση της Κομισιόν για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, καθώς η τιμή δεν είναι σωστή. Αυτό δήλωσε, την Τετάρτη, ο υπουργός Ενέργειας από τις Βρυξέλλες, εν όψει του έκτακτου Συμβουλίου αύριο το πρωί. Ο Κώστας Σκρέκας επισήμανε πως «τα 275 ευρώ είναι πολύ υψηλή τιμή, στέλνει το λάθος σήμα στις αγορές ότι η Ευρώπη αντέχει αυτήν την τιμή, κάτι που δεν ισχύει. Επίσης, έτσι όπως είναι δομημένος ο μηχανισμός δεν θα λειτουργήσει σύντομα, αν λειτουργήσει ποτέ».
Στο Έκτακτο Συμβούλιο της ΕΕ, την Πέμπτη, στόχος της Ελλάδας ίναι να επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει ικανή πλειοψηφία για «ταβάνι τιμών» κάτω από τα 200 ευρώ. Επιπλέον, επιδιώκει να εξασφαλίσει συμμαχία χωρών, γι' αυτόν τον λόγο ήδη αρκετά κράτη-μέλη έχουν δηλώσει ότι συσστρατεύονται με την Ελλάδα: Ιταλία, Πολωνία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ισπανία.
Ερώτημα για βέτο από το ΜέΡΑ25
Ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, διατυπώνει το ερώτημα εάν η κυβέρνηση θα βάλει βέτο «σε αυτό το αίσχος της Κομισιόν;».
«Τώρα που η Κομισιόν προτείνει ένα πλαφόν - μη πλαφόν για το φυσικό αέριο θα βάλει η ελληνική Κυβέρνηση βέτο;»
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ο κ. Μητσοτάκης πανηγύριζε μιλώντας για ιστορική μέρα για την Ευρώπη με την αποστολή της κοινής επιστολής 15 κρατών μελών που ζητούσε την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Έκτοτε, και αφού εκ πρώτης η Γερμανία και οι γνωστοί δορυφόροι της έδειξαν την αντίθεση τους σε μια τέτοια προοπτική, η απόφαση αυτή παραπέμπεται διαρκώς στις καλένδες ώσπου ήρθε τελικά, όπως μαθαίνουμε, η πρόταση που διαμόρφωσε η Κομισιόν για τη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας.
Η πρόταση της Κομισιόν, λοιπόν, προτείνει την επιβολή ενός πλαφόν σε τέτοιο ύψος, που μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί ούτε οριακά σε αυτό η τιμή του φυσικού αερίου. Είναι προφανές συνεπώς, πως το πλαφόν που προτείνει η Κομισιόν είναι ένα μη πλαφόν και η λύση για άλλη μία φορά αναμένεται να πάει για τη Σύνοδο των αρχηγών των κρατών μελών, τον Δεκέμβριο πια.
Σκοπεύει εκεί έστω η Κυβέρνηση να βάλει βέτο σε αυτό το αίσχος της Κομισιόν; Ή το βέτο της ελληνικής Κυβέρνησης θα μπαίνει μόνο υπέρ των Αλαφούζων και λοιπών εφοπλιστών;»