Φτώχεια: Κανείς δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει - Προκατάληψη και αμφιβολία μπροστά στην επαιτεία
Φταίει το οικονομικό και πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα αλλά κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη φτώχεια σύμφωνα με αποτελέσματα της έρευνας της Prorata. Προκατάληψη και δισταγμός των Ελλήνων μπροστά στην επαιτεία.
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας (17.10) η Prorata παρουσίασε τα αποτελέσματα δημοσκόπησης για τα αίτια του φαινομένου στην Ελλάδα αλλά και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που αδυνατεί να έχει πρόσβαση σε βασικά αγαθά όπως η τροφή και η στέγη.
Ένας στους 4 ερωτηθέντες εκτιμά πως καμία από τις κυβερνήσεις - μονοκομματικές ή συνεργασίας - δεν μπορεί να μειώσει περισσότερο το ποσοστό των πολιτών που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας. Και είναι ενδεικτικό πως το 21% απαντά μία κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ και μόλις το 10% για μία κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας.
Οκτώ στους δέκα πολίτες πιστεύουν ότι το ίδιο το οικονομικό και κοινωνικό σύστημα ευθύνεται για τη φτώχεια που υπάρχει στην Ελλάδα ενώ υπάρχει ένα ποσοστό 15% που πιστεύει πως οι άνθρωποι που βιώνουν αυτές τις δυσκολίες δεν κάνουν αρκετά για να βοηθήσουν τον εαυτό τους...
Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης, οι πολίτες εκτιμούν πως στην πλειονότητά τους και σε ποσοστό 71% πως η οικονομική ανέχεια από τις αυξημένες δαπάνες και την ακρίβεια ευθύνονται για το φαινόμενο του κοινωνικού αποκλεισμού ενώ το 39% απαντά πως η ευθύνη ανήκει στο κράτος λόγω της έλλειψης κοινωνικής πρόνοιας και υποστήριξης προς τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας.
Επαιτεία: Προκατάληψη και αμφιβολίες
Το 73% θεωρεί ότι οι κοινωνικές προκαταλήψεις επηρεάζουν τον τρόπο που αντιμετωπίζονται τα άτομα που επαιτούν. Το 29% των ερωτηθέντων εκφράζεται με θυμό για την πολιτεία όταν βλέπουν ανθρώπους να προσφέρουν χρηματική βοήθεια σε ένα άτομο που επαιτεί, όμως το ίδιο ακριβώς ποσοστό έχει αμφιβολίες για το εάν αυτή η πράξη πραγματικά βοηθάει.
Αν και το 52% των ερωτηθέντων απαντά πως έχει συμβάλει σε πρόγραμμα ή εκστρατεία για τη στήριξη ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά όπως η τροφή και η στέγη, εντούτοις ένα σημαντικό ποσοστό - 30% - απαντά αρνητικά αν και όπως δηλώνει θα ήθελε να το πράξει.
Το 45% των ερωτηθέντών έχει προσφέρει χρήματα, φαγητό ή ρουχισμό σε άτομο που επαιτεί, με μικρότερη ή μεγαλύτερη συχνότητα. Ένα 14% βοηθάει με εναλλακτικούς τρόπους, προσφέροντας βοήθεια σε φορείς. Ωστόσο, υπάρχει και ένα 22% που δεν έχει προσφέρει ποτέ.