Φθηνή στέγη για νέους: Τα κριτήρια για την επιλογή των πρώτων 10.000 δικαιούχων - Εισοδηματικός «κόφτης» από τις τράπεζες
Για τον Ιανουάριο του 2023 υπολογίζεται να προχωρήσουν οι πρώτες 10.000 αιτήσεις για το πρόγραμμα της φτηνής στέγης για τους νέους και ήδη, λόγω της πιθανής μεγάλης ζήτησης που θα υπάρξει, έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, κριτήρια για να προχωρήσει επιτυχώς η διαδικασία.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αφορά την αγορά ιδιόκτητου σπτιιού με χαμηλότοκο ή άτοκο δάνειο, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για ένταξη εισοδηματικού «κόφτη» για τους πρώτους 10.000 νέους (έως 39 ετών) που θα ενταχθούν στο στεγαστικό πρόγραμμα της ΔΥΠΑ (πρ. ΟΑΕΔ).
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε σπίτια παλαιότερης κατασκευής (έως το 2007) και όχι πάνω από 120 τετραγωνικά μέτρα, τα οποία θα αγοραστούν με δάνειο, ενώ οι δόσεις θα είναι τόσο μικρές που θα αντιστοιχούν στο μισό ενοίκιο από εκείνο που θα πλήρωναν αν έμεναν στα ίδια διαμερίσματα ως ενοικιαστές.
Αυτό που ανησυχεί τους ανθρώπους του Υπουργείου Εργασίας και τις Τράπεζες, είναι ότι στην πρώτη φάση του θα συμμετέχουν μόνο 10.000 νέοι, κάτι το οποίο χρήζει ιδιαίτερης διαχείρισης, κυρίως λόγω του μεγάλου όγκου αιτήσεων προς ένταξη.
Για τον λόγο αυτό, πέρα από τα ηλικιακά όρια, φαντάζει πολύ πιθανό τη δεδομένη χρονική στιγμή να τεθούν δύο ακόμα κριτήρια που θα μετρήσουν «υπέρ» στην τελική επιλογή:
- το όριο εισοδήματος
- η οικογενειακή κατάσταση
Εισόδημα από 10.000 έως 21.000 ευρώ
Το εισοδηματικό κριτήριο ζητήθηκε από τους εκπροσώπους των πιστωτικών ιδρυμάτων, μιας και τα δάνεια ναι μεν θα απευθύνονται σε οικονομικά ασθενέστερους, θα πρέπει με κάποιο τρόπο δε να διασφαλίζεται η αποπληρωμή τους ώστε να μην «κοκκινίσουν».
Το ελάχιστο όριο ετήσιους εισοδήματος αναμένεται να κλειδώσει στην περιοχή των 10.000 ευρώ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ενώ το «ταβάνι» θα τεθεί στα 21.000 ευρώ. Συνεπώς νέοι ή ζευγάρια με ετήσιο εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ δεν θα μπορούν να πάρουν σπίτι με χαμηλότοκο δάνειο.
Το στεγαστικό δάνειο θα καλύπτει το 90% της εμπορικής αξίας του σπιτιού, ενώ το υπόλοιπο 10% θα συμπληρώνεται από τους αγοραστές, είτε με δική τους συμμετοχή είτε με συμπληρωματικό δάνειο (π.χ. επισκευαστικό).
Για το 25% του δανείου που θα το δίνει η τράπεζα, θα ισχύει το επιτόκιο που ισχύει στα στεγαστικά δάνεια (π.χ. 4%), ενώ για το υπόλοιπο 75% του δανείου που θα το επιδοτεί η ΔΥΠΑ το επιτόκιο θα είναι μηδενικό για όλη τη διάρκεια της σύμβασης.
Με βάση τα δεδομένα που διαμορφώνονται, λοιπόν, τα ¾ του δανείου είναι άτοκα, συνεπώς ένα νέο ζευγάρι που αγοράζει διαμέρισμα αξίας 100.000 ευρώ, θα πληρώνει μηνιαία δόση περίπου 293 ευρώ, όταν η δόση στεγαστικού δανείου χωρίς επιδότηση ανέρχεται σε 420 ευρώ τον μήνα, ενώ το μέσο ενοίκιο κυμαίνεται γύρω στα 500-600 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περιπτώσεις τρίτεκνων και πολύτεκνων, τα δάνεια θα είναι άτοκα, ενώ αν ένα ζευγάρι έχει δύο παιδιά και στη διάρκεια του δανείου αποκτήσει τρίτο, τότε το δάνειο θα μετατραπεί σε άτοκο έως τη λήξη του.
Κριτήριο τα ανήλικα τέκνα
Παράλληλα με τα προαναφερθέντα κριτήρια, οι επικεφαλής του Υπουργείου Εργασίας και της ΔΥΠΑ εξετάζουν τη θέσπιση και κοινωνικών κριτηρίων, σύμφωνα με πληροφορίες και στην περίπτωση που οι αιτήσεις ξεπεράσουν κατά πολύ τις προσφερόμενες θέσεις του προγράμματος.
Υπό αυτό το πρίσμα, εξετάζεται να δοθεί προτεραιότητα στα νέα ζευγάρια που είναι ήδη γονείς (με ένα ή περισσότερα παιδιά), έναντι εκείνων που δεν έχουν οικογένεια, ή δεν είναι ελεύθεροι. Αν για παράδειγμα, ισοβαθμίσουν δύο ίδιες αιτήσεις από δύο ζευγάρια με ίδια εισοδηματικά κριτήρια, τότε θα προτιμηθεί το ζευγάρι που θα έχει και παιδί.
Ακριβώς επειδή υπάρχει ο φόβος του μεγάλου αριθμού αιτήσεων, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της διεύρυνσης των ωφελούμενων σε 20.000 νοικοκυριά. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει να διαθέσει 2 δισ. ευρώ για τις εγγυήσεις που θα συνοδεύουν το «πακέτο» της στεγαστικής πολιτικής της. Στην περίπτωση εξάντλησης των πόρων, θα ακολουθήσει διπλασιασμός του ποσού των χορηγούμενων δανείων και αύξηση των δικαιούχων.