FT: Χωρίς σαμπάνια και παρμεζάνα απειλούνται οι Αμερικάνοι λόγω των δασμών του Τραμπ
Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων χωρών έχει ήδη ξεκινήσει με τους Αμερικάνους να πρέπει να στραφούν σε εγχώριες επιλογές.

Χωρίς γαλλική σαμπάνια και ιταλική παρμεζάνα θα μείνει η αμερικανική αγορά λόγω της δασμολογικής πολιτικής που έχει εξαγγείλει ότι θα εφαρμόσει κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Ντόναλντ Τραμπ.
Εκτός από τον Καναδά και το Μεξικό που είναι βασικοί προμηθευτές των ΗΠΑ σε φρέσκα προϊόντα όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα κρεατικά αλλά και τα σιτηρά, ο Αμερικανός πρόεδρος στοχεύει να σκληρύνει την οικονομική του στάση απέναντι και στις ευρωπαϊκές χώρες με αποτέλεσμα πάρα πολλά εισαγόμενα delicatessen προϊόντα να είναι πλέον αδύνατο να εισαχθούν στη χώρα.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η ΕΕ εξήγαγε τρόφιμα και ποτά αξίας 38 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ το 2024, αλλά εισήγαγε μόλις 14 δισ. ευρώ από την Αμερική. Ο Τραμπ απείλησε με δασμούς 25% στις εισαγωγές από την Ένωση τον περασμένο μήνα, διαμαρτυρόμενος ότι «δημιουργήθηκε για να βλάψει τις Ηνωμένες Πολιτείες». Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί προετοιμάζονται για το πλήγμα.
«Ο αντίκτυπος όσον αφορά τον όγκο [πωλήσεων] θα μπορούσε να είναι πολύ, πολύ υψηλός», προειδοποίησε ο Φίλιπο Μάρκι, γενικός διευθυντής της ιταλικής γαλακτοκομικής εταιρείας Granarolo, η οποία εξάγει παρμεζάνα στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, σημείωσε ότι η παρμεζάνα ήταν πιο προσιτή το 2019 - περίπου 13 ευρώ/κιλό με τους δασμούς που περιλαμβάνονται - ενώ η παρμεζάνα που εξήχθη στις ΗΠΑ πέρυσι είχε αυξηθεί στα 15 ευρώ/κιλό λόγω του υψηλότερου κόστους πρώτων υλών. Ένας νέος δασμός 25% θα ωθούσε τη χονδρική τιμή της παρμεζάνα σχεδόν 50% πάνω από ό,τι πριν από δύο χρόνια, καθιστώντας την απρόσιτη για όλους εκτός από τους πλουσιότερους καταναλωτές «Θα μπορούσε να είναι πολύ, πολύ δύσκολο για τους Αμερικανούς να συνεχίσουν να αγοράζουν όπως έκαναν στο παρελθόν.
Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Γαλλίας για κρασί και οινοπνευματώδη ποτά, με πωλήσεις που έφτασαν τα 3,8 δισ. ευρώ πέρυσι. Το 2023, 26,9 εκατομμύρια μπουκάλια σαμπάνιας, αξίας 800 εκατομμυρίων ευρώ, απεστάλησαν στις ΗΠΑ. «Θα πρέπει να κάνουμε εξαγωγές αλλού», είπε ο Aλεξάντρ Σαρτόν, του οποίου ο οίκος Champagne Chartogne-Taillet πουλά το 30% της ετήσιας παραγωγής του στις ΗΠΑ.
«Υπάρχει ένα ολόκληρο κοινό ανθρώπων στις ΗΠΑ που φαίνεται να χρειάζεται την κουλτούρα της Ευρώπης», είπε ο κατασκευαστής σαμπάνιας. «Είναι λυπηρό»... Εάν κλείσουν τα σύνορα στις εισαγωγές - εάν επιβάλουν περισσότερους δασμούς - θα χάσουν την πρόσβαση».
Το ισχυρό ιταλικό αγροτικό λόμπι Coldiretti, εκτιμά ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον 2 δισεκατομμύρια ευρώ για τις αγαπημένες τους εισαγόμενες ιταλικές λιχουδιές, όπως το κρασί, το τυρί, το ελαιόλαδο και το προσούτο, εάν ο Τραμπ ακολουθήσει την απειλή των δασμών.
«Για ορισμένα προϊόντα, δεν υπάρχουν τοπικά ισοδύναμα», δήλωσε ο διευθυντής διεθνών υποθέσεων της Coldiretti, Λουίτζι Πιο Σκορνταμάλιο. «Είναι μια επιλογή «ήττα-ήττα» και ελπίζω ότι οι ΗΠΑ θα αξιολογήσουν πολύ προσεκτικά πριν λάβουν αυτή την απόφαση».
Ποιοι τομείς της οικονομίας θα πληγούν
Εκτός από τους Ευρωπαίους παραγωγούς και τους καταναλωτές των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί εισαγωγείς τροφίμων, οι λιανοπωλητές τροφίμων και τα εστιατόρια θα υποφέρουν επίσης, εάν οι υψηλοί δασμοί ανεβάσουν τις τιμές. «Θα βλάψει τους πάντες, από τα εξειδικευμένα καταστήματα τυριών μέχρι τα εστιατόρια υψηλής ποιότητας», προειδοποίησε ο Aντρέα Μπέρτι, διευθύνων σύμβουλος της Alimentias, μεγάλος έμπορος τυριών, προσθέτοντας ότι η εταιρεία του δεν θα είχε «καμία επιλογή από το να μετακυλίσει το κόστος στους λιανοπωλητές και στα εστιατόρια» εάν επιβληθούν δασμοί.
Όσο και οι ίδιοι οι δασμοί, το απρόβλεπτο της χαοτικής πολιτικής του Τραμπ ασκεί πίεση στις εταιρείες. Ο Μπέντζαμιν Ανέφ, διευθύνων σύμβουλος στην Tribeca Wine Merchants και πρόεδρος της US Wine Trade Alliance, είπε ότι οι όμιλοι εστιατορίων που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις προσοδοφόρες πωλήσεις κρασιού για την κερδοφορία τους επηρεάζονται.
«Η αβεβαιότητα σχετικά με το εάν το κρασί θα τιμολογηθεί ή όχι εμποδίζει τις ομάδες εστιατορίων να ανοίξουν νέα εστιατόρια», είπε. «Όταν οι ομάδες εστιατορίων δεν μπορούν να γνωρίζουν αν μπορούν να βασίζονται σε αυτό το κέντρο κερδών, δεν μπορούν να ανοίξουν νέα εστιατόρια».
Ο Tις Γκάιζερ, ανώτερος οικονομολόγος της ING που καλύπτει τα τρόφιμα και τη γεωργία, είπε ότι πολλοί έμποροι τροφίμων και κρασιού στις ΗΠΑ έχουν επιταχύνει τις εισαγωγές από πέρυσι για να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τους πιθανούς δασμούς. «Για όλα τα αφρώδη κρασιά - σαμπάνια, prosecco, cava - τα στοιχεία των εξαγωγών ήταν ιδιαίτερα υψηλά», είπε.
Ορισμένοι παραγωγοί και έμποροι ελπίζουν επίσης ότι τα προϊόντα τους μπορεί να γλιτώσουν, όπως το 2019, όταν ο Τραμπ, ενώ επέβαλε δασμούς στο ευρωπαϊκό τυρί, άφησε «χαραμάδες» για το Γκούντα και το Ένταμ. «Ακόμα και οι άνθρωποι στον ολλανδικό γαλακτοκομικό τομέα δεν ήξεραν γιατί συνέβαινε αυτό», είπε ο Γκάιζερ
Ωστόσο, οι παραγωγοί και οι έμποροι γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να πληρώσουν πολύ περισσότερα για εισαγόμενες λιχουδιές, θα στραφούν σε τοπικά υποκατάστατα.
Ο οικονομολόγος της Rabobank, Όουεν Βάγκνερ, δήλωσε: «Όσον αφορά στο κρασί, οι καταναλωτές μπορεί να πιστεύουν ότι μία συγκεκριμένη ποικιλία είναι υπέροχη, αλλά αν ήταν 25% πιο ακριβή, μπορεί να στραφούν σε κάποια από την Καλιφόρνια».
Ενώ ο Τραμπ υποστηρίζει ότι οι δασμοί θα ενισχύσουν την εγχώρια παραγωγή, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί τροφίμων και οινοποιών υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα τους είναι διαφορετικά. «Οι ΗΠΑ κάνουν υπέροχα τυριά», είπε ο Μπέρτι. «Αλλά δεν μπορούν να αντιγράψουν ένα γνήσιο Parmigiano Reggiano ή Brie de Meaux. Μερικά από αυτά τα προϊόντα συνδέονται με συγκεκριμένες περιοχές, το κλίμα τους, το έδαφος τους. Δεν μπορείς να τα φτιάξεις κάπου αλλού».
Ο Σαρτόν, ο οποίος λέει ότι το χωριό του παράγει σαμπάνια από τον όγδοο αιώνα, συμφώνησε. «Μπορούν να προσπαθήσουν να αντιγράψουν, αλλά θα είναι μόνο μια απομίμηση. Μπορούν να κάνουν πολύ καλό αφρώδες κρασί, αλλά δεν θα έχει καμία σχέση με τη σαμπάνια».