Φρίκη στο Λονδίνο: Στο φως βίντεο ντοκουμέντο με κακοποίηση παιδιών με αυτισμό σε ειδικό σχολείο
Περίπου 40 παιδιά με σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες και ψυχικές διαταραχές είχαν κλειστεί σε «δωμάτια ηρεμίας» συχνά χωρίς φαγητό ή νερό.
Ένα σοκαριστικό βίντεο από από κάμερες ασφαλείας σε ειδικό σχολείο στο βόρειο Λονδίνο, δόθηκε στη δημοσιότητα αποκαλύπτοντας φρικαλεότητες από τους υπαλλήλους σε βάρος παιδιών με αυτισμό.
Το εν λόγω οπτικοακουστικό υλικό εξασφάλισε το BBC, στο οποίο φαίνονται τα ανήλικα παιδιά να ωθούνται βίαια σε μικρά δωμάτια, να περιορίζονται από τον λαιμό ή να αφήνονται να κάθονται μόνα τους μέσα στον εμετό τους.
Όπως επισημαίνει το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, το βίντεο τραβήχτηκε μεταξύ 2014 και 2017 στο σχολείο Whitefield, και παρουσιάζει μια πραγματικότητα που χαρακτηρίστηκε «βασανιστική» από ειδικούς για την προστασία ανηλίκων με ειδικές ανάγκες.
Ωστόσο, θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε το γεγονός ότι ενώ η αστυνομική έρευνα ολοκληρώθηκε νωρίτερα φέτος, τελικά δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες παρά τις καταγραφές κακοποίησης. Οι γονείς των παιδιών δηλώνουν ότι συνεχίζουν να παλεύουν με τις συνέπειες του τραύματος που προκλήθηκε στα παιδιά τους.
Το σχολείο ισχυρίζεται ότι η νέα διοίκηση ανακάλυψε το υλικό και το παρέδωσε στις αρχές, ενώ οι χώροι αυτοί είχαν ήδη καταργηθεί. Περίπου 40 παιδιά με σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες και ψυχικές διαταραχές είχαν κλειστεί σε αυτά τα «δωμάτια ηρεμίας» για ώρες, συχνά χωρίς φαγητό ή νερό.
Τα παιδιά απέκτησαν ψυχολογικές συνέπειες
Οι οικογένειες περιγράφουν σκηνές που προκαλούν αποτροπιασμό. Παιδιά που δεν μπορούσαν να μιλήσουν φαίνονται στο βίντεο να αυτοτραυματίζονται για ώρες. Σε μία περίπτωση, ένας βοηθός διδασκαλίας φαίνεται να χτυπά ένα παιδί επειδή έριχνε τα παπούτσια του στην κάμερα.
Οι γονείς δηλώνουν ότι οι καταγγελίες τους για ανεξήγητους τραυματισμούς δεν οδήγησαν σε έρευνα, παρότι το υλικό από τις κάμερες υπήρχε.
Τα παιδιά που υπέστησαν την κακοποίηση αντιμετωπίζουν σοβαρές ψυχολογικές συνέπειες, όπως μετατραυματικό στρες (PTSD). Ένα παιδί ανέπτυξε επιληψία, την οποία η μητέρα του αποδίδει στο στρες που βίωσε στα «δωμάτια ηρεμίας». Άλλο παιδί υπέστη σοβαρή ψυχολογική βλάβη και νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρικό νοσοκομείο.
Η τοπική βουλευτής, Sir Iain Duncan Smith, χαρακτήρισε το υλικό «σοκαριστικό» και ζήτησε αλλαγές στις κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση αυτών των χώρων. Παρά τις αποκαλύψεις, το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει προχωρήσει σε αλλαγές στις οδηγίες για τη χρήση «δωματίων ηρεμίας» σε ειδικά σχολεία.
Οι οικογένειες ζητούν άμεση υποστήριξη για τα παιδιά τους, που συνεχίζουν να υποφέρουν από τις συνέπειες της κακοποίησης.