«Φρένο» Κασσελάκη σε συνεργασίες: Τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις για να κάνουν συγχωνεύσεις
Τα μηνύματα σε ΠΑΣΟΚ και κεντροαριστερά και η κριτική στην κυβέρνηση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο του Economist.
Περήφανος που ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε την δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στο 28th Annual Economist Government Roundtable, ωστόσο «χλιαρός» εμφανίστηκε στη συντήρηση της συζήτησης περί κοινής καθόδου με άλλα κόμματα αλλά και σε σενάρια περί συγχωνεύσεων.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είπε: «Πέρα από την Ακροδεξιά θεωρώ ότι ουδείς μπορεί να υποστηρίξει ότι κέρδισε, όλα τα συστημικά κόμματα δέχθηκαν πλήγματα. Δεδομένων των συνθηκών που είχε να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους εννέα μήνες, είμαι περήφανος που βγήκαμε δεύτεροι με ισχυρή παρουσία και με μείωση της απόστασης από την ΝΔ. Η κυβέρνηση σήμερα δεν είναι εκτός ελέγχου και κριτικής και δεν έχει την αλαζονεία του 41%. Το 28% της ΝΔ δεν προέκυψε εν κενώ. Ο πρωθυπουργός χθες στο συνέδριό σας παραδέχθηκε ότι είχαν μείωση του ποσοστού τους, λόγω του κόστους διαβίωσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε το θέμα της ακρίβειας και κατέθεσε πρόταση. Μετά τις εκλογές η κυβέρνηση υλοποίησε μία από τις δικές μας προτάσεις για την φορολόγηση των υπερκερδών στα διυλιστήρια. Το ίδιο έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα θέματα περιβάλλοντος ενώ έκανε μεγάλη εκστρατεία για την υγεία».
Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι «για εμάς η καθολική υγεία είναι δικαίωμα. Αν γεννηθείς Έλληνας πολίτης πρέπει να έχεις δωρεάν υπηρεσίες υγείας. Αυτό όμως προϋποθέτει γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό που να αμείβονται. Το εισόδημα που έχουν σήμερα είναι απαράδεκτο, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους».
Γενικεύοντας ο κ. Κασσελάκης υποστήριξε ότι «το 20% του πληθυσμού της χώρας τα πηγαίνει καλά, βελτιώνει την διαβίωσή του και είναι αισιόδοξο. Όμως ένα 80%, σύμφωνα με την εμπειρία μου, είναι είτε στάσιμο είτε είναι σε κατάσταση πανικού». Ακολούθως έθεσε το ερώτημα «γιατί η χώρα που είναι από το 1981 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είδε τόσες χώρες να την προσπερνούν και να είναι στις χειρότερες θέσεις σε μία σειρά δείκτες;», για να σημειώσει ότι «η απάντηση είναι η πολιτική ηγεσία. Υπάρχει μία πραγματική ανάγκη. Οι παλιές γενιές πρέπει να αφήσουν την δική μου γενιά να φτιάξει τα πράγματα».
Σε ερώτηση για το τι αποκόμισε τους εννέα μήνες που είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Έχω μάθει ότι το πιο σημαντικό για έναν ηγέτη είναι να ακούς τους ανθρώπους, ακούγοντας μαθαίνεις και έχεις πυξίδα για το τι πρέπει να πετύχεις. Πρέπει να είσαι αληθινός. Προσπάθησα να μιλήσω στους ανθρώπους, να ξεπεράσω τα στερεότυπα, να ενώσω το κόμμα. Δυστυχώς δεν έχουν όλοι τα ίδια συναισθήματα και δεν λειτουργούν όλοι με καλή πίστη. Από εκεί και πέρα δεν είμαι ανόητος.
Ξεκαθάρισε πάντως ότι «δεν θα χρειάζεται να παίρνω κανενός την άδεια για να κάνω αυτά που πρέπει για τους απλούς ανθρώπους. Θα είμαστε ανεξάρτητοι. Θέλουμε να είμαστε συγκεκριμένοι, θέλουμε μία οικονομία όπου οι αγορές θα λειτουργούν με ρύθμιση, θα υπάρχουν κοινωνικά αγαθά και μία κυβέρνηση που να μπορεί να παρέμβει όπως στο στεγαστικό και στην υγεία».
«Τα κόμματα δεν είναι επιχειρήσεις για να κάνουν συγχωνεύσεις και εξαγορές. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα με ιστορία, αλλά ήταν και η μία από τις δύο κυβερνήσεις που ανάγκασαν τη γενιά μου να φύγει από τη χώρα σωρεύοντας αυτό το υψηλό απόθεμα χρέους», τόνισε με νόηα από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Economist o πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Χωρίς να κλείνει την πόρτα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός για την Χαριλάου Τρικούπη. «Το 35% του ΠΑΣΟΚ απείχε από την ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Επομένως, για ποιο ΠΑΣΟΚ μιλάμε; Αυτό είναι το θέμα όταν έχεις να κάνεις με το κέντρο. Δεν είναι καθαρό ποια είναι η φιλοσοφία του. Για παράδειγμα, θέλω να ακούσω από το ΠΑΣΟΚ αν είναι διατεθειμένοι να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος από τώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμβιβαστεί», σημείωσε ο κ. Κασσελάκης.
Καθαρό μήνυμα από τις υπόλοιπες δυνάμεις
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλοντας να μην κλείσει κάθε πόρτα σε πιθανές συνεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς είπρ ότι «θέλουμε να έχουμε ένα καθαρό μήνυμα από τις υπόλοιπες δυνάμεις ότι είναι πράγματι προοδευτικές. Όμως είναι κάτι που θα πρέπει να έρθει από κάτω προς τα πάνω. Προσωπικά είμαι ανοιχτός στο να μην αποτελέσω μέρος του προβλήματος εδώ. Αν το πρόσωπό μου είναι θέμα για μια προγραμματική σύγκλιση που θα μπορέσει να μετουσιωθεί σε κυβέρνηση, υπόσχομαι ότι θα παραιτηθώ. Αυτό που θέλω είναι να είμαι χρήσιμος για την πατρίδα μου. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να μιλήσει με το ΠΑΣΟΚ. Όμως αν κάποιος θελήσει να πιέσει καταστάσεις απ' έξω, θα λάβει την αντίδραση της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ. Το μήνυμα από τη βάση είναι για έναν ΣΥΡΙΖΑ ισχυρό και ανεξάρτητο».
Αφήνουν τους Έλληνες να φτωχαίνουν
Από τα βέλη του και την κριτική του Στέφανου Κασσελάκη δεν ξέφυγε η κυβέρνηση. Επέκρινε την οικονομική και φορολογική πολιτική του κυβερνώντος κόμματος λέγοντας ότι ούτε αντιμετωπίζει τα προβλήματα της καθημερινότητας και της ακρίβειας, ούτε μεταρρυθμίζει την οικονομία και τη φορολογία. «Τι έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση τόσα χρόνια; Αφήνουν απλώς τους Έλληνες να φτωχαίνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά, διαμηνύοντας: «Θέλω να πω στους Έλληνες πολίτες ότι αν γίνω πρωθυπουργός τους δεν θα αισθάνομαι την ανάγκη να πάρω την άδεια κανενός για να κάνω το σωστό, ιδίως για τους εργάτες και για όσους είναι στο περιθώριο σε καθεστώς φτώχειας». Εξέφρασε δε την πίστη του «στη σύγχρονη αριστερά, η οποία μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα για το πώς οφείλει να λειτουργεί η αγορά».
Η Ευρώπη να δείξει στην Κύπρο την ίδια αλληλεγγύη με την Ουκρανία
Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε «υπέρ του ΝΑΤΟ αλλά μόνο ως αμυντικής συμμαχίας. Δεν μας ενδιαφέρει να μπούμε σε περιπέτειες που μπορεί οι ΗΠΑ κατά καιρούς να αποφασίζουν». Ο ίδιος χαρακτήρισε «ανησυχητικό προηγούμενο» την άνοδο της ακροδεξιάς, «κι αυτό διότι ιστορικά το ευρωπαϊκό εγχείρημα είχε συνδεθεί με την έννοια της αλληλεγγύης». Απέδωσε τις πολιτικές εξελίξεις όπως αυτές εκδηλώθηκαν μέσα από τις ευρωεκλογές στην «αδυναμία των πολιτικών ηγεσιών» να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις και σχολίασε ότι «οι δυνάμεις της αριστεράς έχουν το καθήκον να αναδείξουν ότι υπάρχει ένα εναλλακτικό μοντέλο».
Μάλιστα, κάλεσε την Ευρώπη, με αφορμή και την επικείμενη επέτειο 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, να επιδείξει απέναντι στη μαρτυρική μεγαλόννησο την ίδια αλληλεγγύη που ορθώς δείχνει στην Ουκρανία. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και στην κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή τονίζοντας ότι η Ελλάδα οφείλει να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης.