Φρεγάτες Πολεμικού Ναυτικού: Παρατείνεται η αξιολόγηση - Τι συζητήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου [vid]
Υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών και υπηρεσιακών παραγόντων, εξετάστηκε το θέμα της απόκτησης των νέων φρεγατών, που θα ενισχύσουν την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του στόλου. Στην σύσκεψη ο Αρχηγός του ΓΕΝ, ανέπτυξε την πρόταση – εισήγηση του Πολεμικού Ναυτικού, για τις νέες φρεγάτες και ποιες ανάγκες θα πρέπει να καλύψουν σε εθνικό και συμμαχικό επίπεδο.
Έγινε ανάλυση του διεθνούς περιβάλλοντος και οι ανάγκες ασφάλειας που προκύπτουν, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή , αλλά επισημάνθηκε και η ισχύς του Πολεμικού Ναυτικού, ως βασικού παράγοντα αποτροπής της επεκτατικής και αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Στην ίδια σύσκεψη εξετάστηκαν και τα εξής: Η βιωσιμότητα των ελληνικών ναυπηγείων και η στήριξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς υπάρχει εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης, να συμμετέχουν στη ναυπήγηση των νέων φρεγατών, αλλά και στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των παλαιότερων. Μην ξεχνάμε και όσα ο σύμβουλος Εθνικής ασφάλειας του Κυριάκου Μητσοτάκη, κ. Θάνος Ντόκος ανέφερε στο delphi forum περί ανάγκης "παραμονής" του 30% της δαπάνης στον κύκλο της εθνικής Οικονομίας με υποέργο που θα περιγραφεί στημ όποια συμφωνία.
Συζητήθηκε επίσης η ενδιάμεση λύση, δηλαδή, ποιες φρεγάτες να νοικιαστούν και από ποια χώρα, που θα ενταχθούν στη δύναμη του στόλου, μέχρι να ολοκληρωθεί η ναυπήγηση των νέων φρεγατών.
Τένις ήταν επίσης η ανάλυση και για το το οικονομικό σκέλος της προμήθειας, αφού το συνολικό κόστος, αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό όχι αμελητέο για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Μην ξεχνάμε επίσης πόσο κρίσιμο είναι το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο και των συναντήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.
Το Π.Ν. αξιολόγησε προτάσεις από ΗΠΑ (HFF, όπως έχει μετονομαστεί η ελληνική εκδοχή των MMSC), Γαλλία (FDI), Ολλανδία (S 11515), Ηνωμένο Βασίλειο (Arrowhead 140), Ιταλία (FREMM/Bergamini), Ισπανία (F-110) και Γερμανία (Α300). Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε δεκτή η εισήγηση να εξεταστούν οι περαιτέρω δυνατότητες αξιολόγησης προμήθειας Φ/Γ από τις εξής χώρες: Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία και Ολλανδία, ενώ η ισπανική πρόταση παρέμεινε εκτός.
https://www.youtube.com/watch?v=6XJi7Dkt-24
Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση:
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, σήμερα Σάββατο 5 Ιουνίου, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε από την Πολιτική και τη Στρατιωτική Ηγεσία για την αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν υποβληθεί στο Πολεμικό Ναυτικό ως προς την ενίσχυσή του με τέσσερις νέες φρεγάτες. Στη διάρκεια της σύσκεψης έγινε δεκτή η εισήγηση να εξεταστούν οι περαιτέρω δυνατότητες αξιολόγησης προμήθειας Φ/Γ από τις χώρες που παρατίθενται ακολούθως κατ’ αλφαβητική σειρά: Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α, Ιταλία, Ολλανδία. Στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνιος Οικονόμου, ο Γενικός Διευθυντής ΓΔΑΕΕ κ. Αριστείδης Αλεξόπουλος, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Θάνος Ντόκος και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόριος Δημητριάδης.