Φρεγάτα «ΨΑΡΑ»: Οι πρώτες εικόνες από την Ερυθρά Θάλασσα - Δείτε τον χάρτη με επιθέσεις των Χούθι
Τα εμπορικά πλοία που μπαίνουν στη «ζώνη πυρός» στην Ερυθρά Θάλασσα καλούνται να ενημερώνουν για την είσοδό τους τουλάχιστον 72 ώρες πριν.
Με αμείωτο ρυθμό, από την πρώτη ημέρα που επιχειρησιακά εντάχθηκε στην ναυτική αρμάδα της ευρωπαϊκής επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ», η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» συνεχίζει την παροχή προστασίας σε εμπορικά πλοία που επιχειρούν να διασχίσουν την Ερυθρά Θάλασσα.
Το Στρατηγείο της Λάρισας έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες εικόνες από την αποστολή που έχει αναλάβει το ελληνικό πολεμικό πλοίο. Πρόκειται για επιχείρηση στενής προστασίας σε εμπορικό πλοίο στον Κόλπο του Άντεν.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση, «τα εμπορικά πλοία εγγράφονται στο σύστημα αναφοράς σκαφών MSCHoA, σύμφωνα με τη σύσταση για τον χάρτη Q6099 για τη θαλάσσια ασφάλεια, το συντομότερο δυνατό, το αργότερο 72 ώρες πριν από την είσοδο στην περιοχή αναφοράς.
Παράλληλα, στη δημοσιότητα δόθηκε και ο χάρτης με τις επιθέσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων, τόσο με πυραύλους όσο και με επανδρωμένα εναέρια και θαλάσσια οχήματα, από την 28η Φεβρουρίου όπου τα πολεμικά πλοία της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ» ξεκίνησαν να επιχειρούν στην Ερυθρά Θάλασσα μέχρι και σήμερα. Όπως φαίνεται στον χάρτη, ο κύριος όγκος των επιθέσεων εντοπίζεται στην αποκαλούμενη «Πύλη των Δακρύων», τα Στενά Μπαμπ Ελ Μαντέμπ.
Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα εναέρια και θαλάσσια οχήματα αλλά και με πυραύλους σημειώνονται κατά μήκος της κύριας διαδρομής ναυσιπλοΐας στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης, με την περιοχή υψηλότερου κινδύνου να εκτείνεται σε περίπου 200 ν.μ. βόρεια και ανατολικά του Μπαμπ ελ Μαντέμπ προς τη νότια Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν αντίστοιχα, όπως φαίνεται στον χάρτη.
Η δράση των Χούθι
Οι Χούθι έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να βάλουν στο στόχαστρο πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ και έχουν επεκτείνει τον κατάλογο των στόχων τους ώστε να συμπεριλάβουν πλοία που συνδέονται με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Παρ' όλα αυτά, ο αριθμός των πλοίων που στοχοποιούνται, χωρίς να υπάρχει καμία απόδειξη σύνδεσης με οποιαδήποτε από αυτές τις χώρες, υπογραμμίζει την άποψη ότι οποιαδήποτε πλοίο μπορεί να αποτελέσει στόχο των Χούθι. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Χούθι μπορεί να χρησιμοποιούν ξεπερασμένες πληροφορίες σχετικά με την «ταυτότητα» των πλοίων σε ορισμένες περιπτώσεις.
Οι επιθέσεις των Χούθι περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο UAV και πυραύλους, χωρίς να αποκλείεται η χρήση USV ή ακόμη και άλλων εναέριων μέσων. Η ακολουθία της επίθεσης μπορεί να ξεκινήσει με μια επικοινωνία VHF που δίνει εντολή στο πλοίο να αλλάξει πορεία προς ένα λιμάνι υπό τον έλεγχο των Χούθι. Η μη συμμόρφωση μπορεί να οδηγήσει σε επίθεση.
Οι απόπειρες άμεσης επιβίβασης (ρεσάλτο) που υπήρξαν σε προηγούμενες περιπτώσεις πλέον δεν παρατηρούνται, δεδομένης της ισχυρής παρουσίας της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ« και όχι μόνο. Παρ' όλα αυτά, όπως τονίζεται, η παρουσία σκαφών που παρενοχλούν πλοία του εμπορικού ναυτικού στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, στα Στενά Μπαμπ Ελ Μαντέμπ και του Κόλπου του Άντεν υποδηλώνει μια πιθανή αναζωπύρωση αυτής της προσέγγισης.
Υπεθυμίζεται ότι η ευρωπαϊκή στρατιωτική επιχείρηση έχει αμυντική εντολή και ενεργεί ως αξιόπιστος πάροχος ασφάλειας στη θάλασσα, με στόχο τη διαφύλαξη της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή επιχειρήσεων και τη συμβολή στην αποκατάσταση της ασφαλούς διέλευσης των εμπορικών πλοίων.