Φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ»: «Χτυπάει» η «καρδιά» της πρώτης ελληνικής Belh@rra
Την τελική της μορφή αποκτά σταδιακά η πρώτη ελληνική Belh@rra «ΚΙΜΩΝ. Με την τοποθέτηση της Μονάδας Πανοραμικών Αισθητήρων και Πληροφοριών (PSIM), του κεντρικού ιστού ύψους 40 μέτρων και βάρους 150 τόνων που «κούμπωσε» στην υπερσύγχρονη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ο χρόνος στα ναυπηγεία της Naval Group στη Λοριάν της Γαλλίας μετρά πλέον αντίστροφα.
Οι δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024. Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν η πρώτη φρεγάτα FDI «Amiral Ronarc’h», που προορίζεται για το γαλλικό πολεμικό ναυτικό, ξεκινήσει τις δοκιμές εν πλω, η F-601 «ΚΙΜΩΝ» θα εισέλθει στη διαδικασία των δοκιμών εν όρμω.
Παράλληλα, τον επόμενο μήνα αναμένεται να μεταβεί στη Λοριάν για εκπαίδευση ο πρώτος πυρήνας Ελλήνων αξιωματικών, μέρος του πληρώματος που θα παραλάβει την ελληνική φρεγάτα με την παράδοσή της στο Πολεμικό Ναυτικό.
Οι εργασίες για τη συμπλήρωση των υποσυστημάτων θα συνεχιστούν το πρώτο εξάμηνο του 2024, και – παράλληλα - το ελληνικό κλιμάκιο θα εκπαιδεύεται με δοκιμές στην ελληνική Belh@rra.
Το δεύτερο εξάμηνο του 2024 θα ακολουθήσουν οι δοκιμές εν πλω. Η τελική φάση περιλαμβάνει τα οπλικά συστήματα, ενώ η παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό αναμένεται τους πρώτους μήνες του 2025.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η F-601 «ΚΙΜΩΝ» θα είναι η πρώτη φρεγάτα FDI της Naval Group η οποία θα πραγματοποιήσει βολή με τους πυραύλους επιφανείας – αέρος Aster-30.
H Μονάδα Πανοραμικών Αισθητήρων και Πληροφοριών
Το PSIM ενσωματώνει ολόκληρη τη «νοημοσύνη» του συστήματος, όπως αισθητήρες, δυνατότητες υπολογισμών, κέντρο δεδομένων και κονσόλες πολλαπλών λειτουργιών για τη διεξαγωγή όλων των τομέων πολεμικών επιχειρήσεων.
Η αρχιτεκτονική και οι αισθητήρες του - μεταξύ άλλων - επιτρέπουν την επιτήρηση, αναγνώριση και καταπολέμηση εναέριων μέσων ή θαλάσσιων στρατιωτικών και πολιτικών πλοίων, φίλιων ή εχθρικών δυνάμεων.
Είναι εξοπλισμένο με το ψηφιακό ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών «Sea Fire» της Thales, ένα από τα πιο προηγμένα ναυτικά ραντάρ AESA στον κόσμο.
Παράλληλα, διαθέτει ένα υπερσύγχρονο ψηφιακό κέντρο πληροφοριών μάχης για τον έλεγχο των οπλικών συστημάτων, όπως επίσης συστήματα επικοινωνίας και ηλεκτρονικού πολέμου.