Φουκουσίμα επιπτώσεις: Διεθνής ανησυχία για διαρροή ραδιενέργειας
Φουκουσίμα επιπτώσεις: Το τείχος από πάγο που κατασκευάστηκε στο υπέδαφος γύρω από το κατεστραμμένο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι της εταιρείας Tokyo Electric Power (TEPCO) πιθανόν έλιωσε εν μέρει, μετέδωσε σήμερα, Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.
Η TEPCO σχεδιάζει να το ενισχύσει στις αρχές του Δεκεμβρίου και μελετά επίσης και άλλα πιθανά μέτρα, σύμφωνα με το δίκτυο.
Το τείχος αυτό από πάγο, εξαιρετικά δαπανηρό και χρονοβόρο έργο, κατασκευάστηκε για να εμποδίζεται η μόλυνση υπογείων ρευμάτων. Αποτελούσε μέρος των προσπαθειών για να περιοριστεί η μόλυνση του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια μετά τον σεισμό 9 βαθμών και το τσουνάμι που προκάλεσε την 11η Μαρτίου του 2011, που κατέστρεψαν το εργοστάσιο προκαλώντας τήξη στους αντιδραστήρες.
Η TEPCO δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής τις πληροφορίες του NHK.
REUTERS
Φουκουσίμα επιπτώσεις: Στον ωκεανό το μολυσμένο νερό από τον πυρηνικό σταθμό
Υπενθυμίζεται ότι η διαχειρίστρια εταιρία του κατεστραμμένου εργοστασίου ανακοίνωσε στα τέλη του Αυγούστου 2021, ότι θέλει να απορρίψει στον ωκεανό μέσω μιας υποθαλάσσιας σήραγγας περισσότερο από ένα εκατομμύριο τόνους νερού, που κρατά αποθηκευμένο.
Η ιαπωνική κυβέρνηση είχε αποφασίσει τον Απρίλιο να απορρίψει στη θάλασσα από το 2023 αυτό το νερό που προέρχεται από βροχοπτώσεις, υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες ή απαραίτητες εγχύσεις για την ψύξη της καρδιάς των πυρηνικών αντιδραστήρων που υπέστησαν τήξη μετά το τεράστιο τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011.
https://www.youtube.com/watch?v=02BqQqguZYA
H Ιαπωνία είχε θέσει τέλος έτσι σε επτά χρόνια συζητήσεων για τον τρόπο με το οποίο θα μπορούσε να ξεφορτωθεί αυτούς τους σχεδόν 1,27 εκατομμύριο τόνους μολυσμένου νερού, αποθηκευμένου μέσα σε χιλιάδες δεξαμενές στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου, δίνοντας την υπόσχεση ότι προηγουμένως το νερό θα υποβληθεί σε επεξεργασία και ότι θα ληφθούν μέτρα ώστε αυτό να μην κηλιδώσει τη φήμη της περιοχής.
Τότε, είχε επισημανθεί ότι το νερό που θα απορριφθεί στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, φιλτραρίστηκε επανειλημμένα για να αποβάλει τις περισσότερες ραδιενεργές ουσίες του (ραδιονουκλεΐδια) αλλά όχι το τρίτιο, το οποίο δεν μπορεί να απορριφθεί με τις υφιστάμενες τεχνικές.
Τη λύση αυτή, μάλιστα, αμφισβητούσαν ιδιαίτερα οι ψαράδες και οι γεωργοί της Φουκουσίμα, που εξέφραζαν φόβους ότι έτσι θα πληγεί ακόμη περισσότερο η εικόνα των προϊόντων τους στους καταναλωτές. (Διαβάστε περισσότερα)