«Φωτιές» άναψε το βιβλίο της Μέρκελ για τα μνημόνια: «Δικαίωση Τσίπρα» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
Σε ένα βιβλίο... ποταμό η Άγκελα Μέρκελ μοιράζεται άγνωστες ιστορίες για την περίοδο των μνημονίων, προκαλώντας «παλίρροια» στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό.
«Φωτιές» στην ελληνική πολιτική σκηνή έχουν ανάψει τα απομνημονεύματα της Άγκελα Μέρκελ με τα κόμματα να «σφάζονται» για το ποιος... έφταιξε περισσότερο στη δύσκολη περίοδο των μνημονίων, την οποία μνημονεύει η Γερμανίδα πρώην καγκελάριος στο βιβλίο της.
Σε μία χειμαρρώδη αφήγηση, η Μέρκελ θυμάται άγνωστες ιστορίες από την περίοδο των διαπραγματεύσεων για τα μνημόνια και περιγράφει σκηνικά από τις αγωνιώδεις προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί η τεράστια κρίση χρέους που συντάραξε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στους Έλληνες πρωθυπουργός με τους οποίους διασταυρώθηκε, την περίοδο της οικονομικής κρίσης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη γνωριμία της με τον Αλέξη Τσίπρα.
Όπως αναφέρει και η Deutsche Welle, στα απομνημονεύματά της η Άγκελα Μέρκελ μιλά για όλους και όλα την περίοδο κυρίως από το 2005 έως το 2021 με αναφορές στους Έλληνες πρωθυπουργούς της περιόδου.
Ξεκινώντας από το 2009 και τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου αναφέρει: «Ο Παπανδρέου μας είπε ότι χρειάζεται χρόνο. Βρήκα αδιανόητη την αντίδρασή του. Από τη μία, υπήρχε μεγάλη πίεση, έπρεπε κάτι να κάνει, αλλά από την άλλη φαινόταν να έχει όλο τον χρόνο στον κόσμο με το μέρος του (...) Μιλούσαμε μεταξύ μας έντονα, αγγλικά, γαλλικά γερμανικά. Οι διερμηνείς μετά βίας μας μετέφεραν ψιθυριστά αυτό που άκουγαν».
Αναφορικά με τη διάσταση απόψεων σχετικά με την διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους, που είχε ήδη αρχίσει να διαφαίνεται την περίοδο 2009 και 2010, η Άγκελα Μέρκελ παρατηρεί:
«Αναγνωρίσαμε ότι όλα τα μέλη της Ευρωζώνης μοιράζονταν από κοινού την ευθύνη για την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ευρώ και συμφωνήσαμε σε πέντε σημεία. Μεταξύ αυτών καλούσαμε την Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για μείωση χρέους. Ζητήσαμε από τους υπ. Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ να συνεδριάσει στις 16 Φεβρουαρίου 2010 (…) και μέχρι τότε από την Ελλάδα θα ενέκρινε προτεινόμενα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος. Η Κομισιόν θα επέβλεπε την υλοποίησή τους με την ΕΚΤ και θα αξιοποιούσε την εμπειρία του ΔΝΤ. Ήταν για μένα σημαντική η συμβολή του ΔΝΤ, το προσωπικό του ήταν έμπειρο και θα αξιολογούσε τις ελληνικές προτάσεις πιο αμερόληπτα σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η ανησυχία μου ήταν ότι οι τελευταίοι θα ήταν πολύ επιεικείς με την Ελλάδα».
Τα μνημόνια, ο Τσίπρας και οι... 18 λέξεις για τον Σαμαρά
Διατρέχοντας όλη την περίοδο της κρίσης, στέκεται στο βιβλίο της ιδιαίτερα στο επεισοδιακό 2015, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα. Ανατρέχοντας στην εκλογή του Τσίπρα στην πρωθυπουργία στις αρχές του 2015 κάνει όμως και μια λιτή αναφορά (μόλις 18 λέξεων) στον προκάτοχό του, Αντώνη Σαμαρά:
«Η νίκη του Τσίπρα οφείλεται στην οργή πολλών Ελλήνων ενάντια στα προγράμματα διάσωσης του Ευρώ. Στην προεκλογική του εκστρατεία υποσχέθηκε να απελευθερώσει τη χώρα από τον ζυγό της τρόικας, όπως έλεγε. Ο προκάτοχός του Αντώνης Σαμαράς απέτυχε να υλοποιήσει ό,τι είχε συμφωνηθεί στο δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης».
Για την πρώτη της κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στην καγκελαρία αρχές του 2015 αναφέρει τα εξής: «Ήμουν περίεργη και ενθουσιασμένη, τι είδους προσωπικότητα είχε, θα τον γνώριζα καλύτερα. Ήταν είκοσι χρόνια νεότερος μου». Και σημειώνει: «Μέχρι τότε είχαμε μιλήσει δύο φορές στο τηλέφωνο με διερμηνείς και είχαμε πάει στις Βρυξέλλες. Εκεί είχαμε βρεθεί μόνο για λίγο σε δύο συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εκεί τον συμπάθησα, περισσότερα δεν μπορούσα όμως να πω» αναφέρει για την πρώτη τους επίσημη συνάντηση στην καγκελαρία και συνεχίζει:
«Απ‘ όσο θυμάμαι, τόνισα στη συνομιλία με τον Τσίπρα ότι είχα κάθε πρόθεση να παραμείνει η Ελλάδα μέλος της Ευρωζώνης. Το καλοκαίρι του 2012 είχα ήδη σκεφτεί πολύ τα επιχειρήματα εκείνων που ήθελαν η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη. Δεν μπορούσαν να με πείσουν».
Για το ιστορικό «Wir schaffen das» (Θα τα καταφέρουμε)
Χωρίς αμφιβολία, για την καγκελάριο Μέρκελ η πιο κομβική χρονιά στην πολιτική της θητεία ήταν το 2015. Ξεκίνησε με το αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης και το πολιτικό και χρηματοπιστωτικό θρίλερ μέχρι την τελική διάσωση της Ελλάδας με την παραμονή της στην Ευρωζώνη μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου (και το «όχι» που έγινε «ναι) και κατέληξε με το προσφυγικό δράμα στην Ευρώπη, ξεκινώντας πάλι από τις ακτές του Αιγαίου μέχρι τα γερμανικά σύνορα. Μέχρι σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται πεπεισμένη ότι η επιλογή της να κρατήσει ανοιχτά τα σύνορα στους σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες ήταν σωστή:
«Wir schaffen das (σ.σ. Θα τα καταφέρουμε). Καμία άλλη πρόταση δεν έχει γυρίσει τόσο πολύ στα αυτιά μου όσο αυτή, σε όλη την πολιτική μου καριέρα. Για μένα ήταν μια απλή πρόταση» αναφέρει ήδη από τον πρόλογο.
«Ήταν η έκφραση μιας στάσης ζωής. Μπορείτε να το πείτε πίστη στον Θεό, αυτοπεποίθηση ή απλώς αποφασιστικότητα για επίλυση προβλημάτων, υπέρβαση αδιεξόδων, θέληση για κάτι νέο. Μπορούμε να τα καταφέρουμε και εκεί που συναντάμε εμπόδια, πρέπει να προσπαθήσουμε.Έτσι το είπα τότε σε εκείνη τη συνέντευξη Τύπου για το προσφυγικό στις 31/08/2015. Έτσι έκανα πολιτική. Έτσι ζω (…)»
Η πρώτη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ: «Διαβάστε το βιβλίο της Μέρκελ»
Στα όσα γράφει η Άγκελα Μέρκελ στα απομνημονεύματά της για τη δύσκολη περίοδο των μνημονίων και την κυβέρνηση Τσίπρα, αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του.
«Προτείνουμε οι σημερινοί κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι του χτες, όσοι δηλαδή επιδίδονται εδώ και χρόνια στην απαξίωση του έργου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να διαβάσουν με προσοχή όσα γράφει η Γερμανίδα πρώην καγκελάριος».
Ακολούθως επιτίθεται σε όσους "συκοφάντησαν" τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα: «Θα διαπιστώσουν ότι τα αποσπάσματα από τα απομνημονεύματα της 'Αγκελα Μέρκελ, που αφορούν στην Ελλάδα, είναι η εκδίκηση της ιστορίας για τα ψέματα με τα οποία το αντιΣYΡΙΖΑ μέτωπο και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατασυκοφάντησαν τις πολιτικές του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».
Κλείνοντας υπογραμμίζει: «Δεν περιμένουμε να ζητήσουν συγγνώμη για το ρόλο τους τόσο κατά την περίοδο των δύσκολων διαπραγματεύσεων, όσο και μετά από αυτές. Είναι όμως βέβαιο ότι η δημοκρατική κοινή γνώμη, που επί χρόνια βομβαρδίζεται από την προπαγάνδα τους, θα πειστεί οριστικά για το ποιος ήταν ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στη σωτηρία της χώρας. Αλλά ποιος ήταν τελικά ο ρόλος και εκείνων που ακόμη και σήμερα κουνούν το δάχτυλο».
ΝΔ: «Από το "Go back Merkel" ο Τσίπρας έγινε το χαϊδεμένο παιδί»
Την ίδια ώρα, αν και δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση από πλευράς ΝΔ, χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της Δόμνας Μιχαηλίδου στο Action 24 το πρωί της Τετάρτης (27/11), η οποία σχολίασε δηκτικά τις αναφορές Μέρκελ για τον Αλέξη Τσίπρα.
Ειδικότερα, η κ. Μιχαηλίδου σημείωσε πως «υπάρχει κάποια ανακολουθία. Ενώ ο κ. Τσίπρας διατράνωνε περί "Go back Merkel" αποδεικνύεται πως τελικά ήταν το χαϊδεμένο παιδί της κ. Μέρκελ». «Το αν ενδίδει με χαμόγελο ή όχι μου είναι παντελώς αδιάφορο», συμπλήρωσε ενδεικτικά.
Η «ύστατη λύση» των μνημονίων και η... λιποθυμία Σόιμπλε
Η Άγκελα Μέρκελ δεν έμεινε όμως μόνο στην εντύπωση που της προκάλεσαν οι Έλληνες πρωθυπουργοί αλλά μοιράστηκε και παρασκήνιο από τις πυρετώδεις διεργασίες που γίνονταν την κρίσιμη περίοδο των μνημονίων.
Με διαρκή μέσα της την αίσθηση του κατεπείγοντος, η Μέρκελ περιγράφει τα μνημόνια ως την «ύστατη λύση», ενώ αναστοχάζεται, σχεδόν αυτοκριτικά, λέγοντας πως «είχα όμως δίκιο; Πράγματι δεν υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις που απλώς δεν είχαμε επιλέξει; Ότι υπάρχουν πάντα εναλλακτικές λύσεις στη ζωή είναι βέβαιο».
Με τα εμπόδια, ωστόσο, να εγείρονται τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και στο εγχώριο (γερμανικό) επίπεδο, η κ. Μέρκελ επέλεξε να συνδυάσει την οικονομική βοήθεια με ένα πακέτο επώδυνων διαρθρωτικών αλλαγών. «Το μόνο αληθές είναι πως δεν ήμουν πρόθυμη να βοηθήσω την Ελλάδα προτού παρουσιάσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» αναφέρει χαρακτηριστικά, κατονομάζοντας ως μοναδικό της σύμμαχο στην κυβέρνησή της τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αν και ο τελευταίος έπεσε... λιπόθυμος, στο άκουσμα του ποσού που θα κατέβαλε η Γερμανία για το ελληνικό πρόγραμμα.
Η ίδια περιγράφει στο βιβλίο της: «Στην πτήση της επιστροφής από τη Μόσχα στο Βερολίνο, μου είπαν ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το σχέδιό μας. Από το Βερολίνο πλέον, τηλεφώνησα στον Νικολά Σαρκοζί πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών και του ανακοίνωσα προσωπικά την πρότασή μας. Ο Σαρκοζί εξεπλάγη ευχάριστα. Σκέφτηκε, φαίνεται, πως η Γερμανία αποφάσισε επιτέλους να βάλει το χέρι στην τσέπη και υποσχέθηκε πως ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών θα υποστήριζε τον Σόιμπλε στις διαπραγματεύσεις. Λίγο αργότερα ο Βάιντμαν με ενημέρωσε τηλεφωνικά πως ο Σόιμπλε είχε ένα λιποθυμικό επεισόδιο και μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο των Βρυξελλών. Του είχε μεταφέρει τα νέα ο Γεργκ Άσμουσεν».