Φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας: Συνεχίζεται η μάχη της πυροσβεστικής για τέταρτη ημέρα - Κάηκαν 55.000 στρέμματα δάσους [vid]
Σε ολονύκτια επιφυλακή ήταν το πυροσβεστικό σώμα, καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης (19/5) στην περιοχή του Σχίνου Λουτρακίου, βρίσκεται σε εξέλιξη για τέταρτη συνεχή ημέρα. Τα πύρινα μέτωπα είναι πολλά και διασκορπισμένα ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο.
Σύμφωνα με στέλεχος του πυροσβεστικού σώματος, η φωτιά έχει κάψει πάνω από 55.000 στρέμματα δασικής έκτασης, σπίτια και αγροικίες. Το μόνο θετικό νέο μέχρι στιγμής είναι πως οι θυελλώδεις άνεμοι των προηγούμενων ημερών έχουν εξασθενήσει. «Στόχος είναι να οριοθετηθεί μέσα στην ημέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται πως η ανησυχία που εκφράζεται τις τελευταίες ώρες από την Πυροσβεστική αφορά τις περιοχές Καλκάκι και Παπαγιαννεϊκα. Μάλιστα για τη δεύτερη περιοχή δόθηκε εντολή εκκένωσης από τις αρχές.
https://www.youtube.com/watch?v=UoHFr3ZgbLE&t=9s
Η επιχείρηση κατάσβεσης
Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν συνολικά 278 πυροσβέστες, 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, το κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», οκτώ Α/Φ, οκτώ PZL, δύο Ε/Π και ακόμη δύο Ε/Π του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ. ως συντονιστικά. Συνδρομή παρέχουν: δύο Ε/Π του Ελληνικού Στρατού, εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ανάλυση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών - Meteo: Τι οδήγησε στην καταστροφική πυρκαγιά
Σε μια πρώτη ανάλυση για την καταστροφική πυρκαγιά στον Σχίνο Κορινθίας προέβη το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το meteo παραθέτει τα μετεωρολογικά στοιχεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς η οποία έγινε ανεξέλεγκτη και εξακολουθεί να καίει με διαρκείς αναζωπυρώσεις τα Γεράνεια Όρη, πλήττοντας τους νομούς Κορινθίας και Αττικής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του meteo είχαμε:
- Μηδενικές βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή επί 26 ημέρες
- Μέσα σε διάστημα 95 ημερών είχαμε μόλις 6 ημέρες βροχοπτώσεων, με ύψος βροχόπτωσης μικρότερο των 30 χιλιοστών
- Επνεαν πολύ ενισχυμένοι άνεμοι με ριπές ταχύτητας μεταξύ 50 χλμ./ω-66 χλμ./ώρα.
- Η πυρκαγιά ανέπτυξε την Πέμπτη, τον δικό της καιρό
- Η ακραία συμπεριφορά της πυροδοτήθηκε από τις επικρατούσες πυρομετεωρολογικές συνθήκες
Τι μπορούμε να μάθουμε από μια πυρκαγιά όπως αυτή του Σχίνου Κορινθίας
Ένα πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, όπως αυτό που επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2007, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην καλύτερη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, μέσα από την παροχή μετεωρολογικής πληροφορίας σε πραγματικό χρόνο.
Σε αντίθεση με την τυπική προσέγγιση της παροχής πληροφορίας για την επικινδυνότητα σε επίπεδο διοικητικών ζωνών (π.χ. νομοί), η παροχή υψηλής ανάλυσης προγνώσεων για την επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών προσθέτει αξία στην παρεχόμενη πληροφορία, και μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην ενίσχυση της ετοιμότητας και της απόκρισης.
Κάθε δασική πυρκαγιά μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει τον δικό της καιρό. Είναι λοιπόν απαραίτητη η αξιοποίηση κατάλληλων προγνωστικών μοντέλων, όπως το IRIS, το οποίο επιχειρησιακά λειτουργεί το ΕΑΑ/meteo.gr από το 2019.
«Κερδήθηκε το στοίχημα για προστασία του καταφυγίου Άγριας Ζωής»
Ο υφυπουργός τόνισε ότι η νύχτα ήταν δύσκολη και δόθηκε μάχη για την προστασία του καταφυγίου Άγριας Ζωής, στοίχημα το οποίο κέρδισαν οι πυροσβέστες. Η εικόνα της φωτιάς σήμερα είναι καλύτερη αλλά όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής συνεχίσουν το έργο τους για την κατάσβεση.
Για το 112 ο Νίκος Χαρδαλιάς απαντώντας σε σχόλια, ανέφερε ότι δεν είναι μέσο επικοινωνίας, χρησιμοποιείται μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, για αυτό στη συγκεκριμένη περίπτωση εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα σε τοπικό επίπεδο για την εκκένωση οικισμών. Ο υφυπουργός τόνισε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά μετά από 21 χρόνια που εκδηλώνεται τόσο μεγάλη πυρκαγιά με τέτοιες καιρικές συνθήκες την περίοδο αυτή. Η προηγούμενη ήταν στη Σάμο.