Φωτιά στον Έβρο: «Αύριο αλλάζει ο αέρας, μεγαλώνει η απειλή» - Σύσκεψη υπό Κικίλια
Συνεχίζεται αδιάκοπα η μάχη με τις αναζωπυρώσεις για ένατη ημέρα στον Έβρο.
Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Κασσιτερά Ροδόπης προκειμένου να απομακρυνθούν από αυτήν και να κατευθυνθούν προς Σάπες. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Κασσιτερά απομακρυνθείτε προς Σάπες. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».
Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Λευκίμμη Έβρου προκειμένου να απομακρυνθούν απ' αυτήν και να κατευθυνθούν προς Τυχερό. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Λευκίμμη απομακρυνθείτε προς Τυχερό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».
Κικίλιας: Θα ενισχυθούν οι δυνάμεις στον Έβρο
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, προανήγγειλε το μεσημέρι της Κυριακής (27/08), από την Αλεξανδρούπολη όπου και βρέθηκε, πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις στον Έβρο θα ενισχυθούν.
Συγκεκριμένα, ο ίδιος είπε: «Υπάρχει όντως αυτή η νοητή ευθεία στην οποία εκκίνησαν 14 πυρκαγιές εκείνη την ημέρα και αυτό είναι κάτι το οποίο θα διερευνήσουν οι ΔΑΕ, η Ελληνική Αστυνομία και η ΕΥΠ και επαναλαμβάνω, δεν θα κάνουμε άλλες εικασίες και σχόλια μέχρις ότου ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα».
Ακόμα, ο Βασίλης Κικίλιας – μεταξύ άλλων – πρόσθεσε: «Θα ήθελα να σας πω ότι σήμερα είναι η ώρα της μάχης για όλους και κρίνεται αυτό και θα συνεχίσουμε να είμαστε όλοι αυτοί οι οποίοι πρέπει να συντονίζουν είτε να επιχειρούν. Και στο τέλος θα τα καταφέρουμε».
Προανήγγειλε, επίσης, μία πολύ μεγάλη συζήτηση και αποφάσεις που αφορούν στην πυροπροστασία, τα αντιπλημμυρικά έργα και τον επιχειρησιακό τρόπο που θα αντιδρούμε στις προκλήσεις του μέλλοντος.
«Κάποιοι μιλούν για κλιματική αλλαγή, κάποιοι άλλοι για κλιματική κρίση, κάποιοι επιστήμονες, ακόμα και για κλιματική κατάρρευση. Το σίγουρο είναι ότι η χώρα, η Ευρώπη και ο πλανήτης αντιμετωπίζουν πολλές φορές προκλήσεις και πρέπει να εμφανιστούμε πιο έτοιμοι και πιο αποτελεσματικοί, για ό,τι θα φέρει το μέλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επισημαίνεται ότι έγινε σύσκεψη, παρόντος του Βασίλη Κικίλια, στην οποία μετείχαν και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Έβρου Σταύρος Κελέτσης, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Πέτροβιτς, ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος καθώς και εκπρόσωπος του δήμου Αλεξανδρούπολης.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς του Έβρου εντοπίζεται στην περιοχή της Λεπτοκαρυάς, ενώ αναζωπυρώσεις σημειώθηκαν κατά την διάρκεια της νύχτας στη Δαδιά.
Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς δήλωσε στην ΕΡΤ ότι πλέον η πυρκαγιά είναι ενιαία. Είναι μία «πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση», που έχει προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή» τόνισε.
«Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί, να τεθεί υπό έλεγχο. Και αυτό προβληματίζει περισσότερο», ανέφερε, προσθέτοντας: «Χθες είχαμε συναγερμό στην Αύρα, τη Συκορράχη, την Αισύμη. Άλλαξαν οι άνεμοι και είχαμε απειλή, αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί η φωτιά στη Δαδιά».
«Το δάσος της Δαδιάς δεν έχει καθαριστεί ποτέ»
Ερωτηθείς γιατί δεν μπορεί να σβήσει η φωτιά στον Έβρο, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι το δάσος της Δαδιάς δεν έχει καθαριστεί ποτέ. «Το δάσος της Δαδιάς είναι παρθένο. Είχαμε μια φωτιά στο δάσος και μία βόρεια της Αλεξανδρούπολης και τώρα έχουμε μια ενιαία πυρκαγιά», σημείωσε αρχικά.
«Τις πρώτες ημέρες, η φωτιά της Δαδιάς έφτασε μέσα σε δύο ώρες βόρεια της Αλεξανδρούπολης. Οι άνεμοι ήταν 7-8 μποφόρ, η πυρκαγιά απέκτησε πολύ μεγάλη ταχύτητα, περνούσε και έκαιγε τα πάντα», συμπλήρωσε.
«Το δάσος δεν είχε καθαριστεί ποτέ. Θα έπρεπε να έχει διαφορετική διαχείριση», συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχης. «Ας απαντήσουν οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση του δάσους. Κάποια στιγμή πρέπει να διαχωρίσουμε τις δασικές από τις αστικές πυρκαγιές, να υπάρχει μια άλλη δομή που θα έχει τη συνδρομή των δασικών υπηρεσιών», πρόσθεσε.
Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε πως την επόμενη ημέρα πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στην αντιπλημμυρική θωράκιση του Έβρου. «Μετά τις πυρκαγιές, έρχονται οι πλημμύρες. Χρειάζονται πολύ ισχυρά αντιπλημμυρικά έργα», τόνισε.