Η φωτιά στην Εύβοια συνεχίζει να απειλεί χωριά, δάσος και πόλεις όπως η Ιστιαία, με τους κατοίκους να δίνουν μάχη μέχρις εσχάτων προκειμένου να προστατεύσουν το μέρος τους. Στην περιοχή Καματριάδες στην Εύβοια, οι κάτοικοι με όσα μέσα διαθέτουν περιμένουν τη φωτιά να πλησιάσει στο μέρος που έχουν εμπλέξει να δώσουν μάχη με τις φλόγες, εξαιτίας της χαμηλής βλάστησης προκειμένου να ανακόψουν την πορεία του μετώπου.
Αν η φωτιά εξαπλωθεί και παραπέρα θα κινδυνεύσουν σπίτια και μέρος του δάσους που δεν έχει καεί και οι φλόγες θα αρχίσουν να απειλούν την Ιστιαία. Οι εικόνες που φαίνονται στο παρακάτω βίντεο είναι πραγματικά συγκλονιστικές, με τους κατοίκους να φαίνονται αποφασισμένοι να σώσουν ό, τι μπορούν από την πύρινη λαίλαπα. Η φωτιά έχει φτάσει σε μεγάλο ύψος και όπως φαίνεται στις εικόνες εκτός από τους κατοίκους στο σημείο βρίσκονται ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.
Εφιαλτική η κατάσταση στην Εύβοια: Μήνυμα από 112 - «Εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία» - Μαίνεται το πύρινο μέτωπο
Με τη φωτιά στην Εύβοια να μαίνεται οι κάτοικοι της Αβγαριάς έλαβαν μήνυμα του 112 για να εκκενώσουν το χωριό. Συγκεκριμένα οι κάτοικοι της Αβγαριάς, έλαβαν το μήνυμα του 112 το οποίο ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στην Αβγαριά Εύβοιας, εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία. Δασική πυρκαγιά κοντά σας».
Συνεχείς αναζωπυρώσεις και φόβοι να μη φτάσει στην Ισταία
Σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται για ακόμη μία χωριά της Εύβοιας, καθώς η φωτιά που καίει για έβδομη ημέρα τον τόπο και τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα έχει απειλήσει τις περιοχές Αβγαριά και Γαλατσώνα, στις οποίες σημειώθηκαν αναζωπυρώσεις. Το μεγάλο μέτωπο προχωρά και στις Καματριάδες. Οι κάτοικοι και οι πυροσβέστες που είναι συγκεντρωμένοι στα σημεία δίνουν μάχη - και σήμερα - να σώσουν την περιουσία τους αλλά και τη φύση.
Η πύρινη λαίλαπα έχει φτάσει κοντά στην Ιστιαία. Όλοι περιμένουν τα εναέρια, ενώ πυκνοί καπνοί έχουν απλωθεί πάνω από την πόλη. Το μέτωπο στο Ασμίνι είναι περισσότερο επικίνδυνο και έχει κατεύθυνση προς το χωριό. Στην Αβγαριά η φωτιά καίει το δάσος σε χαράδρα και είναι δύσκολο για τους πυροσβέστες να πλησιάσουν το μέτωπο.
Στο χωριό Καματριάδες, το μεσημέρι, τα μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν τη φωτιά και δίπλα τους οι κάτοικοι με αλυσοπρίονα και μηχανήματα ρίχνουν τα δέντρα, έτσι ώστε αν φτάσει η φωτιά, τουλάχιστον να μην ανέβουν ψηλά οι φλόγες και κινηθούν με μεγαλύτερη ένταση και σε μεγαλύτερή απόσταση.
Δραματική έκκληση δημάρχου Ιστιαίας για εναέρια μέσα: Χθες μιλούσα για ολοκαύτωμα σήμερα μιλάμε για εξαφάνιση
«Έχουμε επικίνδυνα μέτωπα σε Καματριάδες, Αβγαρά και Γαλατσώνα, τα εναέρια μέσα εγκατέλειψαν γιατί συμπλήρωσαν τις ώρες πτήσης, ζητήσαμε ενισχύσεις. Δεν υπάρχουν περιθώρια, χθες μιλούσα για ολοκαύτωμα σήμερα μιλάμε για εξαφάνιση», είπε ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοντζιάς. https://www.youtube.com/watch?v=e6QIPTgN5FE
Η εικόνα στο νότιο μέτωπο Στο νότιο μέτωπο της φωτιάς στο νησί, η κατάσταση είναι πιο ήρεμη. Στον άξονα Φαράκλα- Σπαθάρι- Καλύβια -Τρούπι, όπου υπήρξε το μεγάλο πρόβλημα, εκτός από ρίψεις που έγιναν από τα αεροσκάφη και ελικόπτερα κυρίως το απόγευμα της Κυριακής, 8 Αυγούστου, επιχείρησαν, μαζί με τους 200 πυροσβέστες που ήρθαν σε βοήθεια από την Ουκρανία και τη Ρουμανία, και δεκάδες έμπειροι κάτοικοι της περιοχής που έχουν σχέση με τη συλλογή του ρετσινιού και την περιποίηση των δασών και όλοι μαζί σταμάτησαν το μέτωπο να μην περάσει τα κρίσιμα σημεία.
«Βοήθησαν τρομακτικά αυτά τα παιδιά που ήρθαν από το εξωτερικό, Ρουμανία και Ουγγαρία, και μπήκαν μέσα στη φλεγόμενη περιοχή. Δούλευαν ακατάπαυστα μέχρι να αναχαιτίσουν την φωτιά», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος του Δήμου Μαντουδίου Λίμνης και Αγίας Άννας, Αργύρης Λιάσκος. «Θέλω να ευχαριστήσω αυτά τα παιδιά γιατί έδωσαν την ψυχή τους και γιατί δούλευαν ακατάπαυστα δίπλα στις φλόγες μέχρι να φανεί αποτέλεσμα. Αν δεν υπήρχαν αυτοί θα κυνηγούσαμε ακόμη τις φλόγες από πίσω. Είμαστε υποχρεωμένοι. Μας διδάσκουν πολλά», συμπλήρωσε. Μπορεί στο Δήμο Λίμνης Μαντουδίου και Αγίας Άννας να μην υπάρχουν νέα μεγάλα μέτωπα, όμως οι αναζωπυρώσεις γίνονται επικίνδυνες και όπως τόνισε ο κ. Λιάσκος «στα περισσότερα χωριά έχουμε αναζωπυρώσεις κάποιες από τις οποίες είναι επικίνδυνες».