Φωτιά στην Αττική: Οδηγίες προφύλαξης από τον καπνό - Ποιοι κινδυνεύουν, τι λένε οι ειδικοί
Η αποφυγή μετακινήσεων και τα κλειστά παράθυρα μέχρι να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά αποτελούν τα πιο βασικά μέτρα προφύλαξης.
Η βαριά ατμόσφαιρα λόγω της μεγάλης φωτιάς που μαίνεται στην Αττική έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τις ευπαθείς ομάδες. Ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυες, αλλά και άτομα που υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα οφείλουν να δείξουν μεγάλη προσοχή τις επόμενες ώρες και μέχρι να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά, προκειμένου να αποφύγουν τα χειρότερα.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο MEGA, η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδα, Σταματούλα Τσικρικά: «Πρέπει να προσέχουν οι έγκυες και όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Αν παρατηρήσουν κλινικά νοσήματα όπως δυσφορία, επίμονο βήχα, ζάλη, καλό θα ήταν να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους. Να φορούν μάσκες υψηλής προστασίας όταν βγαίνουν έξω. Καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι μετακινήσεις και όταν κινούμαστε με το αυτοκίνητο να έχουμε κλειστά τα παράθυρα».
Από την πλευρά της, η παιδίατρος Άννα Παρδάλη, μίλησε στο MEGA για το πώς μπορούν να προστατευθούν τα παιδιά από τις επιπτώσεις της μολυσμένης -λόγω καπνού- ατμόσφαιρας: «Εύχομαι να περάσει όλο αυτό γιατί ταλαιπωρούνται οι μεγάλες ηλικίες και τα παιδιά, που οι αναπνευστικοί μηχανισμοί τους είναι ανώριμοι. Τα σωματίδια που αιωρούνται τα κάνουν να υπεραντιδρούν και δημιουργούν προβλήματα δύσπνοιας, δυσφορίας, βήχα. Όσο μικρότερα είναι τα παιδιά τόσο πιο έντονα μπορεί να είναι τα συμπτώματα. Αυτό θα ισχύει για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμη και αν σβήσει η φωτιά τις επόμενες ώρες -που το εύχομαι. Σίγουρα για τις υπόλοιπες μέρες θα υπάρχει πρόβλημα για τα παιδάκια».
Η ίδια συμπλήρωσε: «Τα παιδιά έχουν το αντανακλαστικό του βήχα, έτσι αμέσως θα μας δώσουν τα συμπτώματα. Τα μικρότερα παιδιά δεν έχουν αναπτυγμένο αυτό το αντανακλαστικό έτσι αν δούμε παιδί ανήσυχο, με ταχύπνοια, να μη μπορεί να φάει ενδεχομένως να έχει πρόβλημα με την αναπνοή του. Είναι σημαντικό αυτές τις μέρες να μην εκτίθενται στο εξωτερικό περιβάλλον. Προσοχή στο να μην αφήνουμε τα παράθυρα ανοιχτά».
Οι συστάσεις από την Πυροσβεστική
- Αν η πυρκαγιά πλησιάζει στο σπίτι σας διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
- Μεταφέρετε όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτιρίου σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
- Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κλπ.) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
- Κλείστε τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι.
- Μαζέψτε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.
- Διευκολύνετε την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων ανοίγοντας την πόρτα του κήπου.
- Τοποθετείστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού, αντίθετα από την κατεύθυνση της πυρκαγιάς ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη στέγη.
- Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος και απλώστε τους ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.
- Αν η ορατότητα είναι μειωμένη, ανάψτε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά φώτα του για να γίνεται ορατό μέσα από τους καπνούς.
Μόλις περάσει η πυρκαγιά
- Βγείτε από το σπίτι και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που απομένουν.
- Ελέγξτε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.
- Αν η πυρκαγιά έχει φτάσει στο σπίτι σας
- Μην εγκαταλείπετε το κτίριο εκτός αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.
- Μην μπαίνετε μέσα σε αυτοκίνητο. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.
Αν παραμείνετε στο σπίτι
- Κλείστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα.
- Φράξτε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει μέσα ο καπνός.
- Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
- Μεταφέρετε στο εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
- Κλείστε τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
- Γεμίστε την μπανιέρα, τους νιπτήρες και τους κουβάδες με εφεδρικό νερό.
- Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο.
- Φροντίστε να υπάρχει φακός και εφεδρικές μπαταρίες μαζί σας σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.
- Αν το σπίτι σας είναι ξύλινο αναζητείστε καταφύγιο σε κτιστό σπίτι.
- Αν διαταχθεί οργανωμένη απομάκρυνση από την περιοχή ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.
Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κατά τη διάρκεια μίας πυρκαγιάς, ο καπνός που παράγεται αποτελείται από πληθώρα αιωρούμενων σωματιδίων, η σύσταση των οποίων εξαρτάται από το είδος του καύσιμου υλικού. Οι επιπτώσεις στην υγεία από την εισπνοή αυτών των σωματιδίων, ποικίλλουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της σύστασης τους, τη διάμετρό τους, το βαθμό και τη διάρκεια έκθεσης, τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, το επίπεδο της υγείας του κάθε ατόμου, καθώς και την αντίδραση του κάθε οργανισμού.
Σε γενικές γραμμές, η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων. Άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού.
Μέτρα για την αποφυγή της εισπνοής καπνού από πυρκαγιά
O ΕΟΔΥ στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας, συστήνει τη λήψη των παρακάτω μέτρων για την αποφυγή εισπνοής καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς:
Σε περίπτωση συνθηκών που ευνοούν την έντονη έκθεση σε καπνό, συστήνεται η απομάκρυνση από την περιοχή, εφόσον είναι εφικτό, για όσο διάστημα το φαινόμενο παραμένει έντονο.
Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από την περιοχή, παραμείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους και διατηρείστε τον εσωτερικό αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό ακολουθώντας τις παρακάτω συστάσεις:
- Διατηρείστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά, και χρησιμοποιείστε κλιματισμό ο οποίος να διαθέτει ανακύκλωση εσωτερικού αέρα και καλά συντηρημένα φίλτρα.
- Αποφύγετε το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους.
- Αποφύγετε τη χρήση σκούπας (ηλεκτρικής ή συμβατικής).
- Σε περίπτωση απουσίας καπνού εξωτερικά αερίζουμε τους εσωτερικούς χώρους για ανανέωση του αέρα ανοίγοντας τα παράθυρα.
- Αποφύγετε τις εξωτερικές δραστηριότητες για όσο διάστημα υπάρχει καπνός.
Μέτρα για την αποφυγή/ελαχιστοποίηση επιπτώσεων στην υγεία
Τα μέτρα που προτείνει ο ΕΟΔΥ για την αποφυγή επιπτώσεων στην υγεία:
- Αποφύγετε την σωματική καταπόνηση.
- Καταναλώστε άφθονες ποσότητες πόσιμου νερού και υγρών, ειδικά κατά τα διαστήματα έντονης παρουσίας καπνού.
Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.