Φωτιά στην Αττική: Αποκαλυπτικό έγγραφο - Έκθεση της Πυροσβεστικής προειδοποιούσε για τον κίνδυνο
Ως περιοχές μεγάλης τρωτότητας για τις οποίες θα έπρεπε να υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα και ιδιαίτερη προσοχή προσδιορίζονταν σε έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον σχεδιασμό δασοπυρόσβεσης του 2021 – το οποίο αποκαλύπτουν «Τα Νέα» – η Βαρυμπόμπη, η Ιπποκράτειος Πολιτεία κι άλλες τέσσερις που κατακάηκαν στην Αττική στον πύρινο όλεθρο των τελευταίων ημερών!
Ακόμη στο ίδιο έγγραφο υπήρχε ειδική μνεία για τον κίνδυνο που διατρέχουν στα περιφερειακά σημεία του οικιστικού ιστού το Κρυονέρι, το Καπανδρίτι, ο Αγιος Στεφανος κι άλλες περιοχές. Χωρίς να υπάρχει έγκαιρη αντίδραση του μηχανισμού δασοπροστασίας για καμία από αυτές τις περιοχές, με αποτέλεσμα να παραδοθούν σε σημαντικά τμήματά τους στις φλόγες με ανυπολόγιστες ζημιές και οδυνηρές συνέπειες για το περιβάλλον.
Το έγγραφο που παρουσιάζει η εφημερίδα «Νέα» περιέχεται στο πολυσέλιδο «Σχέδιο Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών Αττικής 2021» με βάση το οποίο λειτουργεί ο αντιπυρικός σχεδιασμός για το Λεκανοπέδιο και τα περιαστικά δάση. Οπως επισημαίνεται στο έγγραφο, στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται οι περιοχές μεγάλης τρωτότητας (δηλαδή πρόκειται για περιοχές μείξης κατοικιών ή ανθρώπινων γενικότερα και άγριας δασώδους, πυκνώδους ή ποώδους βλάστησης της οποίας ο όγκος επηρεάζει την κίνηση της υπαίθριας πυρκαγιάς). Στην ίδια λίστα (συνολικά 14 περιοχές) «υψηλού κινδύνου» είναι εκτός των τριών προαναφερόμενων πυρόπληκτων περιοχών και οι Αφίδνες, η Δροσοπηγή, η περιοχή Μικροχωρίου – Καπανδριτίου από τις οποίες επίσης πέρασε η πύρινη λαίλαπα. Με καταστροφικές συνέπειες.
Ακόμη στο έγγραφο υπάρχει μνεία για δεύτερο βαθμό τρωτότητας σε «οικισμούς ή οικιστικές πυκνώσεις εντός δασικών περιοχών. Αυτές οι περιοχές είναι ο Κάλαμος, το Καπανδρίτι, το Πολυδένδρι, ο Διόνυσος, ο Αγιος Στέφανος, το Κρυονέρι, η Δροσιά, η Ανοιξη, η Ροδόπολη, η Χασιά». Από αυτές τις περιοχές οι περισσότερες επλήγησαν αυτό το καλοκαίρι.