Φορολογικές δηλώσεις: Τέλος χρόνου για την αυτόματη υποβολή -Τι πρέπει να ξέρουν οι φορολογούμενοι
Την Παρασκευή η ΑΑΔΕ «πατάει το κουμπί» της αποστολής, για τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος.

Περιθώριο τριών ημερών έχουν 1,5 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι με προσυμπληρωμένες δηλώσεις για να ελέγξουν τους κωδικούς και να διορθώσουν τυχόν λάθη κενά η παραλείψεις που κοστίζουν ακριβά καθώς τη Παρασκευή 25 Απριλίου η ΑΑΔΕ θα τις υποβάλλει αυτόματα στο Taxis. Τα σημεία που θα πρέπει κυρίως να τσεκάρουν αφορούν αποδοχές, επιδόματα, τεκμήρια, ηλεκτρονικές αποδείξεις και προστατευόμενα τέκνα.
Αναλυτικότερα τα SOS είναι:
- Μισθοί, συντάξεις αποτελούν το κλειδί για τον προσδιορισμό του τελικού φόρου στο εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας. Σε περίπτωση που τα προσυμπληρωμένα στοιχεία είναι λανθασμένα η ελλιπή δεν υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης αφού οι συγκεκριμένοι κωδικοί είναι κλειδωμένοι, αλλά θα πρέπει να απευθυνθούν στον αρμόδιο φορέα και να ζητήσουν επαναπροσδιορισμό τους με την αποστολή νέου αρχείου στην ΑΑΔΕ με βάση το οποίο θα αλλάξουν αυτόματα τα προσυμπληρωμένα ποσά.
- Το ποσό των δαπανών με ηλεκτρονικό χρήμα για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών αναγράφεται στο κωδικό 049-050 με βάση τα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι τράπεζες στην ΑΑΔΕ. Αν οι δαπάνες δεν καλύπτουν το 30% του φορολογητέου εισοδήματος επι της διαφοράς η εφορία επιβάλλει φόρο-πέναλτι με συντελεστή 22%. Για παράδειγμα αν λείπουν αποδείξεις ύψους 1.000 ευρώ ο έξτρα φόρος ανέρχεται σε 220 ευρώ. Ο συγκεκριμένος κωδικός είναι ανοιχτός και εφόσον ο φορολογούμενος διαπιστώσει ότι δεν έχουν περαστεί όλες οι δαπάνες μπορεί να παρέμβει και τα τροποποιήσει τα προσυμπληρωμένα ποσά. Ωστόσο για τις έξτρα δαπάνες θα πρέπει να έχει στην κατοχή του τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (χάρτινες αποδείξεις για πληρωμές μέσω POS και e-banking και αντίγραφα κινήσεων πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών) τα οποία να μπορεί να προσκομίσει στην εφορία σε περίπτωση που κληθεί για έλεγχο.
- Τα τεκμήρια διαβίωσης όπως η κατοικία, τα αυτοκίνητα κ.α. που έχουν προσυμπληρωθεί από την ΑΑΔΕ αποτελούν το πιο σοβαρό κίνδυνο για «φούσκωμα» του φόρο-λογαριασμού. Κι αυτό γιατί αν το άθροισμα τους ξεπερνάει το δηλωθέν εισόδημα ο φόρος θα υπολογισθεί επί του τεκμαρτού άρα θα είναι μεγαλύτερος ενώ παράλληλα υπάρχει κίνδυνος απώλειας κοινωνικών επιδομάτων αφού για τη χορήγηση τους λαμβάνεται υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα όταν αυτό είναι υψηλότερο από το πραγματικό. Οι φορολογούμενοι μπορούν να καλύψουν την επιπλέον διαφορά μεταξύ τεκμαρτού και δηλωθέντος εισοδήματος αναγράφοντας στους κωδικούς 781-782 της φορολογικής δήλωσης αποταμιεύσεις από εισοδήματα παλαιότερων ετών («ανάλωση κεφαλαίου») η στους κωδικούς 787-788 χρηματικά ποσά από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, αυτοκίνητα) εφάπαξ αποζημιώσεις, δάνεια, γονικές παροχές δωρεές, κληρονομιές, κέρδη από τυχερά παιχνίδια που έλαβαν το 2024 για τα οποία όμως θα πρέπει να έχουν τα σχετικά δικαιολογητικά.
- Οι κωδικοί με την αναγραφή των προστατευόμενων τέκνων είναι κρίσιμοι καθώς τα προστατευόμενα τέκνα δίνουν έκπτωση φόρου από 900 έως και πάνω από 1.800 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό τους.
Τα βήματα αν διαπιστώσετε λάθη
Όσοι διαπιστώσουν ότι τα προσυμπληρωμένα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή είναι ελλιπή θα πρέπει να τα τροποποιήσουν η να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία και να υποβάλλουν οι ίδιοι την φορολογική δήλωση μέχρι την Πέμπτη 24 Απριλίου του 2025. Μπορούν όμως από την Παρασκευή 25 Απριλίου 2025 μέχρι την Τρίτη 15 Ιουλίου του 2025 να κάνουν τροποποιήσεις και προσθήκες υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση χωρίς πρόστιμα και με βάση αυτή η φορολογική διοίκηση θα επαναπροσδιορίσει το φόρο εκδίδοντας νέο λογαριασμό.
Ειδικότερα σύμφωνα με την ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
- Ο φορολογούμενος οφείλει να ελέγξει το περιεχόμενο της προσυμπληρωμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που του κοινοποιήθηκε και σε περίπτωση που τα στοιχεία που περιέχει δεν είναι ακριβή ή είναι ελλιπή, υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση με τα ορθά και πλήρη στοιχεία.
- Ο φορολογούμενος δύναται να υποβάλει ο ίδιος την προσυμπληρωμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος ακόμη και εάν δεν διαφωνεί με το περιεχόμενο αυτής. Εάν δεν υποβάλει δήλωση η Φορολογική Διοίκηση οριστικοποιεί την προσυμπληρωμένη με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της, δήλωση.
- Ο φόρος εισοδήματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζονται με βάση την προσυμπληρωμένη δήλωση που οριστικοποιήθηκε και για τον καθορισμό της φορολογικής οφειλής εκδίδεται οίκοθεν πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, η οποία κοινοποιείται στον φορολογούμενο.
- Ο φόρος καταβάλλεται είτε εφάπαξ με έκπτωση 4% εφόσον η δήλωση έχει υποβληθεί οριστικά έως τις 30 Απριλίου 2025 είτε σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου 2025. Δεν βεβαιώνεται το ποσό φόρου εφόσον δεν υπερβαίνει τα 30 ευρώ και δεν επιστρέφεται ποσό φόρου μικρότερο των 5 ευρώ.
- Ο φορολογούμενος μετά την έκδοση του εκκαθαριστικού δύναται να ζητά διορθώσεις με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης. Η ΑΑΔΕ εκδίδει νέο εκκαθαριστικό μόνο εφόσον κάνει αποδεκτή τη δήλωση. Η πλατφόρμα για τις τροποποιητικές δηλώσεις είναι ήδη ανοιχτή. Η τροποποιητική δήλωση θεωρείται εμπρόθεσμη εφόσον υποβληθεί εντός της προθεσμίας και συγκεκριμένα έως και τις 15 Ιουλίου 2025.